Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

11

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου 2023: Πόσο κοντά είμαστε στα αντικαρκινικά εμβόλια
ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου 2023: Πόσο κοντά είμαστε στα αντικαρκινικά εμβόλια

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου 2023: Θετικά νέα από τη γερμανική εταιρεία Βiontech

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου σήμερα, 2 Φεβρουαρίου, θυμίζοντάς μας τον σιωπηλό και αόρατο «εχθρό», τον οποίο αντιμετωπίζουν εκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο. Αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα θέματα της δημόσιας υγείας παγκοσμίως και την #2 αιτία θανάτου σήμερα, σύμφωνα με την healthline. Μάλιστα, υπολογίζεται πως 598,038 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως εξαιτίας του καρκίνου. Πόσο κοντά είμαστε, λοιπόν, σε αποτελεσματικά αντικαρκινικά εμβόλια που θα λειτουργήσουν σαν «ασπίδα φωτός» για πολλούς συνανθρώπους;

Η γερμανική εταιρεία Βiontech που ίδρυσαν και διευθύνουν οι Ουγούρ Σαχίν και Οζλέμ Τουρέτσι, έγινε παγκόσμια γνωστή στη διάρκεια της πανδημίας. Η εταιρεία ανέπτυσσε την πασίγνωστη πλέον τεχνολογία εμβολίων mRNA με στόχο την ανάπτυξη εμβολίων για τον καρκίνο. Όμως η εμφάνιση της πανδημίας οδήγησε την εταιρεία στο να δημιουργήσει το εμβόλιο κατά της Covid-19 καθιστώντας την πλέον ως ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της βιοτεχνολογίας.

Αντικαρκινικά εμβόλια πριν από το 2030

Με συνέντευξη του στο BBC η Τουρέτσι έκανε γνωστό ότι η ενασχόληση με το εμβόλιο για την Covid-19 προσέφερε επιπλέον τεχνογνωσία στην εταιρεία. «Μάθαμε πώς να φτιάχνουμε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά εμβόλια γνωρίζοντας πλέον πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα στην τεχνολογία mRNA σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Αυτό επιταχύνει τη διαδικασία δημιουργίας εμβολίων για τον καρκίνο» αναφέρει η Τουρέτσι. Η Biontech πραγματοποιεί πειράματα με εμβόλια σε ασθενείς με πολύ επιθετικές και θανατηφόρες μορφές καρκίνου όπως αυτές στο πάγκρεας και στα έντερα. Τα πειράματα στους ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε αντικαρκινικά εμβόλια πριν από το 2030» δηλώνει η Τουρέτσι. Πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν εμβόλια κατά του καρκίνου ενώ υπάρχουν και εμβόλια που γίνονται για την πρόληψη εμφάνισης καρκίνου όπως αυτό του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Όμως το εμβόλιο που αναπτύσσει η Biontech θεωρείται επαναστατικό όσον αφορά τον μηχανισμό ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με την Naftemporiki. Επίσης, το εμβόλιο δεν λειτουργεί προληπτικά αλλά μετά την εμφάνιση της ασθένειας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις