Αχλάδι θερμίδες - ιδιότητες: Ποια είναι η διατροφική του αξία;
Το αχλάδι είναι ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα που αγαπούν να το τρώνε μικροί και μεγάλοι. Είναι ένας εκπληκτικός καρπός με αναζωογονητικές ιδιότητες που σίγουρα δεν θα πρέπει να χάσετε. Συνεπώς γιατί να μην τρώτε ένα αχλάδι την ημέρα; Δεν θα το μετανιώσετε. Κόκκινα, πράσινα, κίτρινα αχλάδια… υπάρχουν πολλά είδη αχλαδιών και όλα είναι το ίδιο υγιεινά. Αποτελούν μια πλούσια πηγή νερού, φυτικών ινών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Είναι ιδανικά για κάθε μέλος της οικογένειας ενώ παράλληλα είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για γλυκά και χυμούς για το πρωινό σας. Ας ρίξουμε μια ματιά τώρα στα περαιτέρω οφέλη του.
Τα οφέλη του αχλαδιού του να τρώμε ένα αχλάδι την ημέρα
Τα αχλάδια περιέχουν βιταμίνες Α, Β, C, και Ε, φολικό οξύ, φυτικές ίνες, κάλιο, μεταλλικά άλατα, σάκχαρα, ιώδιο, σίδηρο και ασβέστιο. Αποτελούν ένα ιδανικό συμπλήρωμα βιταμινών για να ξεκινήσετε την ημέρα σας και γι αυτόν το λόγο πολλές φορές συστήνεται ως απαραίτητο φρούτο για πρωινό.
Είναι αντιβακτηριακά
Χάρη στις τανίνες και στο καφεϊκό οξύ που περιέχουν, προστατεύουν το σώμα σας από διάφορες μολύνσεις και ασθένειες.
Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες
Είναι γνωστό σε όλους: οι ελεύθερες ρίζες είναι επιβλαβείς ουσίες που προσβάλλουν τα κύτταρα και προκαλούν την γήρανσή τους. Τα αχλάδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αυτό τα καθιστά ιδανικά για να διατηρήστε πάντα νέες. Είναι επίσης φανταστικά ως πηγή βιταμινών C, καθώς περίπου το 13% των αχλαδιών αποτελούνται από βιταμίνη C, όπως επίσης και βιταμίνη K. Είναι μια εξαιρετική πηγή υγείας.
Φροντίζουν την καρδιά
Ρυθμίζουν την κυκλοφορία του αίματος και προλαμβάνουν τα εγκεφαλικά επεισόδια. Τα αχλάδια, χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθούν στην εξάλειψη των χολικών αλάτων ενώ παράλληλα μειώνουν την λεγόμενη “κακή” χοληστερόλη. Αρκετές μελέτες απέδειξαν ότι η κατανάλωση ενός αχλαδιού την ημέρα μειώνει κατά 50% την πιθανότητα να υποστείτε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Προλαμβάνουν τον καρκίνο
Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, φυτικές ίνες και φολικό οξύ τα καθιστά εξαιρετικά για την κυτταρική δημιουργία και ιδανικούς προστάτες από διάφορα είδη καρκίνου. Στην πραγματικότητα, πολλές μελέτες αναφέρονται στον τρόπο που τα αχλάδια απομακρύνουν καρκινογόνες χημικές ουσίες που συγκεντρώνονται στο παχύ έντερο. Τα αχλάδια είναι εξαιρετικοί μεσολαβητές για γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, καθώς τις προστατεύει από τον καρκίνο του στήθους.
Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας
Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τις αποτοξινωτικές τους ιδιότητες, τα αχλάδια αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο για την διατήρηση της υγείας του εντερικού συστήματος και την προστασία της χλωρίδας των εντέρων. Είναι ιδανικά για εκείνες τις ημέρες που δυσκολεύεστε να πάτε στην τουαλέτα.
Ρυθμίζει την δυσπεψία
Σε περίπτωση που υποφέρετε συχνά από δυσπεψία, το στομάχι σας είναι βαρύ και αισθάνεστε πρησμένοι, μην διστάσετε να πιείτε ένα χυμό αχλάδι ή ακόμη και να φάτε ένα ολόκληρο αχλάδι. Περιέχει πηκτίνη που είναι ιδανική για την πρόληψη των συμπτωμάτων της δυσπεψίας.
Διατροφική αξία
Οι ακόλουθες διατροφικές πληροφορίες παρέχονται για ένα αχλάδι μεσαίου μεγέθους:
- 101 θερμίδες
- 0,3 γρ. λίπος
- 1,8 mg νάτριο
- 27 γρ. υδατάνθρακες
- 5.5 γρ. φυτικές ίνες
- 17 γρ. ζάχαρη
- 0,6 γρ. πρωτεΐνες