Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΜΑΚ Τουρκία: Επέστρεψαν στην Ελλάδα οι ήρωές μας
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΜΑΚ Τουρκία: Επέστρεψαν στην Ελλάδα οι ήρωές μας

ΕΜΑΚ Τουρκία: Τους υποδέχτηκαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης

Οι ήρωες της ΕΜΑΚ, αφού έσωσαν ζωές μέσα στα ερείπια στη σεισμόπληκτη Τουρκία, επέστρεψαν στην Ελλάδα. Τους ανθρώπους της ΕΜΑΚ υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο προϊστάμενος κλάδου επιχειρήσεων του αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, καθώς και ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος.

Παρά το γεγονός πως το πρωτοκόλλο όριζε την παραμονή τους στο σημείο για 72 ώρες, οι ελληνικές ομάδες παρέμειναν στην Τουρκία πολύ περισσότερο, εξαντλώντας κάθε και την ελπίδα για να εντοπίσουν ζωή στα ερείπια. Κάτι που έχει αναγνωριστεί από την πλευρά των γειτόνων, που έχουν εκφράσει την ευγνωμοσύνη τους για το γεγονός. Σημειώνεται ότι η αποστολή αποτελούταν από 36 στελέχη της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικούς – μηχανικούς του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, οκτώ γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή, Ευθύμιο Λέκκα.

Τουρκία: Τα επτά βήματα της ΕΜΑΚ για τη διάσωση ανθρώπων

Την ίδια ώρα, η ομάδα των 27 εθελοντών που βρέθηκε στην πόλη Αντιγιαμάν, συνεχίζει τη δράση της. Οι εθελοντές, ήλεγξαν οκτώ κτίρια, χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Νωρίτερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, πραγματοποίησε εντατική επιχείρηση στα χαλάσματα πολυκατοικίας στην Αντιγιαμάν, όπου φέρεται να είχε εντοπιστεί σημάδι ζωής. Οι Eλληνες διασώστες, με το που πάτησαν το πόδι τους στην επαρχία Χατάι, μετά από μία προβληματική συνεννόηση με την τουρκική Πολιτική Προστασία και την αδυναμία συντονισμού, αυτονομήθηκαν και έστησαν το δικό τους Επιχειρησιακό Κέντρο σε ασφαλή χώρο. Ακολούθησαν οι Ολλανδοί, Ελβετοί και Ιταλοί, στο ίδιο σημείο.

Τη διοίκηση του Επιχειρησιακού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης ανέλαβαν οι Ολλανδοί λόγω αριθμητικής «υπεροχής» και διανεμήθηκαν οι ρόλοι βάσει των ικανοτήτων και δυνατοτήτων των διασωστικών ομάδων. Οι έμπειροι Eλληνες τοποθετήθηκαν στο επιχειρησιακό πεδίο και Ολλανδοί και Ελβετοί στην οργάνωση ερευνών, αξιολόγηση πληροφοριών και αξιοποίηση μέσων. Στο πρώτο σημείο ερευνών, σε δύο οικοδομικά συγκροτήματα, επικέντρωσαν τις αρχικές τους έρευνες οι Eλληνες διασώστες. Αρχικά, ο πυροσβέστης Κώστας Νίκας, μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος, προέβη σε μία αξιολόγηση του κτιρίου που είχε καταρρεύσει. Εντόπισε τα επικίνδυνα σημεία και βρήκε τα πιο ασφαλή για την κίνηση των συναδέλφων του και αυτά που θα είχαν εύκολη και όσο το πιο δυνατόν ακίνδυνη πρόσβαση.

Ακολούθησε επιφανειακή έρευνα με το «μάτι» και με τους δύο πολύτιμους τετράποδους βοηθούς, ανιχνευτές της ανθρώπινης ζωής και ανάσας. Οι διασώστες χρησιμοποίησαν στη συνέχεια ηχοεντοπιστικές συσκευές, όπως τα προηγμένα γεώφωνα, σε σημεία που υπήρχαν ενδείξεις εγκλωβισμένων. Αυτός ο εξοπλισμός μπορεί να εντοπίζει σε μία ακτίνα 200 τετραγωνικών και στη συνέχεια με ακρίβεια εκατοστού ακόμη και τις απειροελάχιστες δονήσεις που προέρχονται από έμβια ζώντα, κάτω από τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις