Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Η πανδημία συνεχίζει να σκοτώνει παρά την υβριδική ανοσία
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Η πανδημία συνεχίζει να σκοτώνει παρά την υβριδική ανοσία

Κορονοϊός: Πανδημία και νέες λοιμώξεις στο «μικροσκόπιο» των λοιμωξιολόγων

Ηπιότερη είναι πλέον η νόσηση από κορονοϊό για τη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, εξαιτίας της υβριδικής ανοσίας που έχει επιτευχθεί καθώς οι περισσότεροι έχουν προσβληθεί από τον ιό και τις παραλλαγές του, τουλάχιστον μία φορά. Στο μεταξύ όμως σπανιότερα λοιμώδη νοσήματα αναδύονται και προκαλούν διεθνείς επιδημίες, όπως η ευλογιά των πιθήκων, η πολιομυελίτιδα, η χολέρα και οι αιμορραγικοί πυρετοί, κρατώντας τους λοιμωξιολόγους στην πρώτη γραμμή ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τρεχουσών και μελλοντικών λοιμωδών απειλών.

Στα θέματα αυτά θα εστιάσει φέτος το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 2-5 Μαρτίου, όπου θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της λοιμωξιολογίας. Την εναρκτήρια διάλεξη του συνεδρίου θα δώσει η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων – ECDC κα. Andrea Ammon, η οποία θα αναφερθεί σε δράσεις για την επιτήρηση και αντιμετώπιση της πανδημίας και την εκτίμηση κινδύνου, αλλά και για την ετοιμότητα που αφορά συνολικά τις λοιμώξεις.

Τουλάχιστον 1000 οι παραλλαγές

Όπως επισημαίνουν οι λοιμωξιολόγοι, η υβριδική ανοσία μπορεί να διευκολύνει την επάνοδο της κοινωνικής ζωής σε μια κανονικότητα, όμως οι περισσότερες από χίλιες παραλλαγές του στελέχους Όμικρον τονίζουν την ανάγκη για συνεχή ιολογική επιτήρηση και επαγρύπνηση, καθώς η μαραθώνια πορεία της πανδημίας COVID-19 συνεχίζει να επηρεάζει βασικούς τομείς της νοσηρότητας και θνησιμότητας που σχετίζεται με τις λοιμώξεις. Η πανδημία επηρέασε δραματικά τους τομείς της βασικής έρευνας, της επιδημιολογίας, της διάγνωσης και της θεραπείας των λοιμώξεων. Η εμπιστοσύνη της επιστήμης στον εμβολιασμό και στην έγκαιρη θεραπεία με αντι-ιικά, ιδιαίτερα για τους πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου, έσωσε δεκάδες εκατομμύρια ζωές στον πλανήτη και πολλές δεκάδες χιλιάδες ζωές στη χώρα μας.

Τώρα, έχει ιδιαίτερη σημασία η φροντίδα της υγείας των ασθενών μετά τη νόσο COVID-19, καθώς μετά τη νόσηση παρατηρούνται επίμονα συμπτώματα που έχουν εγείρει το ενδιαφέρον των διεθνών οργανισμών και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση των μηχανισμών και την επιτυχή ιατρική παρέμβαση και θεραπεία. Ιδιαίτερη επίσης σημασία έχει η ανασκόπηση των μαθημάτων από την πανδημία, η ενίσχυση των υποδομών υγείας και ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με τις λοιμώξεις. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν θέματα καθημερινής κλινικής πρακτικής, με έμφαση στις σπανιότερες λοιμώξεις, στις αναδυόμενες νόσους, αλλά και στις διαγνωστικές τεχνικές νέας γενιάς καθώς και στη μελλοντική χρησιμότητα τους στην κλινική πράξη.

Ανθεκτικά μικρόβια

Θα συζητηθεί επίσης το πρόβλημα των πολυανθεκτικών μικροβίων, αλλά και η επίδραση της πανδημίας σε αυτά, αλλά και τα τελευταία δεδομένα από την επιτήρησή τους, τις νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις και τις στρατηγικές περιορισμού. Καθώς παραμένει ο στόχος για μείωση της άσκοπης χρήσης των αντιβιοτικών, σε ξεχωριστό στρογγυλό τραπέζι της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας θα συζητηθεί η επιτήρηση των αντιμικροβιακών φαρμάκων στα νοσοκομεία και στην κοινότητα. Περίπου 100 ελεύθερες ανακοινώσεις θα παρουσιαστούν αποτυπώνοντας το μεγάλο εύρος των λοιμωξιολογικών δράσεων και την σημαντική ερευνητική δραστηριότητα των Ελλήνων λοιμωξιολόγων. Πολλές Ελληνικές ομάδες συμμετέχουν σε εθνικές και διεθνείς συνεργασίες με πρωτοπόρες δημοσιεύσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις