Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μπόνους σε όσους «καρφώνουν» για πλαστές αποδείξεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπόνους σε όσους «καρφώνουν» για πλαστές αποδείξεις

Appodixi: Πώς θα προκύπτει η αμοιβή για όσους βγάζουν «λαβράκια» για την Εφορία

Τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή η διάταξη νόμου με την οποία προβλέπεται οικονομική επιβράβευση σε όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής Appodixi.

Οι πολίτες που έχουν μπει το παιχνίδι του ελέγχου της εγκυρότητας των αποδείξεων και βοηθούν το φορο-ελεγκτικό μηχανισμό να εντοπίζει επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν θα λαμβάνουν «μπόνους» το οποίο θα είναι πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης.

Το μπόνους

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογα με την αξία της συναλλαγής η χρηματική επιβράβευση μπορεί να φθάνει έως το 10πλάσιο της αξίας της απόδειξης με ανώτατο όριο τα 1.500 έως 2.000 ευρώ.

Η εφαρμογή “Appodixi”

Η εφαρμογή “Appodixi” στο κινητό λειτουργεί ως εξής:

  1. Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού, «σκανάρει» την κωδικό QR της απόδειξης.
  2. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:
  • Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.
  • Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.
  • Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Η καταγγελία

Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:

  1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.
  2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
  3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
  4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις