Ένοχος για τον θάνατο βρέφους από αμέλεια κρίθηκε μαιευτήρας-γυναικολόγος στη Θεσσαλονίκη. Ο γιατρός καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 μηνών με 3ετή αναστολή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της συμπρωτεύουσας. Το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο του βρέφους στη γέννα συνέβη τον Οκτώβριο του 2016 σε ιδιωτική κλινική στη Θεσσαλονίκη. Η ιατροδικαστική έκθεση έκρινε πως ο θάνατος του νεογνού προήλθε από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο μαιευτήρας-γυναικολόγος έκανε λάθος χειρισμούς κατά τη διάρκεια της γέννας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συνθλιβεί το κρανίο του νεογνού!
Η μητέρα του βρέφους περιγράφει στο newsit.gr τις στιγμές που έζησε και συγκλονίζει:
«Ήταν τέλη Οκτωβρίου του 2016, όταν πήγα στην κλινική για να γεννήσω με φυσιολογικό τοκετό, χωρίς να έχει προκύψει κανένα απολύτως πρόβλημα προηγουμένως. Πήγα από το προηγούμενο βράδυ, όπως ακριβώς μου είχε πει ο γιατρός. Την άλλη μέρα ξεκίνησε η διαδικασία για την πρόκληση του τοκετού. Ήταν μία μέρα που, όπως όλες οι γυναίκες, περίμενα με ιδιαίτερη χαρά. Το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία του τοκετού και καταλήξαμε το απόγευμα να γεννηθεί το παιδί. Αφού γεννήθηκε έκλαψε λίγο, μου το έφεραν πάνω μου, μου έδωσαν συγχαρητήρια και τις ευχές τους όλοι. Αμέσως, όμως, άρχισε ένας πανικός! Πήραν το παιδί από πάνω μου, το έβαλαν δίπλα, έπεσαν από πάνω η παιδίατρος, οι μαίες, κάλεσαν αναισθησιολόγο, επικρατούσε μία μεγάλη ταραχή. Το μωρό πλέον δεν έκλαιγε και κάποια στιγμή με κοίμησαν.
Όταν ξύπνησα ο γυναικολόγος μου είπε ότι το μωρό δεν τα κατάφερε. Μου είπε πως παρουσιάστηκε μία επιπλοκή, δυστοκία ώμου, την οποία όμως μου είπε πως αντιμετώπισε με επιτυχία και ότι δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνες που δεν του αναλογούν. Όλοι μας σοκαριστήκαμε. Ήταν δύσκολο και να το αποδεχτούμε και να το πιστέψουμε, όμως εκείνη την ώρα δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο. Ήταν πολύ δύσκολες οι στιγμές, όμως, ως οικογένεια ήμασταν πολύ δυνατοί και ενωμένοι και ξεκινήσαμε και με τον δικηγόρο μας να παλεύουμε για να δικαιωθούμε. Όπως έδειξε και η νεκροψία, προκλήθηκαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο κεφαλάκι του μωρού. Φαίνεται πως άσκησε μεγάλη δύναμη με κάποιο μέσο ή με τα χέρια του. Ήταν πολύ δύσκολη αυτή η περίοδος. Ήθελα πολύ να κάνω ένα παιδάκι, το περίμενα. Αργότερα κατάφερα να φέρω στον κόσμο ένα άλλο παιδάκι. Τώρα είμαι χαρούμενη που ο γιατρός καταδικάστηκε και περιμένουμε και το Εφετείο».
«Πρέπει να έγινε με εμβρυουλκία, δηλαδή με αυτό που αποκαλούμε κουτάλες»
Ο δικηγόρος της οικογένειας, Δημήτρης Παπαδόπουλος Τσαγιάννης δηλώνει στο newsit.gr: «Ο μαιευτήρας ισχυρίστηκε πως δεν φέρει καμία ευθύνη, όμως το δικαστήριο δέχτηκε πως ασκήθηκε υπερβολική πίεση στο κρανίο του νεογνού με αποτέλεσμα να καταλήξει. Αυτό πρέπει να έγινε με εμβρυουλκία, δηλαδή με αυτό που αποκαλούμε κουτάλες. Αυτές πιάνουν το κεφάλι του μωρού από δεξιά και αριστερά για να το βγάλουν από το σώμα της γυναίκας.
Ο μαιευτήρας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έγινε τέτοια ιατρική πράξη και προσπάθησε να αποδώσει τον θάνατο του παιδιού, αφενός σε δυστοκία ώμου και αφετέρου σε κάποια συγγενή προβλήματα, τα οποία είχε το παιδί στην ενδομήτριο ζωή. Όλες αυτές οι δικαιολογίες, που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να υποστηρίξουν ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίου, απορρίφθηκαν από το δικαστήριο. Η ποινή είναι στα λογικά πλαίσια, δεδομένου ότι αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του συννόμου βίου. Όλο αυτό που έγινε επηρέασε σε απίστευτο βαθμό, όχι μόνο την ίδια και τον πατέρα, αλλά και ολόκληρο τον περίγυρό τους, καθώς πρόκειται για μία δεμένη οικογένεια».
«Λάθος χειρισμοί του γιατρού»
Ο Δημήτρης Γαλεντέρης, τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας τόνισε στο newsit.gr:«Κατά τη διάρκεια της νεκροψίας-νεκροτομής διαπιστώσαμε πως ο θάνατος προήλθε από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, δηλαδή από βλάβες στο κρανίο και στον εγκέφαλο του νεογνού, προφανώς από τους χειρισμούς του γυναικολόγου. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ποιον ακριβώς τρόπο έχει γίνει γιατί δεν έχει καταγραφεί και κάποια σχετική πληροφορία στο πρακτικό του τοκετού. Εμείς πιστεύουμε ότι έγινε κατά τη διάρκεια του επεμβατικού τοκετού, δηλαδή με τη χρήση κάποιου οργάνου κατά την έξοδο του εμβρύου, οπότε και προκλήθηκε η βλάβη στον εγκέφαλο.
Πρόκειται για ιατρογενή βλάβη που κατά τη γνώμη μου, οφείλεται σε λάθος χειρισμούς του γιατρού. Το έμβρυο ήταν υγιέστατο, βρισκόταν μέχρι και την τελευταία στιγμή στον μέσο όρο, και οι γονείς ήταν έτοιμοι να φέρουν στον κόσμο ένα υγειέστατο παιδί». Ο κατηγορούμενος μαιευτήρας αρνήθηκε την πράξη και τόνισε ότι προέβη σε όλες τις ενέργειες που επιτάσσει η ιατρική επιστήμη και πως ο θάνατος δεν προήλθε από δική του υπαιτιότητα. Στη συνέχεια άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος. Παράλληλα στο δικαστήριο παραπέμφθηκε να δικαστεί και μία αναισθησιολόγος η οποία κρίθηκε αθώα.