Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σημαντικό εύρημα με παραστάσεις Διονυσιακού θιάσου, βρέθηκε στα Ιωάννινα
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικό εύρημα με παραστάσεις Διονυσιακού θιάσου, βρέθηκε στα Ιωάννινα

4ου ή 3ου αιώνα

Ο Διόνυσος με τους ακόλουθούς του, τους Σάτυρους, τους Σειλινούς και τις Μαινάδες του, που συνιστούσαν τον Θίασό του, αναζητούν τους κάτοχους τους!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Αυτούς, που πέταξαν σε παράπλευρό σημείο επαρχιακού δρόμου των Ιωαννίνων ένα σπάνιο πήλινο αγγείο ή υδρία, με παραστάσεις του διονυσιακού θιάσου, έργο του 3ου η 4ου αιώνα προ Χριστού. Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, μετά από πληροφορίες, προχώρησαν   στην κατάσχεση των  αντικειμένων αρχαιολογικής αξίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία ήταν τοποθετημένα μέσα σε δύο σακίδια.

Κλήθηκε αρμόδιος από το  προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και διαπίστωσε μετά την πρώτη εξέταση,  ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναλυτικότερα, πληροφόρησε τους αστυνομικούς που έχουν αναλάβει τον εντοπισμό και τη σύλληψη του κατόχου τους ότι πρόκειται για:

Τμήμα πήλινου αγγείου – πιθανόν αμφορέα ή υδρίας – με παραστάσεις διονυσιακού θιάσου (σάτυροι και γυναικείες μορφές), ύψους (45) εκατοστών (πιθανόν 3ου – 4ου αιώνα π.Χ.).

Χάλκινη πλάκα ρωμαϊκής εποχής, με ανάγλυφη παράσταση (3) ερωτιδέων που χορεύουν, διαστάσεων μήκους (34) εκατοστών και ύψους (32) εκατοστών.

Χάλκινο ομοίωμα φιδιού με μολύβδινο στέλεχος για προσάρτηση, διαστάσεων ύψους (11) εκατοστών.

Επίσης, μέσα στα δύο πεταμένα σακίδια βρίσκονταν οκτώ αργυρά οθωμανικά νομίσματα, ένα χάλκινο οθωμανικό νόμισμα, ένα χάλκινο επάργυρο οθωμανικό νόμισμα και απολίθωμα άνθους. Τα παραπάνω αντικείμενα, αναφέρει η Αστυνομία,  θα αποσταλούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων για την ανακάλυψη της ταυτότητας των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση συνεχίζεται. Τα σακίδια εστάλησαν ήδη στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Υπηρεσιών για την αναζήτηση αποτυπωμάτων και στοιχείων DNA ενώ εξέταση παρόμοια θα γίνει με προσοχή και στα αντικείμενα.  ΜΑΙΝΑΔΕΣ, ΣΑΤΥΡΟΙ ΚΑΙ ΣΕΙΛΗΝΟΙ

Ακόλουθοι του Διονύσου στα ταξίδια του, σύμφωνα με τη μυθολογία, όπως προαναφέρθηκε,  ήταν οι Μαινάδες, οι Σάτυροι και οι Σειληνοί. Οι Μαινάδες ήταν νύμφες με κύριο χαρακτηριστικό τους την εκστατική μανία, δηλαδή την υπερκινητική και βίαιη συμπεριφορά πέρα από τη λογική. Γύριζαν στα βουνά και μπορούσαν να συναναστρέφονται με τα άγρια ζώα. Λάτρευαν το Διόνυσο με τραγούδια, χορούς και κραυγές. Πάνω στον ενθουσιασμό τους μπορούσαν να σκοτώσουν άγρια και δυνατά θηρία.

Οι Σάτυροι

Οι Σάτυροι ήταν δαίμονες της ελληνικής μυθολογίας, πνεύματα των δασών και βουνών. Ήταν τριχωτοί με μυτερά αυτιά, διχαλωτά πόδια και ουρά τράγου. Ήταν υπηρέτες και σύντροφοι του θεού Διόνυσου. Αγαπημένη ασχολία τους ήταν το παίξιμο του αυλού, ο τρύγος και η μέθη, το κυνήγι των κοριτσιών. Η μορφή των Σατύρων ήταν απαραίτητο στοιχείο στις γιορτές του Βάκχου στην Αττική. Έτσι δίπλα στην τραγωδία οι αρχαίοι δημιούργησαν το σατυρικό δράμα, δηλαδή την τραγωδία με την εύθυμη διάθεση.

Οι Σειληνοί

Οι Σειληνοί ήταν σύντροφοι του Διονύσου Οι Σειληνοί της Ασίας ήταν τα αρσενικά δαιμόνια των πηγών και των ποταμών. Είχαν ανθρώπινο κορμί με ουρά και αυτιά αλόγου. Χαρακτηριστικό τους ήταν ο ισχυρός φαλλισμός τους. Οι Σειληνοί συνήθως διασκέδαζαν, παίζοντας μουσική και χορεύοντας με τις Μαινάδες.

Εξωτερική εικόνα από αρχείο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις