Τουρκικό κανάλι δεν σεβάστηκε ούτε το πένθος της οικογένειας του αδικοχαμένου υποσμηναγού και την αγωνία εκείνης του σμηναγού που αγνοείται και βρήκε ευκαιρία να χλευάσει με αφορμή το τραγικό περιστατικό τον Έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο. Πρώτα το τουρκικό Haber Global, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στρατηγού Φλώρου που έλεγε «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να χαθει ούτε ένας κόκκος άμμου, ούτε μια ίντσα θάλασσας από την επικράτειά μας. Έχουμε την υπεροχή στον αέρα και στη θάλασσα». Αμέσως μετά, η παρουσιάστρια πέρασε στην είδηση της συντριβής του μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ γυρίζοντας από το ρεπορτάζ σχολίασε «Αυτή είναι η κατάσταση τελευταία στην Ελλάδα η οποία λέει είμαστε ανώτεροι στον αέρα και στη θάλασσα, είμαστε έτοιμοι, αν έρθουν θα δουν».’
«Κανένα F-16 πριν την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ»
Στο στόχαστρο του γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν βρέθηκε η Τουρκία, την οποία παρουσίασε ως έναν «άπιστο σύμμαχο» που δεν αξίζει να ανταμειφθεί με την αναβάθμιση και την πώληση νέων F-16. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο «National Press Club» στην Ουάσιγκτον, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής τόνισε ότι δεν υπάρχει «κανένα σενάριο» όπου θα επιτρέψει την πώληση των F-16 στην Τουρκία χωρίς να έχει προηγουμένως επικυρωθεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Δεν πρόκειται να δοθούν F-16 στην Τουρκία εάν δεν δεχτεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία… Εάν η κυβέρνηση έστελνε τώρα μια επίσημη ειδοποίηση (στο Κογκρέσο για την πώληση των F-16), τότε ναι, θα είχε κατατεθεί ένα ψήφισμα για την απόρριψη (της αμυντικής σύμβασης)», εξήγησε ο κ. Βαν Χόλεν.
Ο γερουσιαστής του Μέριλαντ υποστήριξε ότι η πλειοψηφία της Γερουσίας ενστερνίζεται τη συγκεκριμένη άποψη. Μάλιστα, εκτίμησε ότι υπάρχει ομοφωνία και με τον Λευκό Οίκο, καθώς, όπως είπε, είναι απίθανο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει στην πώληση των F-16 χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Βαν Χόλεν αναγνώρισε ότι η διαδικασία προσφέρει στον πρόεδρο τη δυνατότητα να παρακάμψει ένα ενδεχόμενο βέτο στο Κογκρέσο. Ωστόσο, εκτίμησε ότι με την παρούσα κατάσταση ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να στείλει το επίσημο αίτημα για τα F-16 στους Αμερικανούς νομοθέτες.
“Οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν με την ΕΕ την από κοινού επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία”
Τέλος, ο γερουσιαστής υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν με την ΕΕ την από κοινού επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία. Όπως εξήγησε, τέτοιες κυρώσεις μπορούν να μπουν στο τραπέζι αν η Τουρκία συνεχίζει να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ ή αν πραγματοποιήσει μια νέα εισβολή εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, οι οποίες εξακολουθούν να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την τελική και οριστική εξάλειψη της τρομοκρατίας στην περιοχή.
Η «απάντηση» του Ερντογάν σε όλα αυτά είναι η υποβολή στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη, έτσι ώστε τις επόμενες ημέρες να εγκριθεί αρχικά από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και στη συνέχεια από την Ολομέλεια, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ. Ο τουρκικός Τύπος, μάλιστα, αναφέρει πως όλα αυτά συμβαίνουν απέναντι στα «εμπόδια που υψώνουν Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία» για τη δραστηριότητα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Καλίν κατά ΗΠΑ: Αν μας βάλουν όρους για τα F-16 και δώσουν F-35 στην Ελλάδα δεν θα είναι ουδέτερες
Την ίδια στιγμή, για απώλεια της ουδετερότητας των ΗΠΑ έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, σε νέες δηλώσεις του. Μιλώντας για το πρόγραμμα των F-16 και την επικείμενη προμήθεια των F-35 για την Ελλάδα, ο Καλίν σχολίασε πως δεν πρέπει να επιβληθούν όροι στην Άγκυρα καθώς αυτό θα δείξει ότι η Ουάσιγκτον μεροληπτεί υπέρ της Αθήνας.
«Βλέπουμε το πρόγραμμα F-16 ως μια πολύτιμη εναλλακτική λύση για την ενίσχυση της αεροπορικής μας ισχύος. Εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν προϋποθέσεις και ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, χάνουν την ουδετερότητά τους. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε νέες τεχνολογίες με τις δικές μας εθνικές δυνατότητες. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στον τομέα των UCAV. Με αυτές τις ευκαιρίες και δυνατότητες, η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα πολύ προχωρημένο σημείο. Συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε για να διασφαλίσουμε την εθνική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των συνόρων. Όλα εξαρτώνται από το τι όρους θα φέρουν, αλλά δεν θέλουμε να τερματιστεί το πρόγραμμα των F-16. Και αν το πρόγραμμα F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους. Αν το θέμα αυτό κολλήσει στο Κογκρέσο, θα προβούμε σε ανάλογη αξιολόγηση», είπε μεταξύ άλλων ο Καλίν.
Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον Ευστάθιο Τσιτλακίδη
Κι ενώ οι Τούρκοι σχολιάζουν την πτώση του Phantom μας με τέτοιον τρόπο, οι έρευνες για τον εντοπισμό του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, ο οποίος αγνοείται μετά την πτώση του Phantom F-4, συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα. Οι αρχές δεν έχουν μπορέσει να εντοπίσουν κάτι, ούτε με τα εναέρια μέσα, ούτε με τα σκάφη, ούτε και με ιδιώτες. Οι έρευνες εντείνονται με την πρώτο φως της ημέρας καθώς, εκτός από τα εναέρια και τα πλωτά μέσα, ένα κομμάτι 8 ναυτικών μιλίων στα οποία το βάθος ξεπερνάει τα 800 με 1000 μέτρα, είναι από τα πιο δύσκολα σημεία του Ιονίου με μεγάλο και απότομο βάθος από τα 150 – 200 μέτρα, ξαφνικά μπορεί να φτάσει το ένα χιλιόμετρο.
Έρευνα όμως θα υπάρξει και στις ακτές από την Ηλεία μέχρι τη Μεσσηνία. Τις επόμενες ημέρες θα έρθει και ωκεανογραφικό σκάφος για να κάνει έρευνες σε πολύ μεγάλο βάθος, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Από το μεσημέρι της Τρίτης, τις έρευνες συνδράμει ομάδα βατραχανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων με χρήση ρομποτικού οχήματος, ενώ τρία ελικόπτερα και πλωτά μέσα δεν σταματούν να αναζητούν στοιχεία.
Αν και έχουν συλλεχθεί αρκετά κομμάτια της ατράκτου του μαχητικού, πολλά μεγάλα τμήματα μαζί με το κύριο μέρος του αεροσκάφους εκτιμάται ότι έχουν βυθιστεί, με το βάθος στο συγκεκριμένο σημείο να φτάνει ακόμα και 1.000 μέτρα, ενώ και το ανάγλυφο του βυθού είναι δύσκολα προσεγγίσιμο καθώς υπάρχουν πολλές χαράδρες και μάλιστα απλησίαστες. Αναλυτές και απόστρατοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο 31χρονος σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης να είναι δεμένος στο κάθισμά του και να μην πρόλαβε την παραμικρή αντίδραση, ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν δεν εντοπιστεί το «κουφάρι» του μαχητικού ή έστω κάποιο στοιχείο που να δείχνει πως ο κυβερνήτης βρέθηκε εκτός πιλοτηρίου.