Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Smishing: Νέα απάτη με δήθεν SMS από την Πολιτική Προστασία
ΕΛΛΑΔΑ

Smishing: Νέα απάτη με δήθεν SMS από την Πολιτική Προστασία

Smishing: Τι είναι και πώς το χρησιμοποιούν αδίστακτες συμμορίες

Τις δύσκολες ώρες και ημέρες που η Πολιτική Προστασία στη χώρα προσπαθεί να βοηθηθούν δύστυχοι άνθρωποι στην Τουρκία, πληγέντες του τρομακτικού σεισμού, ανάλγητα μέλη συμμορίας-πιθανόν διεθνούς- επιχειρούν να αδειάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών χρησιμοποιώντας με δόλιο τρόπο το όνομά της! Το έκανε γνωστό το ίδιο το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να υποψιαστούν οι πολίτες, που τυχόν λάβουν στο κινητό τους τηλέφωνο sms με το οποίο δήθεν θα πληροφορούνται ότι έχει ανασταλεί προσωρινά η ισχύς της χρεωστικής τους κάρτας!

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Οι ανάλγητοι δράστες της επιχειρούμενης απάτης, που έχουν μπει ήδη στο στόχαστρο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, χρησιμοποιούν σαν «δόλωμα» την Πολιτική Προστασία, καθώς, λόγω των εκτάκτων γεγονότων του τελευταίου διαστήματος, έχει γίνει πολύ οικεία η ονομασία της στον ελληνικό πληθυσμό, άρα θεωρούν ότι «περνάει» πιο εύκολα η απάτη! Για να προλάβει αφαιμάξεις τραπεζικών λογαριασμών πολιτών, που θα πιστέψουν ότι η πραγματική Πολιτική Προστασία τους έχει αποστείλει το περίφημο sms, εξηγεί ότι τίποτε περισσότερο «παρά προσπάθεια εξαπάτησης πολιτών, αποτελεί μήνυμα, που έχουν λάβει πολίτες στο κινητό τους με παραπλανητική αναφορά που παραπέμπει στην Πολιτική Προστασία».

«Μην πατάτε τον σύνδεσμο»

Ακόμη,  το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, διευκρινίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με το εν λόγω μήνυμα, το οποίο, προφανώς, εμπίπτει στην κατηγορία παραπλανητικών μηνυμάτων τύπου smishing (SMS phishing). «Ειδικότερα»,  προστίθεται στην ενημέρωση «τις τελευταίες ώρες υπήρξαν αναφορές για μαζική αποστολή γραπτού μηνύματος στο κινητό (SMS) που εμφανίζει ως αποστολέα το όνομα CIVILPROTEC και περιέχει παραπλανητικό περιεχόμενο περί δήθεν προσωρινής αναστολής χρεωστικής κάρτας του παραλήπτη.

Έχουμε προβεί ήδη σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς τις αρμόδιες αρχές και εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες που ενδεχομένως λάβουν το εν λόγω μήνυμα να το διαγράψουν αμέσως και σε κάθε περίπτωση να μην πατήσουν στο σύνδεσμο (link) που περιέχει», σημειώνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του», καταλήγει η ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου.

Μεγάλες διαστάσεις

Γεγονός είναι ότι  οι περιπτώσεις απάτης μέσω διαδικτύου, εμφανίζονται στην Ελλάδα με ολοένα περισσότερες παραλλαγές, ενώ το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, όπως προειδοποιεί  και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητας. Μάλιστα, η Αρχή έχει καταγράψει  τις πιο συνήθεις περιπτώσεις, συνιστώντας στους πολίτες  ιδιαίτερη προσοχή. Μία από αυτές είναι και η αναφερόμενη από την Πολιτική Προστασία, ως μέθοδος της τωρινής απόπειρας εκτεταμένης απάτης, το διεθνώς γνωστό ως  «Smishing».

Τι είναι το «smishing»

Ο όρος “smishing” προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων “SMS” και “Phishing” (ψάρεμα). Αναφέρεται δε, στην προσπάθεια των επιτήδειων δραστών να αποκτήσουν προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες ή κωδικούς ασφαλείας, μέσω μηνυμάτων SMS. Με SMS συνήθως ζητείται από το θύμα να κάνει κλικ σε έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link) ή να καλέσει έναν αριθμό τηλεφώνου, προκειμένου να επαληθεύσει, ενημερώσει ή επανενεργοποιήσει τον λογαριασμό του. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο χρήστης οδηγείται με το πάτημα του προτεινόμενου σε ένα περιβάλλον πανομοιότυπο με τράπεζας. Πιστεύοντας ότι κινείται ηλεκτρονικά σε ασφαλές περιβάλλον, δίνει ο χρήστης βάση και αναφέρει τους κωδικούς που ζητούνται για τραπεζικό λογαριασμό, στην προσπάθειά του να καταλάβει γιατί ανεστάλη η κάρτα, στην πραγματικότητα όμως καθιστώντας τους απατεώνες κυρίους των καταθέσεών του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις