Αύξηση κατώτατου μισθού 2023: Στις 10 Μαρτίου αναμένεται η τελική εισήγηση για τον κατώτατο μισθό από τον υπουργό Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο.
Εντείνονται τα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού από 5,5% έως 10%, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου. Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει ήδη οι φορείς και θα εκτιμηθούν από το υπουργείο Εργασίας πριν την λήψη των τελικών αποφάσεων, ο μισθός αναμένεται να διαμορφωθεί από 753 έως 826 ευρώ. Η αύξηση στους μισθούς θα επηρεάσει 650.000 εργαζόμενους που απασχολούνται με καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, ενώ επηρεάζονται και μία σειρά από επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας το οποίο εάν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 5,5% θα φτάσει στα 461,82 ευρώ αντί 438 ευρώ που είναι μέχρι σήμερα.
Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, θα πάμε σε περαιτέρω μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών μετά τις εκλογές, ενώ τόνισε ότι θα βοηθήσει πολύ η ψηφιακή κάρτα εργασίας καθώς οι εργαζόμενοι θα παίρνουν περισσότερη ασφαλιστική ύλη και θα παίρνουν παραπάνω εισφορές, επομένως θα μειώνονται έτσι οι ασφαλιστικές εισφορές και θα δουν διαφορά στο εισόδημά τους.
Αύξηση κατώτατου μισθού 2023: Η πρόταση της ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ πρότεινε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ με επίσημη πρόταση, την οποία το Ινστιτούτο Εργασίας απέστειλε στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ΓΣΕΕ αναφέρεται σε συγκεκριμένο ζητώντας αύξηση του βασικού μισθού, συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό με την αύξηση να διαμορφώνεται στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, με άμεση δε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για το χρονοδιάγραμμα επίτευξής του.
Επίσης, πρότεινε την αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότητα ισχύος των όρων των ΣΣΕ, πλήρης μετενέργειά τους, αρχή της εύνοιας στη «συρροή» τους και επέκταση της ισχύος τους) και άμεση επαναφορά των τριετιών.
Αύξηση κατώτατου μισθού 2023: Προτάσεις υπόλοιπων φορέων
Τράπεζα της Ελλάδος: Αύξηση κάτω από το ύψος του πληθωρισμού, που μεταφράζεται σε αύξηση έως 780 ευρώ.
ΚΕΠΕ: Αύξηση στα 760 με 780 ευρώ. Το ΚΕΠΕ είναι ο φορέας που θα συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις και θα κάνει την τελική εισήγηση στο υπουργείο, επομένως έχει μεγαλύτερη βαρύτητα η πρότασή του. Μάλιστα ο φορέας σημειώνει ότι οι αμοιβές άνω των 780 ευρώ χάνουν το αφορολόγητο, άρα σημειώνεται απώλεια στο συνολικό εισόδημα.
ΓΣΕΒΕΕ: Αύξηση 8-10%, που σημαίνει 770 έως 784 ευρώ.
ΕΣΕΕ: Αύξηση 7% – 763 ευρώ.
ΣΕΤΕ: Αύξηση στα 753 ευρώ
ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ δέχονται αύξηση στον κατώτατο μισθό, παράλληλα όμως ζητούν μείωση του μη ασφαλιστικού κόστους και της φορολογίας, ενώ προτείνουν να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.
Το ΚΕΠΕ, όπως προαναφέρθηκε θα συγκεντρώσει όλες τις παραπάνω προτάσεις και θα καταθέσει την τελική εισήγηση στον υπουργό Εργασίας.
Έπειτα, ο Κωστής Χατζηδάκης θα αξιολογήσει την πρόταση των φορέων, σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς και στις 10 Μαρτίου θα υποβάλει την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
Αύξηση κατώτατου μισθού 2023: Τα σενάρια
Οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2023 έχουν ξεκινήσει. Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως τη 10η Μαρτίου 2023.
Τα τρία σενάρια αύξησης του κατώτατου μισθού που επικρατούν είναι τα εξής:
Αύξηση κατά 5,5%, στα 751 ευρώ. (Το πρώτο σενάριο φαίνεται να αποκλείεται).
Αύξηση κατά 7%-8%, στα 763-770 ευρώ.
Αύξηση έως και 10%, μπορεί να φτάσει γύρω στα 800 ευρώ.