Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μόμο πίθηκος: Λύθηκε το μυστήριο με γίββωνα που ζούσε μόνη στο κλουβί και… έγινε μητέρα
ΚΟΣΜΟΣ

Μόμο πίθηκος: Λύθηκε το μυστήριο με γίββωνα που ζούσε μόνη στο κλουβί και… έγινε μητέρα

Μόμο πίθηκος: Οι φύλακες του ζωολογικού κήπου πιστεύουν πως ανακάλυψαν πώς συνέβη αυτό

Οι Ιάπωνες φύλακες του ζωολογικού κήπου πιστεύουν ότι έλυσαν το μυστήριο του τρόπου με τον οποίο ένας θηλυκός πίθηκος έμεινε έγκυος παρόλο που ζούσε μόνη στο κλουβί της. Η Μόμο, ένας 12χρονος γίββωνας, σόκαρε τους φύλακές της στον Ζωολογικό Κήπο και τον Βοτανικό Κήπο Kujukushima στο Ναγκασάκι τον Φεβρουάριο του 2021 όταν γέννησε…αν και δεν είχε γνωστή ανδρική συντροφιά. Τώρα δύο χρόνια αργότερα, μετά από ένα τεστ DNA στο μωρό της, ο ζωολογικός κήπος βρήκε ποιος είναι ο πατέρας και μάλιστα έχει μια νέα θεωρία για το πώς ζευγαρώνουν οι γίββωνες. Το τεστ έδειξε ότι ο πατέρας ήταν ο Itō, ένας 34χρονος ευκίνητος γίββωνας, ο οποίος βρισκόταν σε ένα παρακείμενο συγκρότημα της «Μόμο» την εποχή που έμεινε έγκυος.

Ο ζωολογικός κήπος είπε στο CNN ότι πίστευε πως η Mόμο και ο Ίτο κατάφεραν να ζευγαρώσουν μέσα από μια μικρή τρύπα σε μια ατσάλινη πλάκα μεταξύ των περιβλημάτων τους. Η τρύπα είχε διάμετρο περίπου 9 χιλιοστά. Το μωρό πίθηκος – που δεν έχει ακόμη όνομα, ζυγίζει τώρα περίπου 2 κιλά και «μεγαλώνει υγιώς» υπό την στοργική προσοχή της «Μόμο» είπε ο ζωολογικός κήπος. «Είναι μια πολύτιμη ζωή που γεννήθηκε στον κόσμο, θα συνεχίσουμε να τον φροντίζουμε και ελπίζουμε ότι θα έχει μακροζωία» δήλωσε ο Hideki Hisano, αναπληρωτής διευθυντής του ζωολογικού κήπου.

brown monkey sitting on brown wooden log during daytime
Γίββωνες

Οι γίββωνες είναι από τους μικρότερους πιθήκους, αλλά έχουν δυνατές φωνές που έχουν εξελιχθεί σε μια περίτεχνη γλώσσα και μπορούν να αιωρούνται από κλαδί σε κλαδί με ταχύτητες έως και 35 μίλια την ώρα. Υπάρχουν δεκάδες είδη γιββώνων που είναι εγγενή σε μέρη της Ασίας, από τη βορειοανατολική Ινδία έως την Κίνα και μέχρι το αρχιπέλαγος του Βόρνεο. Ο πληθυσμός των ευκίνητων γίββωνων στη φύση μειώνεται και έχουν καταγραφεί ως απειλούμενο είδος από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, επειδή ο βιότοπός τους απειλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η αποψίλωση των δασών, η εξόρυξη και η κατασκευή δρόμων.

brown monkey on tree branch during daytime
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις