Στις αρχές της εβδομάδας η μητέρα και η αδερφή του Βασίλη Τσιάρτα εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία θέλησαν να κρατήσουν αποστάσεις από την πολιτική δράση του συγγενή τους, χαρακτηρίζοντάς τον -εμμέσως πλην σαφώς- ομοφοβικό, ρατσιστή και εθνικιστή. Την Τρίτη (07/02) το θέμα πήρε διαστάσεις, με τους χρήστες του διαδικτύου να γράφουν πως «δεν θα τον ψηφίσει ούτε η μάνα του», με τον πρώην Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή να φιλοξενείται στο «Πρωινό» του ΑΝΤ1 για να δώσει την δική του εκδοχή για το ζήτημα.
Αποσπασματικά κάποιες από τις δηλώσεις του στον Γιώργο Λιάγκα:
Για την ανακοίνωση της οικογένειάς του: «Είναι διαχωρισμός, δεν είναι δήλωση έτσι όπως την παρουσιάζει μια μειοψηφία. Έκαναν μία τοποθέτηση, απάντησα. Τις αποφάσεις για το τι θα κάνω τις παίρνω μόνος. Δεν θα κάνω γκάλοπ. Ο πατέρας μου με στήριξε και με βοήθησε στην καριέρα μου, ήταν αντικειμενικός, ήταν Παναθηναϊκός, εγώ σε ποια ομάδα έπαιξα, μόνο… στην ΑΕΚ. Αναφορικά με αυτό που ανέβασα, είναι ξεκάθαρες οι θέσεις μου. Σέβομαι και εκτιμώ τη μητέρα μου. Πείτε πού είμαι ομοφοβικός, πού φασίστας και πού ρατσιστής. Απάντησα με την ανάρτησή μου».
Για το ποιοι «πρέπει» να κάνουν παιδιά
«Τα παιδιά δεν είναι για πειράματα, πρέπει να μεγαλώνουν με μητέρα και πατέρα, να έχουν τα πρότυπα τα σωστά. Είμαι υπέρ του να υιοθετούν παιδιά ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν. Δεν είμαι υπέρ να μεγαλώνει με δύο μπαμπάδες. Είχα κάνει τη δήλωση ότι αυτό που πάει να γίνει σε ανήλικα παιδιά (σ.σ. για αλλαγή φύλου), το θεωρώ έγκλημα».
Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο
«Γιατί είναι ακραία; Τον σέβομαι και τον εκτιμώ ως αθλητή. Δεν είναι ρατσιστική η δήλωσή μου. Στην αναφορά μου είπα ότι θα μπορούσε να είναι ο Διαμαντίδης ή ο Παπαλουκάς, γιατί γιορτάζουμε μια εθνική γιορτή. Θεώρησα ότι γιορτάζοντας τα 200 χρόνια της απελευθέρωσης, να μπει κάποιος Έλληνας, ο ίδιος έχει πει ότι είμαι 50% Έλληνας και 50% Νιγηριανός. Το ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα, ανδρώθηκε, καταξιώθηκε, νιώθει Έλληνας, δεν διαφωνεί κανείς.
Είμαστε στην εποχή του τσουβαλιάσματος, κάτι που προέρχεται από την ακροαριστερή πλευρά. Δεν είναι ρατσιστική η δήλωσή μου. Στην αναφορά μου για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και τη συγκεκριμένη φωτογραφία είπα ότι θα μπορούσε στη θέση του Αντετοκούνμπο να είναι ο Διαμαντίδης ή ο Παπαλουκάς, γιατί γιορτάζουμε μια εθνική γιορτή. Με χαρακτηρίσατε ακροδεξιό, πως έχω ακραίες θέσεις, όλα αυτά τα χρόνια έχω δεχτεί εκατοντάδες μηνύματα, δεν βρέθηκε ένας να μου πει τι είναι αυτά που λες. Εγώ έχω δεχτεί πόλεμο».
Για τον μικρό Αμίρ και την ελληνική σημαία
«Ήταν μια εθνική γιορτή και προτεραιότητα έχουν τα Ελληνόπουλα. Φυσικά και ασπάζομαι όποιος θέλει να κρατά τη σημαία. Δίπλα στον Αμίρ ήταν και η μητέρα του φορώντας τη μαντίλα; Αυτό τι σημαίνει; Το παιδί κράτησε τη σημαία, αλλά δίπλα η μάνα ήταν ντυμένη με το πως ήταν ντυμένη στη χώρα της. Εμένα με ενοχλεί. Ενόχλησε την πλειοψηφία των Ελλήνων».
Για τη συμμετοχή του στο κόμμα Κρανιδιώτη – Τζήμερου
«Επέλεξα ένα κόμμα με εκφράζει απόλυτα. Ναι με είχαν προσεγγίσει κι άλλα κόμματα, όπως από τον κ.Βελόπουλο και στελέχη της ΝΔ και από άλλα κόμματα μικρότερα, ακόμη και από το κόμμα του Κασιδιάρη , αλλά η επιλογή μου είναι συνειδητή, είναι πατριωτικό το κόμμα που επέλεξα, υπέρ των μεταρρυθμίσεων και με σεβασμό στους θεσμούς χωρίς να έχει σχέση με τα άκρα. Ασπάζεται την απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με την οποία καταδικάζει ναζισμό οπότε η επιλογή μου ήταν σε ένα κόμμα πατριωτικό».
Για τη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή
«Δεν είχα καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή και το έχω ξεκαθαρίσει»