Αν και η Παγκόσμια Ομοσπονδία τον… εκνεύρισε ακυρώνοντας μια εξαιρετική προσπάθειά του, λόγω του είδους των παπουτσιών που φορούσε, ο Μίλτος Τεντόγλου δεν πτοείται. Έτσι μετά την ακύρωση του ρεκόρ των 8.40 μ. στο τουρνουά του Τορούν πριν μερικές εβδομάδες, ο Έλληνας πρωταθλητής μπήκε αποφασισμένος στον χθεσινό του αγώνα για να δώσει απαντήσεις. Και φυσικά τα κατάφερε. Σε έναν φοβερό αγώνα λοιπόν χθες ο Τεντόγλου πήδηξε 8.32μ., 8.37μ., 8.34μ. και 8.41μ. σημειώνοντας σε τέσσερα άλματα τρεις φορές την κορυφαία επίδοση στον κόσμο. Ήταν και… επίσημα σε «Beast Mode». Μιλώντας στο gazzetta.gr δήλωσε πως δεν κατάλαβε πως γίνεται να ακυρώνεται μια επίδοση λόγω της σόλας του παπουτσιού που φορούσε, ενώ ανέλυσε και τις παράλογες για τους αθλητές αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο άθλημα.
Η πιο χαρακτηριστική -για την ψυχολογία του Μίλτου Τεντόγλου- δήλωση στο gazzetta όμως ήταν εκείνη που ανέφερε «έκανα το 8.41μ., σταμάτησα τον αγώνα μου και έφυγα από το στάδιο. Αυτό ήθελα να κάνω και να τελειώσει ο αγώνας. Πιστεύω πως μπορούσα να κάνω και περισσότερο χθες, αν συνέχιζα, αλλά δεν υπήρχε λόγος. Άλλωστε, με τον προπονητή μου, τα μεγάλα άλματα τα κρατάμε πάντα για τον μεγάλο αγώνα. Απέδειξα ό,τι ήθελα χθες και δεν υπήρχε λόγος να κάνω κάτι περισσότερο»
Γιατί ακύρωσαν το προηγούμενο ρεκόρ του
Ένα τυχαίο σχόλιο, κάτω από ένα βίντεο που είχε αναρτηθεί από τον αγώνα στο Τορούν, ανέφερε πως τα παπούτσια που φορούσε εκείνη τη μέρα ο Τεντόγλου ήταν απαγορευμένα για το άθλημα του μήκους, σύμφωνα με τη λίστα της World Athletics. Η WA ζήτησε από τον άλτη φωτογραφίες και, όπως προέκυψε αργότερα, τα Limited Edition Black Panther παπούτσια του ήταν πράγματι «παράτυπα». Η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί ήταν η επίδοσή του να ακυρωθεί, να μην είναι πλέον η κορυφαία στον κόσμο και να μην είναι ούτε καν φετινό ρεκόρ για τον ίδιο και να ακυρωθεί και η νίκη του στον συγκεκριμένο αγώνα με καθυστέρηση λίγων εβδομάδων.
https://twitter.com/EuroAthletics/status/1625952500619612162?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1625952500619612162%7Ctwgr%5E47d3fe2cfecf2da5731fcf03e16455761077e5f5%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fsports%2Farticle%2F1340674%2Ftedoglou-ekana-841m-kai-efuga-apo-to-stadio-ena-papoutsi-den-kanei-ton-athliti%2F
«Δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό που έγινε με το δικό μου παπούτσι, είναι πραγματικά το ίδιο. Και δεν υπάρχει υλικό που να βοηθάει, ούτε αν είναι πιο μαλακό μας βοηθάει. Αντιθέτως. Δεν βγάζει νόημα όλο αυτό. Εγώ είμαι αυτός που πηδάει και από μένα και τον προπονητή μου θα έπρεπε να παίρνουν συμβουλή, να τους πούμε εμείς τι μας βολεύει να φοράμε. Παλιότερα δεν έλεγχαν τίποτα, φαντάσου πολλοί είχαν δικά τους custom παπούτσια και πηδούσαν με αυτά
Γενικά έχουν βάλει πολλούς νέους κανόνες στο μήκος τα τελευταία χρόνια. Έκαναν αυτό με το λέιζερ στη βαλβίδα, που βγαίνει αυτόματα το άκυρο και το έγκυρο, έφεραν έναν νέο κανονισμό στα Diamond League που μετράει μόνο η τελευταία προσπάθεια για τη νίκη και αυτό με τα παπούτσια που μας απαγόρευσαν κάποια μοντέλα. Νομίζουν, για κάποιο λόγο, πως αν το παπούτσι έχει χοντρή σόλα μας ευνοεί αλλά ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Όσο πιο λεπτή σόλα έχει το παπούτσι, όσο πιο κοντά είσαι στο έδαφος δηλαδή, τόσο καλύτερη αίσθηση έχεις στο τρέξιμο. Γιατί το μήκος είναι αγώνισμα τρεξίματος, το τρέξιμό σου πρέπει να είναι καλό για να είναι και το άλμα καλό»
Η ανάρτηση
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο έκανε ανάρτηση στα social media, στην οποία έγραφε όλα όσα σκεφτόταν για τη συγκεκριμένη απόφαση και τόνιζε πως υπάρχει αδικία στο σύστημα, αφού οι αθλητές δεν ερωτούνται ποτέ για όσα βολεύουν εκείνους και παίρνουν τις αποφάσεις άνθρωποι που δεν γνωρίζουν. Το post του πήρε τεράστια διάσταση, ανέβηκε στα stories αρκετών κορυφαίων αθλητών και πολλοί σταρ του στίβου όπως ο Κρίστιαν Τέιλορ ή η Κατερίνα Ιμπάργκουεν έσπευσαν να τον στηρίξουν, αφήνοντας ένα θετικό σχόλιο κάτω από την ανάρτησή του.
«Με στήριξαν όλοι ο αθλητές, όλοι πάρα πολλοί. Γιατί κανείς πλέον δεν ακούει τη γνώμη των αθλητών. Δεν εισακούονται οι μεγάλοι αθλητές, ακόμη και ο καλύτερος να είσαι, όπως είναι η για παράδειγμα η Ρόχας, η καλύτερη στο τριπλούν (που της είχε συμβεί κάτι παρόμοιο πέρυσι), δεν εισακούεται από την ομοσπονδία. Δεν ακούν κανέναν και κάνουν ό,τι νομίζουν. Επίσης, οι άλλοι αθλητές ξέρουν πως ένα παπούτσι δεν κάνει τον καλό αθλητή. Εγώ δεν έχω πει ποτέ για κανέναν ότι πηδάει καλύτερα επειδή φοράει ένα συγκεκριμένο παπούτσι. Μονάχα μπορεί να έχω σκεφτεί πως: «Πω, πρέπει να είναι πολύ δύσκολο να πηδάς τόσο καλά με παπούτσι για σπριντ». Μόνο αυτό. Γιατί εμείς ξέρουμε. Έκανα 8.40μ με παπούτσι που φοράνε οι 800άρηδες… τι πλεονέκτημα μπορεί να είχα;».
Μέσα σε όσα ανέφερε στην ανάρτησή του, ο Μίλτος Τεντόγλου έγραψε και το εξής,
«Μπορώ να κάνω 8.40μ όποτε θέλω». Το πρωί της 15ης Φερβουαρίου το έγραψε, το βράδυ της ίδιας μέρας το έκανε. Του στέρησαν το 8.40μ και με περίσσιο θράσος πήγε και έκανε 8.41μ, στο Gold μίτινγκ του Λιεβέν, με καταπληκτικό σερί αλμάτων αφού είχε 8.32μ., 8.37μ. και 8.34μ. «Όταν ξεκίνησα το τέταρτο άλμα μου, ενώ έτρεχα -και έτρεχα ωραία- έπεσε ένα κοντάρι στη μέση του διαδρόμου, από το επί κοντώ που γινόταν δίπλα εκείνη τη στιγμή. Μου είπαν να πάρω τον χρόνο μου οπότε πήγα στη βαλβίδα, μπροστά στο σκάμμα και έκατσα εκεί για περίπου 5 λεπτά. Μετά έκανα το 8.41μ., σταμάτησα τον αγώνα μου και έφυγα από το στάδιο. Αυτό ήθελα να κάνω και να τελειώσει ο αγώνας. Πιστεύω πως μπορούσα να κάνω και περισσότερο χθες, αν συνέχιζα, αλλά δεν υπήρχε λόγος. Άλλωστε, με τον προπονητή μου, τα μεγάλα άλματα τα κρατάμε πάντα για τον μεγάλο αγώνα. Απέδειξα ό,τι ήθελα χθες και δεν υπήρχε λόγος να κάνω κάτι περισσότερο».