Ο τρόπος που τοποθετούμε τα πράγματα και ο τρόπος που οργανώνουμε το ψυγείο καθορίζουν τη φρεσκάδα και το χρόνο ζωής των τροφίμων μας. Υπάρχει κάτι πιο ενοχλητικό από ένα ψυγείο σε χάος; Ειδικά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος που δεν μπορούμε να βρούμε το απαραίτητο συστατικό. Το realsimple.com, προτείνει μερικούς έξυπνους τρόπους για να οργανώσετε το ψυγείο, ώστε να μπορείτε να βρείτε τα πράγματα γρήγορα και εύκολα. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή οργάνωση του ψυγείου.
Υπερφόρτωση
Αποφεύγουμε να υπερφορτώνουμε το ψυγείο με τρόφιμα, γιατί έτσι ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει σωστά και μειώνεται η απόδοση της ψύξης. Άρα τα στριμωγμένα τρόφιμα δεν θα μας περιμένουν καλοδιατηρημένα, όταν αποφασίσουμε να τα καταναλώσουμε. Ο ίδιος κανόνας ισχύει φυσικά και για την κατάψυξη.
Ομαδοποίηση
Για να είναι ένα ψυγείο λειτουργικό για όλους στο σπίτι ξεχωρίζουμε και τοποθετούμε τα τρόφιμα ανά κατηγορίες σε κάθε ράφι. Σίγουρα με αυτό τον τρόπο δεν χάνουμε χρόνο αναζητώντας το προϊόν που μας ενδιαφέρει.
Τοποθέτηση σε τάπερ
Δεν αποθηκεύουμε τρόφιμα, όπως μαγειρεμένο φαγητό που περίσσεψε, σε πιάτα ανοιχτά στο ψυγείο. Πάντα τοποθετούμε σε τάπερ ή φροντίζουμε έστω να είναι καλυμμένα με διάφανη μεμβράνη. Έτσι δεν μεταφέρονται οσμές ή υγρά από το ένα τρόφιμο στο άλλο. Γενικά είναι καλύτερο και πιο πρακτικό να βάζουμε όλα τα τρόφιμα σε διάφανα τάπερ ή δοχεία αποθήκευσης παρά να γεμίζουμε τα ράφια με σακούλες και σακουλάκια.
Ξεκαθάρισμα
Ανά διαστήματα ελέγχουμε και ξεκαθαρίζουμε το ψυγείο από προϊόντα που ενδεχομένως έχουν λήξει ή από τρόφιμα που δεν σκοπεύουμε να καταναλώσουμε. Αυτό το ξεκαθάρισμα μάλιστα θα ήταν πολύ χρήσιμο να γίνεται πριν επισκεφτούμε το σούπερ μάρκετ για τα ψώνια της εβδομάδας. Έτσι θα μπορέσουμε να τοποθετήσουμε γρήγορα και σωστά τα καινούρια προϊόντα στο ψυγείο.
Ταξινόμηση τροφίμων μέσα στο ψυγείο
Στο πρώτο πάνω ράφι βάζουμε μαγειρεμένα φαγητά, π.χ. το μεσημεριανό που περίσσεψε, ή προϊόντα που πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους. Βέβαια δεν ξεχνάμε μόλις ανοίξουμε το προϊόν, π.χ. μια κονσέρβα, να μεταφέρουμε το υπόλοιπο περιεχόμενο σε δοχείο που σφραγίζεται πολύ καλά, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα. Στα ενδιάμεσα ράφια η θερμοκρασία είναι σχετικά σταθερή. Οπότε εκεί φιλοξενούμε τυριά και αλλαντικά, τα λουκάνικα, το βούτυρο, τα αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος κ.ο.κ. Επίσης διάφορα αρτοσκευάσματα, όπως το ψωμί του τοστ.
Το χαμηλότερο ράφι, ακριβώς πάνω από τα συρτάρια των φρουτολαχανικών, είναι συνήθως το ψυχρότερο σημείο του ψυγείου. Εκεί πρέπει να τοποθετούμε το νωπό κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Για αποφυγή επιμολύνσεων φροντίζουμε αυτά να είναι σε κλειστές συσκευασίες ή αν δεν είναι, να τα τυλίξουμε εμείς καλά σε μεμβράνη ή σακουλάκια τροφίμων. Δεν ξεχνάμε επίσης ότι νωπό κρέας και ψάρι φυλάσσονται στο ψυγείο για 1-3 ημέρες.
Αυτά τα δύο πολύ ευρύχωρα συρτάρια στο κάτω μέρος του ψυγείου προορίζονται από τον κατασκευαστή για τα φρούτα μας και τα λαχανικά. Είναι ένα σημείο με ιδανική θερμοκρασία και ιδανική υγρασία, για να μπορέσουν να διατηρηθούν περισσότερο καιρό φρέσκα και αναλλοίωτα. Το tip που έχω να δώσω εδώ είναι να μην αποθηκεύουμε φρούτα και λαχανικά μαζί στο ίδιο συρτάρι. Αρκετά φρούτα απελευθερώνουν αιθυλένιο, μια χημική ουσία που βοηθά στην ωρίμανσή τους, η οποία ωστόσο κάνει τα λαχανικά να σαπίζουν γρηγορότερα.
Στην πόρτα του ψυγείου έχουμε την υψηλότερη θερμοκρασία. Άρα, σύμφωνα με το healthstories, εκεί θα μπουν τρόφιμα λιγότερο ευπαθή. Μπορούμε να βάλουμε: κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα, μαρμελάδα, αναψυκτικά ή χυμούς. Επίσης τουρσιά, ελιές αλλά και καφέ ή μπαχαρικά. Οτιδήποτε χρειάζεται δηλαδή ελαφρά ψύξη ή οτιδήποτε θέλουμε να διατηρήσει περισσότερο χρόνο τη γεύση και το άρωμά του.