Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φρεγάτα «Κίμων»: Στο Πολεμικό Ναυτικό μέσα στο 2025
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φρεγάτα «Κίμων»: Στο Πολεμικό Ναυτικό μέσα στο 2025

Φρεγάτα «Κίμων»: Νέες φωτογραφίες από την ελληνική φρεγάτα Belh@rra που ναυπηγείται στο Λοριάν

Προχωράει με γοργούς ρυθμούς στα ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν, η ναυπήγηση της πρώτης ελληνικής φρεγάτας Belh@rra κλάσης «Κίμων». Η γαλλική εταιρεία έδωσε, μάλιστα, στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες της υπό κατασκευή φρεγάτας, η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μέσα στο 2025 (μαζί με τη δεύτερη που θα φέρει την ονομασία «Νέαρχος»), ενώ η τρίτη φρεγάτα FDI HN 1 (με την ονομασία «Φορμίων») που προβλέπεται στη σχετική συμφωνία, θα παραδοθεί το 2026. Σημειώνεται η Ελλάδα διατηρεί την επιλογή να αποκτήσει και τέταρτη φρεγάτα. Σε περίπτωση που προχωρήσει η παραγγελία και για την τέταρτη Belh@rra, θα καταπλεύσει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας το 2027.

Ποιες είναι -και τι φέρνουν- οι FDI HN

Στα 3,048 δισ. ευρώ προσδιορίστηκε το κόστος απόκτησης των τριών γαλλικών φρεγατών FDI HN ή Belh@rra. Σε περίπτωση που το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό ασκήσουν το δικαίωμα προαίρεσης και παραγγείλουν στη γαλλική Naval Group και 4η φρεγάτα, το συνολικό κόστος του προγράμματος θα ανέλθει στα 4,070 δισ. ευρώ. Στο προσφερόμενο τίμημα περιλαμβάνονται οι φρεγάτες πλήρως εξοπλισμένες με τα οπλικά και τα ηλεκτρονικά τους συστήματα, με πρόβλεψη και για την υποστήριξη των πλοίων με ανταλλακτικά, υπηρεσίες και τα διαθέσιμα υλικά για διάστημα 36 μηνών από την παράδοση κάθε φρεγάτας. Για την εν συνεχεία υποστήριξη των φρεγατών, το follow on support στη ναυτική γλώσσα, προϋπολογίζεται η εκταμίευση 138 εκατ. ευρώ για τα τρία πολεμικά πλοία. Η ναυπήγηση των τριών φρεγατών και η ολοκλήρωση των πολεμικών πλοίων με όλο τον εξοπλισμό τους κοστολογείται στα 2,261 δισ. ευρώ.

Για τα προηγμένα όπλα των φρεγατών FDI (ή Belh@rra), δηλαδή για την απόκτηση φόρτου μάχης κατευθυνόμενων βλημάτων Aster 30B1 και Exocet MM40 B3c, προβλέπεται η δαπάνη 649.950.000 ευρώ. Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά την έκδοση των αντιαεροπορικών πυραύλων με τα 32 «κελιά», δηλαδή οι ελληνικές Belh@rra θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν παράλληλα φορτωμένους 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, το βεληνεκές των οποίων υπολογίζεται στα 120 χιλιόμετρα.

Τα 8 κελιά
Για να αντιληφθεί κάποιος το άλμα στις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού, πρέπει να σημειωθεί ότι οι φρεγάτες που έχει σήμερα ο ελληνικός στόλος έχουν 8 «κελιά» με αντιαεροπορικούς πυραύλους ESSM με βεληνεκές 15 χιλιόμετρα. Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους.

Στο κονδύλι των 3,048 δισ. ευρώ για τις τρεις φρεγάτες (και στο αντίστοιχο τίμημα των 4,070 δισ. ευρώ αν αποφασιστεί η αγορά και τέταρτης FDI HN), συμπεριλαμβάνονται επιπλέον δυνατότητες υλικοτεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης χωρίς διαφοροποίηση του τελικού τιμήματος. Οι παραδόσεις των οπλικών συστημάτων και των κατευθυνόμενων βλημάτων έχουν συγχρονιστεί με τις παραλαβές των φρεγατών και παράλληλα έχει συμφωνηθεί η υλικοτεχνική υποστήριξή τους σε βάθος 5ετίας.

Η ολοκλήρωση των τριών συμβάσεων μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των γαλλικών εταιρειών Νaval Group και MBDA France για τη ναυπήγηση των φρεγατών, την αγορά φόρτου κατευθυνόμενων βλημάτων και όλου του πολεμικού εξοπλισμού, μαζί με τη συμφωνία για το «follow on support» των φρεγατών δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα, αξίας τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, με πάρα πολλές λεπτομέρειες που χρήζουν εξονυχιστικού ελέγχου.

Ο Κίμωνας και η σχέση του με την Κύπρο

Το όνομα της πρώτης φρεγάτας, αναφέρεται στον Αθηναίο Στρατηγό Κίμωνα που το 450-449 π.Χ, έφτασε με 200 συμμαχικές τριήρεις στην Κύπρο προκειμένου να την απελευθερώσει από τους Πέρσες, που ήταν τότε ο εξ Ανατολών εχθρός. Ο Κίμωνας ήταν γιος του Στρατηγού Μιλτιάδη που επίσης πολέμησε και κέρδισε του Πέρσες στον Μαραθώνα το 490 π.Χ. Το 450 π.Χ. ο Κίμων έπλευσε στην Κύπρο για να εκδιώξει τους Πέρσες και να αποκαταστήσει την Αθηναϊκή κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην Κύπρο πολιόρκησε το Μάριον και το Κίτιον. Εικάζεται πως το Μάριον κυριεύτηκε, όμως η πολιορκία του Κιτίου τραβούσε σε μάκρος, και επιπλέον οι αμυνόμενοι είχαν στις επάλξεις τους τοξότες, που προκαλούσαν φθορά στους πολιορκητές. Οι πολιορκητές υπέφεραν και από έλλειψη εφοδίων. Στο Κίτιον ο Κίμων άφησε την τελευταία του πνοή, είτε από τραύμα είτε από αρρώστια, είτε από πείνα.

Πριν πεθάνει έδωσε εντολή να λυθεί η πολιορκία και να επιστρέψουν στην Αθήνα, χωρίς να γνωστοποιήσουν το θάνατό του: επί 30 ημέρες όλοι νόμιζαν ότι στρατηγούσε ο Κίμων. Κατά την επιστροφή, έγινε ναυμαχία και πεζομαχία στη Σαλαμίνα της Κύπρου, όπου οι Αθηναίοι νίκησαν (μεταθανάτια αμοιβή του Κίμωνα – από τη νίκη αυτή έμεινε η φράση “και νεκρός ενίκα”). Η σορός του επιστράφηκε στη πόλη των Αθηνών και τάφηκε με μεγάλες τιμές στις Μελίτιδες Πύλες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις