Μια μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει ο φονικός σεισμός σε Τουρκία και Συρία, με τα χιλιάδες θύματα και τους εκατομμύρια αστέγους. Το ερώτημα δεν είναι άλλο, φυσικά, από το κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα και πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο ενός σεισμού παρόμοιου μεγέθους. Μιλώντας στο Mega, ο Γεράσιμος Χουλιάρας, διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έκανε λόγο για μια τραγωδία. Είναι μια τραγωδία στην ήδη βεβαρημένη σεισμική ιστορία της Τουρκίας. Έχουμε δει πάρα πολλές τραγωδίες, ισχυρούς σεισμούς, αυτό είναι ό,τι χειρότερο έχω δει εγώ προσωπικά».
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα
Ο ίδιος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στη χώρα μας, τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. «Είναι δύσκολο να το πούμε. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός, 7,5 Ρίχτερ, έγινε το 1956. Αν ανέβουμε κλίμακα και πάμε στα 8 Ρίχτερ, έγινε το 1303. Όσο μεγαλώνουν τα Ρίχτερ, μεγαλώνει και η περίοδος επανάληψης. Οι μικρότεροι σεισμοί έχουν μικρότερες περιοδικότητες».
Όπως ο ίδιος σημειώνει: «Τα κτίσματα στη χώρα φαίνονται ανθεκτικά, γιατί όλοι οι σεισμοί γίνονται σε μεγάλες αποστάσεις και είναι υποθαλάσσιοι. Η απόσβεση του σεισμικού κύματος λόγω της θάλασσας, μας βοηθάει πάρα πολύ σε αυτό. Οι συνέπειες είναι τραγικές όταν οι σεισμοί συμβαίνουν σε χερσαίο έδαφος. Στο Αρκαλοχώρι ήταν 5,8 και είδατε την καταστροφή».