Για «συγκάλυψη του εγκλήματος» στο Μάτι έκανε λόγο καταθέτοντας στο δικαστήριο η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία εξέφρασε την βεβαιότητα ότι την μοιραία ημέρα διαπράχθηκαν κακουργηματικές πράξεις. «Έγινε λυσσαλέα προσπάθεια να συρρικνωθεί η πραγματική διάσταση του εγκλήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας η οποία μίλησε, σε μια κατάμεστη δικαστική αίθουσα, για μεθοδεύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να δικάζονται για πλημμελήματα. «Η υπόθεση του Ματιού δεν αφορά ένα ατύχημα. Αυτό που έγινε στο Μάτι δεν είναι ατύχημα. Δεν έγινε κατά λάθος. Είναι έγκλημα. Οι ανθρώπινες ζωές χάθηκαν από κακουργηματική ευθύνη από εκείνους που δεν έπραξαν τα δέοντα και μέχρι σήμερα εκκρεμεί αυτή η ευθύνη» ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Η κ. Κωνσταντοπούλου συνέχισε λέγοντας: «Όταν βγήκε το βούλευμα παραπομπής για αμέλεια που ανέτρεπε την κυριαρχική απόφαση για το κακούργημα της έκθεσης ξεσηκώθηκε όλη η κοινότητα και όλος ο κόσμος στο Μάτι φώναζε κακούργημα. Όχι ως σύνθημα. Αλλά έχοντας βιωματική, τραυματική γνώση αλλά και πλήρη αντίληψη των μεθοδεύσεων που ακολούθησαν για να φτάσουμε σε αυτή την άποψη της κατηγορία. Η μάρτυρας αφού σημείωσε ότι εκείνη την ημέρα είχε γίνει γνωστό πριν τις 7 το απόγευμα πως υπήρχαν νεκροί στο «ολοκαύτωμα σε καιρό ειρήνης στο Μάτι» έστρεψε τα βέλη της στην τότε κυβέρνηση του Σύριζα χαρακτηρίζοντας «σκηνοθετημένη» την σύσκεψη που εκείνο το βράδυ έγινε στην Πυροσβεστική με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα .
«Απόλυτο σιωπητήριο που αντικατοπτρίζει την προσπάθεια συγκάλυψης»
«Υπήρχαν νεκροί που γνώριζαν οι ζωντανοί. Γινόταν χαμός αλλά για να μη δημοσιοποιηθεί τίποτα ενώ λείπει ο πρωθυπουργός και να μαγειρευτεί όλο αυτό ,στις 7 η ώρα που πια η φωτιά έχει προκαλέσει τη μείζονα καταστροφή και άνθρωποι βρίσκονται στη θάλασσα και παλεύουν για τη ζωή τους, εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Απόλυτο σιωπητήριο που αντικατοπτρίζει την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος» τόνισε και αναφέρθηκε αναλυτικά στα στοιχεία που προκύπτουν μέσα από τις μαρτυρίες αλλά και τα γεγονότα που έχουν καταγραφεί μιλώντας, παράλληλα, για συσκότιση.
«Οι πολίτες ,οι συγγενείς και τα θύματα ήταν στο σκοτάδι. Και δεν έγινε ενεργοποίηση του μηχανισμού για να σωθούν εκείνοι που θα μπορούσαν να σωθούν. Μέχρι τις 11.30 το βράδυ δεν ξέρουν ότι χαροπαλεύουν άνθρωποι στη θάλασσα και ο πρωθυπουργός κάνει μια δήλωση χωρίς να μιλά για το ολοκαύτωμα που είχε συμβεί και να προετοιμάσει την μετατόπιση ευθυνών προς τους κατοίκους» είπε και στη συνέχεια ανέφερε πως αν και στις 12 το βράδυ υπήρχε εκατόμβη νεκρών στην συνέντευξη τύπου δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. «Η συνέντευξη έληξε χωρίς ανάληψη ευθύνης και χωρίς καμία οδηγία σε αρμόδιους φορείς να πράξουν τα δέοντα. Η συνέντευξη τύπου κατέληξε ότι η φωτιά κινήθηκε γρήγορα. Για να δώσει άφεση αμαρτιών στον εαυτό του. Πάνω στα πτώματα και τις ζωές εκείνων που χαροπάλευαν άκουγαν έναν πρωθυπουργό να λέει ότι σε δύο ώρες τι να κάνεις».
«Ούτε οι άνθρωποι στον πόλεμο δεν πεθαίνουν όπως στο Μάτι»
Η μάρτυρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο χρόνος ήταν αρκετός για να ενεργοποιηθούν τα σχέδια εκκένωσης και κατάσβεσης και τόνισε πως θύματα είναι όλα τα μέλη της κοινότητας αν και δεν μπορούν να παρασταθούν στο δικαστήριο εκείνοι που έχουν υποστεί ζημιές. «Εξίσου θύματα είναι ο θείος των νεκρών κοριτσιών που έμειναν χωρίς εκπροσώπηση στη δίκη, σύντροφοι που μπορεί να μην νυμφεύτηκαν ,αλλά η αγάπη τους είναι εξίσου μεγάλη» κατέθεσε και μετέφερε στους δικαστές τις αφηγήσεις των κατοίκων της περιοχές «που σώθηκαν από θαύμα» οι οποίοι της είπαν ότι δεν άκουσαν σειρήνα ή καμπάνα , μια ανακοίνωση για να τρέξουν να σωθούν.
«Η κοινή πείρα λέει ότι την ημέρα που ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι τέσσερα και ισχυροί δυτικοί άνεμοι θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή τα εναέρια μέσα. Ούτε οι άνθρωποι στον πόλεμο δεν πεθαίνουν όπως στο Μάτι. Στον πόλεμο χτυπάει έστω μια σειρήνα. Και μετά έγινε προσπάθεια να ενοχοποιηθούν οι κάτοικοι. Οι εμπλεκόμενοι μονοί διπλοί έσπευσαν να σώσουν τους εαυτούς τους και όχι τα θύματα. Εκείνο το βράδυ αφού έφυγε ο πρωθυπουργός από το Κέντρο Επιχειρήσεων με μόνη αναφορά ότι κάνουν ότι μπορούν έφτασε 2.40 το πρωί για να γίνει η πρώτη επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση για τουλάχιστον είκοσι νεκρούς» ανέφερε τονίζοντας πως «αυτά που έγιναν από την πρώτη μέρα της τραγωδίας συνδέονται άμεσα με αυτά που εξετάζετε στο πλαίσιο της αναζήτησης της ουσιαστικής αλήθειας».
«Έγιναν μόνο ενέργειες συγκάλυψης»
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επανέλαβε τη θέση της για προσπάθεια συγκάλυψης λέγοντας: «Εκείνη την μέρα αμέσως μετά τη συνειδητοποίηση ότι υπάρχουν όλοι αυτοί οι νεκροί, η τεράστια τραγωδία σε καιρό ειρήνης, πάλι δεν έγιναν ενέργειες και μηχανισμοί αποκατάστασης αλλά μόνο ενέργειες συγκάλυψης. Δεν δικαιολογείται η μη ενημέρωση μέχρι και τις 2.40 το πρωί. Είναι πια γνωστό στους πάντες ότι πολύ πριν αρχίσει η σύσκεψη υπό τις κάμερες είναι γνωστό το μέγεθος της τραγωδίας και οι ευθύνες. Από το απόγευμα της ίδιας μέρας είχε δοθεί εντολή στις δυνάμεις, ενώ γνώριζαν για νεκρούς, να μην προβαίνουν σε μη περισυλλογή Νεκρών.
Δεν είναι μόνο εντολή συγκάλυψης , είναι και εντολή όπου αποτυπώνει την έκθεση. Δυνητικά στην κατάσταση που βρίσκονταν οι άνθρωποι σημαίνει και μη περισυλλογή ζωντανών. Εκπονήθηκε και ενορχηστρώθηκε σχέδιο για να μην αποτυπωθούν οι νεκροί μέχρι να ολοκληρωθεί η ενημέρωση από τον πρωθυπουργό. Οι κυβερνητικές ευθύνες έχουν υποπέσει στην αποσβεστική προθεσμία λόγω του Συντάγματος, που συμπληρώθηκε το καλοκαίρι προς φθινόπωρο το καλοκαίρι του 2021 όταν καταλήξει η Εύβοια υπό τον Κολοκούρη που προήχθη σε αρχηγό της πυροσβεστικής .Πολλά πρόσωπα προήχθησαν από την παρούσα κυβέρνηση…».