Φύλλα που πέφτουν. Πεσμένοι μίσχοι. Παράσιτα. Τα σημάδια είναι ξεκάθαρα: Το φυτό εσωτερικού χώρου σας είναι ετοιμοθάνατο. Αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να το βγάλουμε από τη γλάστρα; Όχι τόσο γρήγορα. Πολλά φυτά εσωτερικού χώρου είναι πιο ανθεκτικά από ό,τι νομίζετε και μπορούν να αναρρώσουν από δύσκολες συνθήκες. Απλά πρέπει να καταλάβετε από ποια πάθηση πάσχει το φυτό σας και να κάνετε τα βήματα για να προσπαθήσετε να το διορθώσετε. Το μυστικό για την αναζωογόνηση των φυτών εσωτερικού χώρου βρίσκεται στην ικανοποίηση των μοναδικών τους αναγκών. Δεν απαιτούν όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου την ίδια ποσότητα ήλιου και νερού, ούτε ευδοκιμούν κάτω από τις ίδιες θερμοκρασίες.
Κλαδέψτε τα κλαδιά
Τα ξερά φύλλα δεν πρόκειται να επανέλθουν ποτέ στο φυσιολογικό και το κόψιμο βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών ή συρρικνωμένων φυλλωμάτων. Το κόψιμο των στελεχών ενθαρρύνει επίσης τη νέα ανάπτυξη κάτω από το σημείο κοπής. Κόψτε τους μίσχους κατά το ένα τρίτο και κόψτε τους νεκρούς μίσχους στο σημείο όπου βλέπετε πράσινο ιστό. Εάν ένας μίσχος έχει ήδη αναπτυχθεί στη βάση, το φυτό θα εστιάσει εστιάσει σε αυτό το σημείο. Το κλάδεμα κατάφυτων κλαδιών ή μίσχων μπορεί επίσης να βοηθήσει τα φυτά να ανακάμψουν από το στρες των ριζών.
Αντιμετωπίστε έντομα και παράσιτα
Αναζητήστε σημάδια ζημιάς από έντομα κατά την επιθεώρηση φυτών. Μερικά παράσιτα είναι αρκετά ορατά, ενώ άλλα αφήνουν πίσω τους στοιχεία όπως το πλέγμα ιστών αράχνης. Ευτυχώς, τα περισσότερα παράσιτα των φυτών εσωτερικού χώρου αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα. Για μεμονωμένες παρασιτώσεις, απλώς το κόψιμο του προσβεβλημένου ιστού μπορεί να λύσει το πρόβλημά σας. Πολλά κοινά παράσιτα φυτών εσωτερικού χώρου μπορούν επίσης να απομακρυνθούν ψεκάζοντας το φύλλωμα και τα στελέχη με ένα μπουκάλι ψεκασμού νερού. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε με ασφάλεια εντομοκτόνα στα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου για να απαλλαγείτε από τα αυγά των παρασίτων. Απλώς φροντίστε να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες για οδηγίες πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε νέο προϊόν στα φυτά σας.
Ελέγξτε το Περιβάλλον
Εάν η αιτία που το φυτό έχει ξεραθεί δεν είναι προφανής, ελέγξτε τις συνθήκες καλλιέργειας. Το πολύ λίγο ή πολύ φως μπορεί να εμποδίσει ένα φυτό να ευδοκιμήσει, όπως και οι λάθος θερμοκρασίες. Ξεκινήστε γνωρίζοντας το φυτό σας. Πόσο φως χρειάζεται; Ποιες είναι οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης; Στη συνέχεια ελέγξτε το περιβάλλον του φυτού. Ίσως το φυτό να βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα κρύο παράθυρο ή να δέχεται πολύ ηλιακό φως. Εάν το φυτό βρίσκεται στο γραφείο εργασίας σας, σκεφτείτε πώς είναι οι συνθήκες τη νύχτα και το Σαββατοκύριακο. Οι συνθήκες ποικίλλουν επίσης κατά τη διάρκεια του έτους. Ένα φυτό που είναι απόλυτα “χαρούμενο” κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη υγρασία το χειμώνα λόγω των επιπτώσεων ξήρανσης από ένα κοντινό αεραγωγού θερμότητας.
Αποφύγετε τα λιπάσματα
Αν και είναι δελεαστικό να δίνουμε στα φυτά μας μια θρεπτική ώθηση, η χρήση λιπασμάτων σε ένα αδύναμο φυτό μπορεί να μην ενδείνυται. Δοκιμάστε πρώτα άλλες μεθόδους αναζωογόνησης και περιμένετε, πριν χρησιμοποιήσετε λίπασμα. Και να θυμάστε ότι τα φυτά γενικά δεν χρειάζονται λίπανση κατά τους χειμερινούς μήνες. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ζωντανέψετε ξανά το φυτό εσωτερικού χώρου σας. Ενώ μπορεί να παρατηρήσετε σημάδια ανάκαμψης μέσα σε μερικές εβδομάδες, είναι απολύτως φυσιολογικό για τα φυτά να χρειαστούν ένα μήνα ή περισσότερο για να αρχίσουν να αναπτύσσονται.