Ένας βετεράνος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας μοιράζεται τον πανικό που επικράτησε σε μια «γεμάτη» από επιβάτες πτήση της Qatar Airways, όταν το αεροπλάνο έφτασε μια ανάσα από το να συντριβεί στη θάλασσα, λίγο μετά την απογείωσή του. Ο κ. Άντερσον, 43 ετών, που ταξίδευε μαζί με τη σύζυγο και το τα δύο αγόρια του, ηλικίας 9 και 11 ετών, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όλοι οι άνθρωποι φώναζαν, ένας άνθρωπος έκανε εμετό». «Μετά από 70 δευτερόλεπτα, το αεροπλάνο ξεκίνησε να πέφτει με ιλιγγιώδη ρυθμό»
Έχασε 1.000 πόδια ύψος σε 24 δευτερόλεπτα
Ο επί 20ετία ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας ήταν επιβάτης της πτήσης QR161 από την Ντόχα για την Κοπεγχάγη στις 10 Ιανουαρίου, όταν το αεροπλάνο ξεκίνησε να βυθίζεται με έναν ιλιγγιώδη ρυθμό των 15 περίπου μέτρων ανά δευτερόλεπτο, λίγο αφότου είχε απογειωθεί. Σύμφωνα με το Flightradar24.com, το αεροπλάνο πήρε ύψος μέχρι τα 1.850 πόδια για να φτάσει μόλις στα 850 πόδια από την επιφάνεια του νερού μέσα σε δευτερόλεπτα. «Μετά από 70 δευτερόλεπτα από την πτήση και από το πουθενά, ακούγεται ένας δυνατός ήχος ενώ το αεροπλάνο σηκωνόταν, προτού ξεκινήσει να πέφτει», είπε, όπως αναφέρει η Daily Mail.
«Οι άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν – Όλοι αντιλήφθηκαν την ξαφνική βουτιά του αεροπλάνου»
«Το αισθανθήκαμε και οι άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν σε ολόκληρη την καμπίνα. Ένας άνδρας μπροστά από την αδερφή μου έκανε εμετό, έτσι καταλαβαίνει κανείς πως αυτή η ξαφνική βουτιά σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητη από κανέναν. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να κοιτάξω έξω από το παράθυρο και να προσπαθήσω να δω πόσο ψηλά είμαστε, αλλά ήταν τελείως σκοτεινά. Ο μικρότερος γιος μου ήταν τρομοκρατημένος, όπως και εγώ, αλλά προσπάθησα για χάρη του να παραμείνω ήρεμος. Πέρασε όμως από το μυαλό μου ότι “αυτό ήταν, πέφτουμε”. Όντας στην αεροπορική βιομηχανία, γνωρίζω πόσο καθοριστική είναι η φάση της απογείωσης και η κάθοδος με τέτοιο ρυθμό από αυτό το ύψος δεν είναι ποτέ κάτι καλό.
Ήταν πολύ τρομακτικό. Ήταν ένα συναίσθημα πως έριχναν το αεροπλάνο προς το έδαφος». Ο Άντερσον περιέγραψε το αεροπλάνο (ένα 787-8 με δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι και 250 ανθρώπους) ως «γεμάτο, με λίγες άδειες θέσεις». Και το ταξίδι ξεκίνησε χωρίς απρόοπτα, καθώς όπως είπε: «Όλα ήταν εντάξει και δεν υπήρχαν καθυστερήσεις. Απογειωθήκαμε μόλις 20 λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα. Ο πιλότος, στην ομιλία πριν την αναχώρηση, είπε πως θα ήταν μια ευχάριστη πτήση με μια μικρή ανατάραξη περίπου 2 ώρες μετά την έναρξη της πτήσης».
Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της «βουτιάς»
Μετά την τρομακτική «βουτιά» του αεροπλάνου, πολλοί ρωτούσαν το «γιατί», αλλά δεν δόθηκε εξήγηση. Ο κ. Άντερσον είπε: «Είναι ένα από τα πράγματα που την ώρα που συμβαίνει αυτό είναι πολύ ενοχλητικό. Ούτε μια εξήγηση δεν δόθηκε από το cockpit, έτσι οι άνθρωποι απευθύνθηκαν στο πλήρωμα, που έλεγε πως όλα είναι εντάξει και πως πετούσαμε εν μέσω κάποιων απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών. Κατά πάσα πιθανότητα, δεν γνώριζαν τι συνέβαινε ούτε αυτοί και προσπαθούσαν απλώς να καθησυχάσουν τον κόσμο». Ακόμα και τώρα, ο λόγος αυτής της καθόδου δεν είναι γνωστός.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η AV Herald, όπως μεταδίδει η Daily Mail, ο α’ πιλότος πετούσε χειροκίνητα χωρίς οδηγίες από τον «κατευθυντήρα πτήσης», ένα σημείο επί της οθόνης μπροστά από τους πιλότους, που τους καθοδηγεί για την πτήση τους. Ο πρώτος πιλότος, λοιπόν, προφανώς δεν «γνώριζε το σημείο όπου βρισκόταν» και το αεροσκάφος έπεφτε τόσο γρήγορα που «υπερέβη το όριο ταχύτητας του πτερυγίου».
Η δήλωση της εταιρείας
Ο επικεφαλής τότε ανέλαβε, επανέκτησε τον έλεγχο και το αεροπλάνο συνέχισε μέχρι την Κοπεγχάγη, όπου προσγειώθηκε με ασφάλεια έξι ώρες μετά την αναχώρησή του από το Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad της Ντόχα. Η δήλωση της εταιρείας ανέφερε: «Η Qatar Airways έχει γνώση για το συμβάν που έλαβε χώρα στην πτήση QR161 από την Ντόχα με προορισμό την Κοπεγχάγη στις 10/1/2023. Άμεσα υπήρξε αναφορά στις Αρχές και διενεργείται εσωτερική έρευνα. Η εταιρεία ακολουθεί τα πιο αυστηρά πρότυπα ασφάλειας, εκπαίδευσης και αναφοράς και εργάζεται για να διορθώσει τα όποια ευρήματα της έρευνας σε συνάρτηση με τους κανόνες της αεροπορικής βιομηχανίας». Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Qatar Airways ανακηρύχθηκε η καλύτερη αεροπορική εταιρεία του κόσμου για 7η χρονιά στη σειρά στα «Όσκαρ Πτήσης», γεγονός που αποτελεί ρεκόρ.