Τέμπη σύγκρουση τρένων: «Πάμε και όπου βγει» είπε ο μηχανοδηγός στον ασύρματο

ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη σύγκρουση τρένων: «Πάμε και όπου βγει» είπε ο μηχανοδηγός στον ασύρματο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τέμπη σύγκρουση τρένων: Τι κατήγγειλε επιβάτης του μοιραίου Intercity στα Τέμπη

01.03.2023 | 07:05

Εθνική τραγωδία στα Τέμπη, με σύγκρουση δύο τρένων, μιας επιβατικής και μιας εμπορικής αμαξοστοιχίας με συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον 32 ανθρώπων και τον τραυματισμό 85. Ενώ η χώρα βιώνει μια αδιανόητη τραγωδία, το ερώτημα που υπάρχει είναι τι οδήγησε σε αυτή. Πώς συγκρούστηκαν τα δύο τρένα, κάτω από ποιες συνθήκες έγινε η φονική σύγκρουση. Η Hellenic Train δεν έχει απαντήσει ακόμη στο ερώτημα για τα αίτια της τραγωδίας, πώς έγινε αυτό το καταστροφικό λάθος και ποιος ευθύνεται. Ωστόσο, φως στο πώς έγινε η σύγκρουση δίνουν κάποιες μαρτυρίες επιβαινόντων, της αμαξοστοιχίας Inter City 62.

Ενας επιβάτης ο οποίος όπως είπε γλίτωσε καθώς βρισκόταν στα τελευταία βαγόνια (τα 4 πρώτα διαλύθηκαν), μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ λέγοντας ότι άκουσε στον ασύρματο τους μηχανοδηγούς να λένε «Παμε κι οπου βγεί»!

Τέμπτη σύγκρουση τρένων: Μαρτυρία σοκ επιβάτη

«Οταν μείναμε στο Παλαιοφάρσελο με καθυστέρηση, όταν ακούς τον μηχανοδηγό να μιλά με τον υπεύθυνο των εισιτηρίων και να λέει πάμε και όπου βγει, είσαι προϊδεασμένος για το οτιι κάτι δεν θα πάει καλά», είπε ο επιβάτης ενώ συμπλήρωσε ότι το «πάμε και όπου βγει» το άκουσε μέσω των ασυρμάτων. Για την καθυστέρηση στο Παλαιοφάρσελο είπε ο εν λόγω επιβάτης ότι «μας καθυστέρησαν λόγω φόρτου κίνησης των γραμμών, είπαν ότι θα καθυστερήσουμε για 15 λεπτα γιατί είναι μόνης οδού».

Τέμπτη σύγκρουση τρένων: Κυρίως φοιτητές οι τραυματίες

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, Γιάννης Γούλας μίλησε για την φρικιαστική σύγκρουση τρένων στη Λάρισα κάνοντας λόγο για εικόνες που «βλέπουμε μόνο σε ταινίες του Χόλυγουντ». Μιλώντας στο MEGA λίγες ώρες μετά την τραγωδία, ο κ. Γούλας ανέφερε πως συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στο σημείο της σύγκρουσης από πυροσβέστες και άντρες της ΕΜΑΚ για τυχόν εγκλωβισμένους. «Ελπίζουμε πως δεν υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά. Όπως δήλωσε, «λάβαμε την πρώτη κλήση στις 23:25» και τα ασθενοφόρα «έφτασαν στο σημείο μέσα σε 7-8 λεπτά». Η ενημέρωση στο ΕΚΑΒ έγινε από επιβάτες του τρένου που είχαν βγει εκτός αμαξοστοιχίας.

Τα πρώτα λόγια που είπαν στις κλήσεις τους ήταν ότι έγινε εκτροχιασμός, καθώς οι πίσω επιβάτες δεν γνώριζαν ότι έγινε σύγκρουση. «Όταν έφτασαν συνάδελφοι διαπίστωσαν τη καταστροφή και σε λίγα λεπτά οργανώσαμε να σπεύσει μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων», είπε ο κ. Γούλας. Έκανε λόγο για εικόνα θεομηνίας που «βλέπουμε μόνο σε ταινίες του Χόλυγουντ». Σημείωσε ότι είχαν αρπάξει φωτιά τα πρώτα βαγόνια και οι τραυματίες ήταν διάσπαρτοι. «Άνθρωποι μας παρακαλούσαν να βοηθήσουμε», σημείωσε, ενώ υπήρχαν και άτομα που είχαν προβλήματα υγείας.

Μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν ηλικιωμένοι και παιδιά, τα οποία είναι ευτυχώς καλά στην υγεία τους. «Περίπου 7-8 παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία στη Λάρισα, δεν γνωρίζω αν υπάρχει παιδί μεταξύ των νεκρών», πρόσθεσε. Στους τραυματίες βρίσκονται κυρίως φοιτητές, που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Λάρισας ενώ υπάρχουν και σοβαρά τραυματίες. Οι νεκροί μεταφέρθηκαν επίσης στα νοσοκομεία, σημείωσε. «Δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά της Ελλάδας αυτό που συνέβη. Είναι βγαλμένο από ταινία του Χόλυγουντ», είπε ο κ. Γούλας φανερά σοκαρισμένος. Σημείωσε ότι βαγόνια σηκώθηκαν στον αέρα, ενώ υπάρχει βαγόνι που έχει εγκλωβιστεί κάτω από αλλά, τα οποία το καταπλάκωσαν. Ο κ. Γούλας επιβεβαίωσε ότι έγινε «μετωπική σύγκρουση» των δύο τρένων.

Ανατριχιαστικά βίντεο λίγο μετά την μετωπική στα Τέμπη

Ανατριχιαστικές εικόνες λίγα μόλις λεπτά μετά την μετωπική σύγκρουση της εμπορικής αμαξοστοιχίας με το τρένο Inter City 62 που μετέφερε σχεδόν 350 επιβάτες στην Κοιλάδα των Τεμπών δημοσιεύει το protothema.gr.  Είναι ελάχιστα λεπτά, ίσως και δευτερόλεπτα, μετά την φρικιαστική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών. Οι επιβάτες, σαν ζαλισμένοι, προτού καλά-καλά συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί, βρίσκονται ανάμεσα σε συντρίμμια, σπασμένα γυαλιά και στραπατσαρισμένες λαμαρίνες που έχουν γίνει κυριολεκτικά μια άμορφη μάζα από σίδερο.  Δίπλα τους έχουν τυλιχθεί στις φλόγες τα πρώτα βαγόνια των δύο τρένων. Ουρλιάζοντας, οι επιβάτες καλούν τους συνεπιβάτες τους να απομακρυνθούν: «Όλοι έξω, έχει φωτιά!»!

Στα βαγόνια που φλέγονταν επί σχεδόν δύο ώρες, περίπου μέχρι τη μία και μισή μετά τα ξημερώματα της Τετάρτης, σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, είχαν αναπτυχθεί θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 1200 βαθμούς Κελσίου! Σε ένα σκηνικό βγαλμένο από την κόλαση, οι επιβάτες που απομακρύνονταν από τα βαγόνια διαφεύγοντας από τρύπες ή παράθυρα των οποίων τα τζάμια είχαν σπάσει, καλούσαν τους συνεπιβάτες τους να φύγουν. «Βγείτε όλοι!» η κραυγή που κατέγραψε ένας από τους επιβάτες.

Για να βεβαιωθούν ότι όλοι όσοι είναι σε θέση να φύγουν έχουν εγκαταλείψει τα βαγόνια, οι επιβάτες φωνάζουν ξανά και ξανά: «Ειναι κανείς μέσα στο τρένο;». Είναι η στιγμή της ανείπωτης τραγωδίας που βγαίνει αυθόρμητα ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη και η αγωνία για τον άγνωστο συνάνθρωπο και συνταξιδιώτη.

Τέμπτη σύγκρουση τρένων: Στην Αστυνομία Λάρισας ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ και ο εκπρόσωπος της Hellenic Train

Εν τω μεταξύ στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας οδηγήθηκε ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ πρόκειται για έναν εργαζόμενο του ΟΣΕ ηλικίας 60 ετών ο οποίος υπηρετούσε σε άλλα πόστα του ΟΣΕ και έγινε σταθμάρχης πριν από έναν μήνα στη Λάρισα μετά από εκπαίδευση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο ίδιο τμήμα έχει μεταφερθεί και ο Εκπροσωπος της Hellenic Train και οι δύο εξετάζονται προανακριτικά.

Θα ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας με βάση τα αποτελέσματα της προανάκρισης προκειμένου να αποφασίσει για τη περαιτέρω μεταχείρισή τους. Σημειώνεται ότι η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ενώ η εμπορική το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα.  Την ίδια ώρα γερανοφόρα οχήματα και μηχανουργοί από την Αθήνα έχουν ξεκινήσει από την Αθήνα προς τα Τέμπη για να επιχειρήσουν στα συντρίμμια επιβατικής αμαξοστοιχίας που εκτροχιάστηκε στον Ευαγγελισμό, έπειτα από σύγκρουση με εμπορευματική. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης συνεχίζεται από τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Επιχειρούν 150 πυροσβέστες και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας με 40 ασθενοφόρα. Στο έργο τους συνδράμουν 32 αστυνομικοί με 15 περιπολικά.

Exit mobile version