Η σωτήρια παρέμβαση ΜΚΟ
Ως τηλεφωνικό κέντρο κατασκευαστικής εταιρίας (!), ιδιοκτησίας του φερόμενου αρχηγού του σκληρού κυκλώματος μαστροπείας, με θύματα κοπέλες από Λατινική Αμερική, παρουσιαζόταν το «ροζ» κέντρο, που λειτουργούσε με τηλεφωνήτριες, στο κέντρο της Αθήνας!
Του Πέτρου Καρσιώτη
Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος ενημέρωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ «σημειώνεται ότι, το πλήρως εξοπλισμένο τηλεφωνικό κέντρο (call center) που εντοπίστηκε, είχε ως «βιτρίνα» κατασκευαστική εταιρεία ιδιοκτησίας του 37χρονου αρχηγικού μέλους, το οποίο ενημερωνόταν τακτικά, είτε τηλεφωνικά είτε δια ζώσης, για όλες τις πτυχές της παράνομης δραστηριότητας και παρενέβαινε όποτε αυτό απαιτείτο για την επίλυση τυχόν ζητημάτων». Πρόσθεσε, ότι είναι χαρακτηριστικός και ο τρόπος λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου της οργάνωσης, όπου οι τηλεφωνήτριες ενημέρωναν τους υποψήφιους πελάτες ως προς το ποια ιστοσελίδα θα επισκέπτονταν για να δουν το «προφίλ» των εκδιδόμενων γυναικών, ενώ επιπλέον εξηγούσαν και τις επιλογές ως προς τον τόπο όπου θα πραγματοποιούταν η συνεύρεση».
Στο μεταξύ με νέα στοιχεία που προκύπτουν για την υπόθεση, μία τηλεφωνική κλήση απελπισίας, στον αριθμό εκτάκτου ανάγκης 112, από μία από τις αλλοδαπές κοπέλες, που το σκληρό κύκλωμα μαστροπείας φυλάκιζε σε ξενοδοχείο και εξέδιδε με στυγνή εκμετάλλευση, ήταν το γεγονός, που αποτέλεσε την πρώτη «ρωγμή» για την εγκληματική οργάνωση των Αλβανών μαστροπών.
Tην κατάλαβαν
Τότε, όμως, προ κάποιων μηνών, ο Αιγύπτιος υπεύθυνος του ξενοδοχείου-«φυλακή» στη Λεωφόρο Συγγρού, αντελήφθη το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος της παγιδευμένης κοπέλας από χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ενημέρωσε τον Αλβανό αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης και, υπό τις οδηγίες του, η κοπέλα φυγαδεύτηκε από το ξενοδοχείο και αργότερα την έβαλαν στο αεροπλάνο να επιστρέψει στη χώρα της για να μην καταγγείλει στοιχεία για τη λειτουργία του κυκλώματος μαστροπείας. Όταν οι αστυνομικοί μετά την καταγγελία έφθασαν στο ξενοδοχείο να τη βρουν και να τη μεταφέρουν στην Ασφάλεια, δεν τη βρήκαν εκεί και όλοι δήλωναν άγνοια. Ωστόσο, η ρωγμή είχε επέλθει, αφού ξεκίνησε η έρευνα, καθώς το τηλεφώνημα δεν θεωρήθηκε φάρσα.
Σωτήριες δύο ΜΚΟ
Ενώ οι έρευνες είχαν ξεκινήσει, μια δεύτερη κοπέλα, που βίωνε το μαρτύριο της φυλάκισης και της στυγνής εκμετάλλευσης, κατάφερε να έρθει, τον Αύγουστο, σε επαφή με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «Α21», και Our Greece, εξειδικευμένες στην αρωγή και προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Ηρθε στη συνέχεια σε επαφή με τις Αρχές και ήταν η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, που ανέλαβε να βρει τα στοιχεία, μέσω συστηματικής έρευνας και παρακολουθήσεων και να αποδείξει με στοιχεία το τι συνέβαινε με τη «ροζ» βιομηχανία, που είχε στηθεί με θύματα κοπέλες από τη Λατινική Αμερική και δράστες ,τους περισσότερους, Αλβανούς υπηκόους.
140-150 ευρώ την ώρα
Οι γυναίκες από την Λατινική Αμερική, που τις έφερναν στην Ελλάδα με απατηλές υποσχέσεις οι μαστροποί για αξιοπρεπή εργασία, εξαναγκάζονταν να συνευρίσκονται ερωτικά με πελάτες, σχεδόν όλο το 24ωρο και για κάθε ραντεβού ελάμβαναν 140 με 150 ευρώ την ώρα, χρήματα που κατέληγαν στον αρχηγό. Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, οι 15 κοπέλες δεν έβγαιναν ποτέ μόνες τους από το ξενοδοχείο, και όταν έβγαιναν συνοδεύονταν από κάποιο μέλος του κυκλώματος. Η πολυπρόσωπη επιχείρηση των Αρχών κατέληξε στην απελευθέρωση των 15 γυναικών από την Βραζιλία, την Βενεζουέλα, την Κολομβία και το Μαρόκο και στη σύλληψη οκτώ μελών της οργάνωσης.