Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

17

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / Μουντιάλ 2030 – πού θα γίνει: Κατατέθηκε η πρώτη από τις υποψηφιότητες
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μουντιάλ 2030 – πού θα γίνει: Κατατέθηκε η πρώτη από τις υποψηφιότητες

Μουντιάλ 2030 - πού θα γίνει: Η διοργάνωση θα γιορτάζει τα 100 χρόνια Παγκόσμιου Κυπέλλου

Η Αργεντινή, η Χιλή, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη κατέθεσαν κι επίσημα την Τρίτη (7/2) κοινή υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2030, ζητώντας το τουρνουά να επιστρέψει «εκεί που γεννήθηκε το ποδόσφαιρο», 100 χρόνια μετά τη διεξαγωγή του πρώτου Μουντιάλ στο Μοντεβιδέο. Κατά τη διάρκεια τελετής στην Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αργεντινής (AFA), οι αξιωματούχοι των τεσσάρων χωρών ενώθηκαν υπό τον Αλεχάνδρο Ντομίνγκες, πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Νότιας Αμερικής (CONMEBOL), ο οποίος είπε ότι ελπίζει πως η FIFA μπορεί να δείξει μια «χειρονομία μεγαλείου» προς την περιοχή και να επιτρέψει να διοργανώσει το τουρνουά.

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 δεν είναι απλώς ένα άλλο Παγκόσμιο Κύπελλο, αξίζει μια γιορτή με αναγνώριση για τα 100 χρόνια», είπε ο Ντομίνγκες και πρόσθεσε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η FIFA έχει την υποχρέωση να τιμήσει τη μνήμη όσων ήρθαν πριν από εμάς και πίστεψαν στο μεγαλείο και έκαναν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο». Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της Αργεντινής Κλαούντιο Τάπια πρόσθεσε απ’ την πλευρά του πως «…ως παγκόσμιοι πρωταθλητές, πραγματοποιούμε αυτή την προώθηση, που είναι το όνειρο όλων των Νοτιοαμερικανών. Όχι μόνο λόγω των 100 χρόνων απ’ την πρώτη διοργάνωση, αλλά λόγω του πάθους με το οποίο ζούμε το ποδόσφαιρο».

Ποιες χώρες «διαγωνίζονται»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες έκανε μια δήλωση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter λέγοντας ότι και η Βολιβία θα κληθεί να συμμετάσχει σε «αυτό το όνειρο». Μετά την πρώτη διοργάνωση στην Ουρουγουάη, η Αργεντινή φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1978 και η Χιλή το 1962, ενώ η Παραγουάη δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ τη μεγαλύτερη διοργάνωση του αθλήματος. Η πρόταση της Νότιας Αμερικής θα ανταγωνιστεί την κοινή υποψηφιότητα Ισπανίας-Πορτογαλίας-Ουκρανίας, οι οποίες έχουν υπογράψει συμφωνία κοινής προσφοράς και υπολογίζουν στην υποστήριξη της UEFA.

Οι άλλες δύο πιθανές υποψηφιότητες και η Ελλάδα

Η FIFA περιμένει άλλες δύο πιθανές υποψηφιότητες. Η μια είναι από το Μαρόκο – και τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στο… παρασκήνιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων σε Ραμπάτ και Ταγγέρη είναι πολύ σημαντικά – και η άλλη είναι από τη Σαουδική Αραβία, η οποία «ψάχνει» συμπαίκτες. Ανάμεσα στα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι και η συνυποψηφιότητα με Ελλάδα και Αίγυπτο. Επιπλέον, γι’ αυτό το ενδεχόμενο φέρεται να έχουν μιλήσει τουλάχιστον μια φορά τους περασμένους μήνες ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο.

Μάλιστα, το «Politico» πρόσφατα δημοσίευσε πως ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, υποσχέθηκε πως η χώρα του θα βοηθήσει την Ελλάδα και την Αίγυπτο καλύπτοντας τα έξοδα για τα έργα υποδομής που θα χρειαστούν για να παρουσιαστεί ένας άρτιος φάκελος στην Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Πέραν της Ελλάδας έχει ακουστεί και η Ιταλία ως πιθανή συνυποψήφια. Αυτά τα σενάρια θορύβησαν τη FIFA που έχει ζητήσει από όλες τις ευρωπαϊκές ΠΟ να μην εμπλακούν σε κάποια άλλη πρόταση και να υποστηρίξουν την ήδη υπάρχουσα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις