Δικογραφία κατά έντεκα μελών
Χρησιμοποιούσαν τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, προσποιούμενοι αξιωματικούς μονάδων ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας για να εξαπατούν ιδιοκτήτες φαρμακείων και άλλων επιχειρήσεων!
Του Πέτρου Καρσιώτη
Σαν δήθεν αξιωματικοί των Μονάδων του στρατού η και της αστυνομίας, κάποιες φορές, προχωρούσαν σε παραγγελίες φαρμακευτικών ειδών «για τις ανάγκες του στρατεύματος» και της ΕΛΑΣ. Ευαισθητοποιημένοι πολλοί από τους επαγγελματίες που δέχθηκαν τα τηλεφωνήματα-παραγγελίες, έσπευδαν να ικανοποιήσουν όσα ζητούσαν οι δράστες. Οι τελευταίοι ζητούσαν πάντα το κινητό τηλέφωνο των θυμάτων και στη συνέχεια, δήθεν για να καταβάλουν το αντίτιμο, τους οδηγούσαν με mail, που έστειλαν, σε περιβάλλον ιστοσελίδας, πανομοιότυπο με Τράπεζας!
Εκεί τα θύματα, ανέγραφαν τους κωδικούς του e-banking με αποτέλεσμα το πολυμελές κύκλωμα των Ρομά να κάνει αναλήψεις των καταθέσεών τους! Η Αστυνομία που εξάρθρωσε τη συμμορία υπολογίζει από τις καταγγελίες ότι αφαίμαξαν πάνω από 630.000 ευρώ! Στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, προχώρησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, όταν στο πλαίσιο μιας εντατική έρευνας.
Δικογραφία κατά έντεκα μελών
Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία έντεκα εμπλεκομένων στο κύκλωμα. Πρόκειται για ημεδαπούς άντρες, που συνδέονται, κατά περίπτωση, με συγγενικούς δεσμούς, ηλικίας από 21 έως 44 ετών, οι οποίοι, ενεργώντας από κοινού και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπραξαν τουλάχιστον δεκαεννέα απάτες σε βάρος ιδιοκτητών εμπορικών καταστημάτων και φαρμακείων. Δρώντας σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Πάτρας, της Αρκαδίας, της Κοζάνης, του Αγρινίου, της Ημαθίας, της Χαλκιδικής, των Ιωαννίνων και των Γρεβενών, κατάφεραν να αποσπάσουν το συνολικό χρηματικό ποσό των 638.693 ευρώ.
Οι δήθεν εκπρόσωποι στρατού – ΕΛΑΣ
Για τις απατηλές μεθόδους που ακολουθούσαν, αναφέρει η αστυνομία: «Προσποιούμενοι εκπροσώπους Σωμάτων Ασφαλείας ή Ενόπλων Δυνάμεων, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τα υποψήφια θύματά τους και προέβαιναν σε παραγγελίες μεγάλων ποσοτήτων φαρμακευτικών προϊόντων. Στη συνέχεια και αφού εξασφάλιζαν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού, τους απέστελλαν με μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου έναν υπερσύνδεσμο που θα έπρεπε να ακολουθήσουν.
Όμοιος με των τραπεζών
Ο σύνδεσμος αυτός, τους οδηγούσε σε περιβάλλον πανομοιότυπο με αυτό των τραπεζών που διατηρούσαν τους λογαριασμούς και αφού καταχωρούσαν τους προσωπικούς κωδικούς προκειμένου να προχωρήσει ηλεκτρονικά η τραπεζική συναλλαγή, οι δράστες αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των παθόντων». Σχέδιο όμως είχαν τα μέλη της οργάνωσης και για την εξαφάνιση των ιχνών, που άφηναν ούτως ώστε να μένουν στο απυρόβλητο από την αστυνομική έρευνα:
Πώς χάνονταν τα ίχνη τους
«Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν η συνεχής μεταφορά και διακίνηση των αφαιρεθέντων χρηματικών ποσών σε περισσότερους τραπεζικούς λογαριασμούς, προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους και να παραπλανήσουν τις Αρχές». Σημειώνεται ακόμη ότι, η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης αποσκοπώντας στην πλήρη εξάρθρωση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, αναζήτησε όμοιες περιπτώσεις συνεργαζόμενη με αστυνομικές υπηρεσίες της επικράτειας, λαμβάνοντας προς ενιαίο χειρισμό το σχετικό προανακριτικό υλικό. Προέκυψε ότι έξι εκ των δραστών έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για συναφή αδικήματα. Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.