Στη σύλληψη του εργολάβου του συγκροτήματος πολυκατοικιών «Αναγέννηση», στην Αντιόχεια της επαρχίας Χατάι, που καταστράφηκε από τους σεισμούς της περασμένης Δευτέρας, προχώρησαν οι τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, ο Μεχμέτ Γιασάρ Τζοσκούν ήθελε να διαφύγει στο Μαυροβούνιο. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, κουβαλώντας μαζί του μετρητά.
Şimdi hesap vakti. Depremde yıkılan Rönesans Rezidans mimarı Mehmet Yaşar Coşkun kendisi. Yüklü miktarda para ile havalimanında yurt dışına çıkmaya çalışırken yakalanmış. “Cennetten bir kare” diye yapıp sattığın binalarda can veren masumlar için cehennemin dibine gidersin umarım. pic.twitter.com/8hwyBxqott
— Hakkı Alkan (@hakki_alkan) February 10, 2023
Το συγκρότημα κατοικιών που έχτισε η εταιρεία του το 2012 στέγαζε 250 σπίτια, σε κτίρια 12 ορόφων. Στον σεισμό της Δευτέρας, το συγκρότημα κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, ενώ οι έρευνες στην περιοχή για την ανεύρεση επιζώντων συνεχίζονται, με τις ελπίδες ωστόσο να εξανεμίζονται σταδιακά. Σε διάφορες ιστοσελίδες, το πολυτελές κτιριακό συγκρότημα διαφημιζόταν ως «μια γωνιά στον παράδεισο».
Κάθε διαμέρισμα κόστιζε από 1,5 έως 3 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (75.000 με 150.000 ευρώ)
Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η καταστροφή των κατοικιών, ο Τζοσκούν μαζί με τον αδερφό του, Χουσεΐν Γιαλτσίν, εξαφανίστηκαν. Ο αδελφός του φέρεται να βρίσκεται στα γραφεία της κατασκευαστικής εταιρείας Antis Yapi στο Μαυροβούνιο, όπου είναι η έδρα της από το 2017. Εκτιμάται ότι 800 άνθρωποι παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια του συγκροτήματος «Αναγέννηση».
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Γκανέζος ποδοσφαιριστής Κριστιάν Ατσού της Χατάισπορ και ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας, Τανέρ Σαβούτ, πιστεύεται πως είναι μεταξύ των εγκλωβισμένων στα χαλάσματα. Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι κανένας δεν πρόκειται να ξεφύγει από την τιμωρία για αμέλεια, που οδήγησε στην κατάρρευση των κτιρίων μετά τον σεισμό-«τέρας» των 7,8 Ρίχτερ.
Σεισμός στην Τουρκία: Γιατί έπεσαν χιλιάδες κτήρια – Οι εγκληματικές κακοτεχνίες
Οι επιχειρήσεις διάσωσης στην Τουρκία για την ανεύρεση επιζώντων μέσα στα συντρίμμια συνεχίζονται, με τα σωστικά συνεργεία να δίνουν μάχη με το χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Οι επαρχίες Γκαζιαντέπ και Καχραμάνμαρας έχουν υποστεί το σφοδρότερο πλήγμα από τη μανία του σεισμού, ενώ μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, τη Μαλάτια, το Ελαζίγκ, την Οσμπανίγιε, το Κιλίς, το Αντιγιαμάν, τη Σανλιούρφα και τα Aδανα.
Depremle yıkılan Antakya’dan drone görüntüleri/ 📸Tunahan Turhan pic.twitter.com/rRoPteWFa0
— serbestiyet (@serbestiyetweb) February 7, 2023
Το χτύπημα του Εγκέλαδου κατέδειξε ένα μεγάλο πρόβλημα στις κατασκευές στην Τουρκία αφού κατέρρευσαν χιλιάδες κτήρια. Στα «γκετζέ κοντού», τα σπίτια των φτωχών, τις πολυκατοικίες που κτίζονταν «μέσα σε μια νύχτα», βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι άνθρωποι αλλά και σοροί.
Τα «γκετζέ κοντού» χτίστηκαν γρήγορα, μέσα σε μία νύχτα, με φθηνά υλικά και ανύπαρκτο αντισεισμικό κανονισμό. Κατά τη διάρκεια των σεισμών, τα συγκεκριμένα κτίσματα χωρίς να διαφαίνονται καταστροφές στην πρόσοψή τους, κατέρρεαν σαν χάρτινοι πύργοι. Αυτό οφείλεται στις κακοτεχνίες που η «συμμορία των 5» επέτρεψε να γίνουν. Πρόκειται για πέντε εργολάβους που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τα μεγάλα έργα, σύμφωνα με την τουρκική αντιπολίτευση. Στον ΣΚΑΙ προβλήθηκαν φωτογραφίες στις οποίες καταδεικνύονται οι… προχειροδουλειές σε νεόδμητα που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη στατικότητα των κτισμάτων. Σε φωτογραφίες φαίνονται δοκάρια και κολόνες κομμένες και ανάμεσά τους να περνούν σωλήνες.
Στη φωτογραφία, έκοψαν την κολόνα και δοκάρι στη μέση για να περάσει καλώδιο
«Ολόκληρες συνοικίες σε παράνομες δημόσιες εκτάσεις χτίστηκαν μέσα σε μία νύχτα. Η ποιότητα του σκυροδέματος είναι χείριστη. Είναι πορώδες με ελάχιστο τσιμέντο που όταν μπαίνει το νερό διαβρώνεται και γι αυτό είδαμε να πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα. Τα νέα κτήρια μετά το 1999 που χτίστηκαν με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό έπεσαν εξαιτίας της “συμμορίας” των εργολάβων. Τα κτήρια αυτά στην Τουρκία έχουν κόσμο μέσα, δεν είναι σαν την Ελλάδα, έχουν βάρος» είπε από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης. «Μια περιοχή κοντά στην Κωνσταντινούπολη στο ρήγμα της βορείου Ανατολίας έχει καιρό να δώσει σεισμό και έχει μαζέψει πολλή ενέργεια. Εκεί αν γίνει κάτι, θα δούμε αντίστοιχες εικόνες γιατί και η Κωνσταντινούπολη έχει αυθαίρετη δόμηση».
Τουρκία: Η «συμμορία των 5»
Οι πέντε επιχειρηματίες είναι πρόσωπα που έχουν κερδίσει σχεδόν όλες τις μεγάλες δουλειές κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Cengiz Holding Μεχμέτ Τσενγκίζ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Limak Holding Νιχάτ Οζντεμίρ, τον πρόεδρο του MNG Holding Μεχμέτ Ναζί Γκιουνάλ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Kolin Construction Νατσί Κόλογλου και τον Κεμάλ Καλιοντσού της Kalyon Construction.
Η συνοικία που «έσβησε» από τον χάρτη
Η οδός 21, στην Αντάκια (Αντιόχεια), στην επαρχία Χατάι, καταδεικνύει το πρόβλημα των νεόδμητων στην Τουρκία: Τα σπίτια δεκάδων οικογενειών κατέρρευσαν μετά τον σεισμό και δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Δεκάδες άνθρωποι είναι άστεγοι και ψάχνουν απεγνωσμένα τους αγνοούμενους συγγενείς τους. Χαρακτηριστικό για τις καταστροφές είναι το βίντεο που ακολουθεί:
Με πληροφορίες από reader.gr και ΣΚΑΪ