Belharra φρεγάτα - Ελλάδα: Προχωράει η ναυπήγηση του «Κίμωνα»
Προχωράει με γοργούς ρυθμούς στα ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν, η ναυπήγηση της πρώτης ελληνικής φρεγάτας Belh@rra κλάσης «Κίμων». Η γαλλική εταιρεία έδωσε, μάλιστα, στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες της υπό κατασκευή φρεγάτας, η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μέσα στο 2025 (μαζί με τη δεύτερη που θα φέρει την ονομασία «Νέαρχος»), ενώ η τρίτη φρεγάτα FDI HN 1 (με την ονομασία «Φορμίων») που προβλέπεται στη σχετική συμφωνία, θα παραδοθεί το 2026. Σημειώνεται η Ελλάδα διατηρεί την επιλογή να αποκτήσει και τέταρτη φρεγάτα. Σε περίπτωση που προχωρήσει η παραγγελία και για την τέταρτη Belh@rra, θα καταπλεύσει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας το 2027.
Σημειώνεται ότι το κόστος απόκτησης των τριών γαλλικών φρεγατών FDI HN ή Belh@rra προσδιορίστηκε στα 3,048 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό ασκήσουν το δικαίωμα προαίρεσης και παραγγείλουν στη γαλλική Naval Group και 4η φρεγάτα, το συνολικό κόστος του προγράμματος θα ανέλθει στα 4,070 δισ. ευρώ. Στο προσφερόμενο τίμημα περιλαμβάνονται οι φρεγάτες πλήρως εξοπλισμένες με τα οπλικά και τα ηλεκτρονικά τους συστήματα, με πρόβλεψη και για την υποστήριξη των πλοίων με ανταλλακτικά, υπηρεσίες και τα διαθέσιμα υλικά για διάστημα 36 μηνών από την παράδοση κάθε φρεγάτας.
138 εκατ. ευρώ εκταμίευση για 3 πολεμικά πλοία
Για την εν συνεχεία υποστήριξη των φρεγατών, το follow on support στη ναυτική γλώσσα, προϋπολογίζεται η εκταμίευση 138 εκατ. ευρώ για τα τρία πολεμικά πλοία. Η ναυπήγηση των τριών φρεγατών και η ολοκλήρωση των πολεμικών πλοίων με όλο τον εξοπλισμό τους κοστολογείται στα 2,261 δισ. ευρώ. Για τα προηγμένα όπλα των φρεγατών FDI (ή Belh@rra), δηλαδή για την απόκτηση φόρτου μάχης κατευθυνόμενων βλημάτων Aster 30B1 και Exocet MM40 B3c, προβλέπεται η δαπάνη 649.950.000 ευρώ. Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά την έκδοση των αντιαεροπορικών πυραύλων με τα 32 «κελιά», δηλαδή οι ελληνικές Belh@rra θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν παράλληλα φορτωμένους 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, το βεληνεκές των οποίων υπολογίζεται στα 120 χιλιόμετρα.
Εξελίσσεται το Πολεμικό Ναυτικό
Για να αντιληφθεί κάποιος το άλμα στις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού, πρέπει να σημειωθεί ότι οι φρεγάτες που έχει σήμερα ο ελληνικός στόλος έχουν 8 «κελιά» με αντιαεροπορικούς πυραύλους ESSM με βεληνεκές 15 χιλιόμετρα. Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους.
Στο κονδύλι των 3,048 δισ. ευρώ για τις τρεις φρεγάτες (και στο αντίστοιχο τίμημα των 4,070 δισ. ευρώ αν αποφασιστεί η αγορά και τέταρτης FDI HN), συμπεριλαμβάνονται επιπλέον δυνατότητες υλικοτεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης χωρίς διαφοροποίηση του τελικού τιμήματος. Οι παραδόσεις των οπλικών συστημάτων και των κατευθυνόμενων βλημάτων έχουν συγχρονιστεί με τις παραλαβές των φρεγατών και παράλληλα έχει συμφωνηθεί η υλικοτεχνική υποστήριξή τους σε βάθος 5ετίας.
Η ολοκλήρωση των τριών συμβάσεων μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των γαλλικών εταιρειών Νaval Group και MBDA France για τη ναυπήγηση των φρεγατών, την αγορά φόρτου κατευθυνόμενων βλημάτων και όλου του πολεμικού εξοπλισμού, μαζί με τη συμφωνία για το «follow on support» των φρεγατών δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα, αξίας τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, με πάρα πολλές λεπτομέρειες που χρήζουν εξονυχιστικού ελέγχου.
FDI HN showing a little more 👀 #navgreek pic.twitter.com/pz0XoZ0oph
— Naval Group (@navalgroup) February 23, 2023