Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Γαρίδες – πώς τις καθαρίζω: Δες πόσο απλό είναι!
PLUS

Γαρίδες – πώς τις καθαρίζω: Δες πόσο απλό είναι!

Γαρίδες - πώς τις καθαρίζω: Ο τρόπος του αγαπημένου μας Άκη

Πώς καθαρίζουμε γαρίδες;

Με ένα μαχαίρι κόβουμε το κεφάλι της γαρίδας.

Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού αφαιρούμε ένα-ένα τα κελύφη. Συνήθως αφήνουμε το τελευταίο μέρος της ουράς για ομορφιά.

Γυρνάμε τη γαρίδα προς τα πάνω, χαράσσουμε τη ράχη της ίσα-ίσα με το μαχαίρι, αφαιρούμε το εντεράκι και το πετάμε.

Τώρα έχουμε τις εξής επιλογές: Είτε τις αφήνουμε ολόκληρες είτε τους δίνουμε το σχήμα πεταλούδας, πιέζοντας τη ράχη τους με το μαχαίρι.

Σπάμε και αφαιρούμε το πάνω μέρος της ουράς, γυρνάμε τη γαρίδα και κόβουμε το τελευταίο κομματάκι για να φαίνεται πιο όμορφη.

Βάζουμε σε ένα πιάτο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες γαρίδες.

Τα κεφάλια και τα κελύφη τα βράζουμε για 20 λεπτά και κάνουμε ζωμό γαρίδας.

Γαρίδες: Οφέλη & κίνδυνοι από την κατανάλωση

Δίνουν λίγες θερμίδες και είναι χαμηλές σε λιπαρά, ειδικά κορεσμένα που είναι και τα πιο επικίνδυνα. Τα 85 γραμμάρια μαγειρεμένων γαρίδων δίνουν κατά προσέγγιση 100 θερμίδες και 1,4 γραμμάρια ολικού λίπους. Η ίδια ποσότητα δίνει επίσης περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης. Άλλα θρεπτικά συστατικά που θα βρει κάποιος στις γαρίδες είναι το σελήνιο, ο σίδηρος, το ιώδιο, ο φώσφορος, η νιασίνη, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, σύμφωνα με τον Robin Danowski, βοηθό καθηγητή διατροφής στο Πανεπιστήμιο La Salle. Τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά συνδέονται με μια σειρά από οφέλη, όπως αύξηση της ενέργειας, μείωση της φλεγμονής, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, βελτίωση της υγείας του θυρεοειδούς και μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων παθήσεων.

Ποιοι πρέπει όμως να αποφεύγουν την κατανάλωση γαρίδων;

Καταρχήν όσοι έχουν αλλεργία στα οστρακοειδή, μία από τις πλέον κοινές μορφές αλλεργίας. Όταν καταναλώνετε γαρίδες υδατοκαλλιέργειας, εκτίθεστε σε επικίνδυνες ουσίες όπως ουρία, θειούχες ενώσεις και πετρέλαιο. Οι γαρίδες αυτές υποβάλλονται επίσης σε «θεραπείες» με αντιβιοτικά, παρασιτοκτόνα, «ιχθυοκτόνα» (ουσίες που εξολοθρεύουν τα ψάρια όπως η χλωρίνη), τριπολυφωσφορικό νάτριο, βόρακα και καυστική σόδα. Είναι σημαντικό να ελέγχετε την προέλευση και τον τρόπο παραγωγής τους, προκειμένου να προστατεύετε τόσο την υγεία σας όσο και το περιβάλλον.

Σε ότι αφορά στην υγεία της καρδιάς, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, συστήνει την κατανάλωση δύο μερίδων ψαριών την εβδομάδα. Αν και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την πρόσληψη υδραργύρου, οι γαρίδες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, η καθημερινή πρόσληψη χοληστερόλης από τις τροφές, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 300mg. Η γαρίδα περιέχει αρκετή χοληστερόλη με τα 85 γραμμάρια να δίνουν περίπου 180mg.

Τις ημέρες που τρώτε γαρίδες, πρέπει να ρυθμίζετε τα υπόλοιπα γεύματά σας, ώστε να μην ξεπερνάτε τα ημερήσια όρια χοληστερόλης. Επιπλέον, οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά είναι αυτά που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και όχι η χοληστερόλη των τροφών. Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί τέλος να κάνει τη διαφορά. Αποφεύγετε το τηγάνισμα και προτιμάτε τις ψητές ή βραστές γαρίδες.

Πηγή: Medical Daily

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις