Σε γέλια ξέσπασε το ακροατήριο στο Δελχί όταν σε ομιλία του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «ξεκίνησε εναντίον μας». «Ο πόλεμος, τον οποίο προσπαθούμε να σταματήσουμε, ο οποίος ξεκίνησε εναντίον μας χρησιμοποιώντας τον ουκρανικό λαό, επηρέασε φυσικά την πολιτική της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ και το ακροατήριο ξέσπασε σε γέλια. «Δεν θα βασιζόμαστε πλέον σε κανέναν εταίρο στη Δύση. Δεν θα τους επιτρέπαμε να ανατινάξουν ξανά τους αγωγούς», συμπλήρωσε, σε μια αναφορά στις εκρήξεις που κατέστρεψαν τον αγωγό Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα τον Σεπτέμβριο.
“Πυρά” στις ΗΠΑ
Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για υποκρισία μετά τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πως δεν μπορεί να επιτραπεί στη Ρωσία να διεξάγει ατιμωρητί πόλεμο στην Ουκρανία, στη διάρκεια του φόρουμ για την ασφάλεια στο οποίο συμμετείχαν στο Νέο Δελχί. Οι κορυφαίοι διπλωμάτες της Μόσχας και της Ουάσινγκτον συμμετείχαν αμφότεροι στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην ινδική πρωτεύουσα και συναντήθηκαν διά ζώσης για πρώτη φορά αφότου οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, πριν από ένα χρόνο.
«Αν επιτρέψουμε στη Ρωσία να κάνει ατιμωρητί αυτό που κάνει στην Ουκρανία, τότε αυτό θα είναι ένα μήνυμα για όποιους φιλοδοξούν να επιτεθούν αλλού, ότι μπορούν να το κάνουν και να γλιτώσουν κι αυτοί επίσης», δήλωσε ο Μπλίνκεν μιλώντας στο φόρουμ στρατηγικών υποθέσεων Διάλογος του Raisina. Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ στρατηγικών υποθέσεων μετά τον Μπλίνκεν, ο Λαβρόφ δήλωσε πως αποτελεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» το να κατακρίνει κάποιος τη δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν οι ΗΠΑ έχουν επικαλεστεί «απειλή στα εθνικά συμφέροντά τους» για να δικαιολογήσουν στρατιωτικές επεμβάσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, περιλαμβανομένων του πολέμου στο Ιράκ, των αεροπορικών επιδρομών στη Λιβύη και του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας στη διάρκεια της σύγκρουσης στο Κόσοβο το 1999. Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης πως το ζήτημα του πότε η Ρωσία θα διαπραγματευθεί για τον τερματισμό του πολέμου θα πρέπει να τεθεί στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.