Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βαρουφάκης – Ρώσος ακτιβιστής: Τι συνέβη στο συνέδριο του ΜεΡΑ25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης – Ρώσος ακτιβιστής: Τι συνέβη στο συνέδριο του ΜεΡΑ25

«Ουκρανία, 1 έτος πολέμου: Οι άνθρωποι κάτω από τη μπότα της ρωσικής εισβολής»

Ενας Ρώσος ακτιβιστής, πολέμιος του Πούτιν και της εισβολής στην Ουκρανία, κατήγγειλε τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι τον πέταξε έξω από συνέδριο του ΜεΡΑ25, επειδή δεν του άρεσαν οι απόψεις του. Ο Αρτέμ Τεμίροφ, σε ένα μπλογκ του περιέγραψε τα όσα έγιναν στο συνέδριο το οποίο έλαβε μέρος, με τίτλο: «Ουκρανία, 1 έτος πολέμου: Οι άνθρωποι κάτω από τη μπότα της ρωσικής εισβολής».

«Πέρυσι φτάσαμε στην Ελλάδα με τη γυναίκα μου. Ενώ είμαι Ρώσος πολίτης, η γυναίκα μου είναι πολίτης της Ουκρανίας. Έφυγε από το Κίεβο μια εβδομάδα μετά την έναρξη της ολικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, και εγώ έφυγα από τη Ρωσία λίγες μέρες αργότερα γιατί έγινε επικίνδυνο να μείνω εκεί με αντιπολεμική θέση, με τους δύο να κρατάμε πάντα αριστερές και αντιφασιστικές θέσεις.

Στην Ελλάδα, ζούμε σε ένα πρόγραμμα προσωρινής προστασίας για οικογένειες της Ουκρανίας. Τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, κληθήκαμε να μιλήσουμε σε μια εκδήλωση. Εκεί μιλήσαμε με μέλη των ελληνικών αριστερών, αναρχικών και αντιεξουσιαστικών κινημάτων για την αντίσταση στην Ουκρανία και το αντιπολεμικό κίνημα στη Ρωσία. Δύο μέρες αργότερα, ένας φίλος μας μας προσκάλεσε σε μια δημόσια εκδήλωση που διοργάνωσε το ελληνικό πολιτικό κόμμα MeRA 25 με τίτλο «Από κρίση σε πόλεμο: ένα χρόνο μετά». Παρόλο που δεν ήμουν εξοικειωμένος με τη στάση του MeRA 25 για τον πόλεμο, με κίνησε το ενδιαφέρον η λίστα των ομιλητών που ανακοινώθηκε για την εκδήλωση. Με ενδιέφερε ιδιαίτερα να ακούσω τι είχαν να πουν για αυτό το θέμα άτομα που κατέχουν έδρες στο κοινοβούλιο και διδάσκουν σε πανεπιστήμια» περιγράφει αρχικά ο Τεμίροφ, που στη συνέχεια διαπίστωσε πως όσα άκουγε, δεν ήταν αυτά που περίμενε.

Τι ειπώθηκε στο συνέδριο του ΜεΡΑ25

Η Αμινέ Κακαμπαβέ (ομιλήτρια) ξεκίνησε την ομιλία της δηλώνοντας ότι ψήφισε κατά του εξοπλισμού της Ουκρανίας στο σουηδικό κοινοβούλιο επειδή τα όπλα σκοτώνουν ανθρώπους. Συνολικά, αντιτίθεται στην υποστήριξη της Ουκρανίας στη σύγκρουση, θεωρώντας την ως πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή πιστεύει ότι υποστηρίζοντας την Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν έμμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυξάνουν την επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Στάθης Κουβελάκης αναπαρήγαγε κατά λέξη τις ομιλίες του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Κουβελάκης δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της συλλογικής Δύσης, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, που διεξάγεται σε ουκρανικό έδαφος. Αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο ως «ασύμμετρο» επειδή η Ρωσία δεν διαθέτει την ίδια στρατιωτική ισχύ με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, ο Κουβελάκης υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αναλάβει δράση κατά της Ουκρανίας, καθώς το ΝΑΤΟ είχε σχεδιάσει να αυξήσει την παρουσία του στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. Φαίνεται ότι ο Στάθης Κουβελάκης έχει βασιστεί αποκλειστικά σε ρωσικές πηγές για τις γνώσεις του για τη σύγχρονη Ουκρανία. Έχει δηλώσει ότι το 2014, εθνικιστές υποτίθεται ότι ανέλαβαν την εξουσία στην Ουκρανία και άρχισαν να καταπιέζουν τον ρωσόφωνο πληθυσμό.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε αναφερόμενος σε δικό του άρθρο, που δημοσιεύτηκε τις πρώτες μέρες του πολέμου, στο οποίο ανέφερε ότι η Δύση πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Υποστήριξε ότι «η Μόσχα και η Ουάσιγκτον πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία». Ο Πούτιν πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα στα σύνορα που υπήρχαν πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Με τη σειρά του, ο Μπάιντεν πρέπει να εγγυηθεί στον Πούτιν ότι η Ουκρανία θα παραμείνει ουδέτερη περιοχή και ότι οι νέες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Βαρουφάκης παρατήρησε ότι «οι μαχητές του Αζόφ είναι φυσικά Ναζί». Ωστόσο, «δεν χρειάζεται να υποθέσουμε ότι ο Πούτιν είναι αριστερός. Είναι και φασίστας». Ο Βαρουφάκης πρότεινε ότι «εξετάζουμε τις διαλεκτικές σχέσεις και την αμοιβαία ενδυνάμωση των διαφορετικών δυνάμεων: τόσο των ολοκληρωτικών και φασιστικών δυνάμεων της Ρωσίας όσο και των φασιστικών δυνάμεων της Ουκρανίας. Αυτή είναι μια συγχώνευση δύο δυνάμεων».

Γιατί ο Βαρουφάκης πέταξε έξω τον ακτιβιστή

Στη συνέχεια, ο Ρώσος ακτιβιστής περιγράφει την σκηνή που ο Γιάνης Βαρουφάκης τον πετάει έξω από το συνέδριο, σκηνικό που κατέγραψε η σύντροφός του με το κινητό. «Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σηκώθηκα για να εκφράσω τη διαφωνία μου με τη θέση των ομιλητών. Ξεκίνησα με μια σημαντική δήλωση, λέγοντας ότι είμαι από τη Ρωσία. Εξέφρασα την πεποίθησή μου ότι όλα όσα έλεγαν ήταν μαλ@@@ες και ότι μου φαινόταν ότι δεν ήταν καλά ενημερωμένοι για την κατάσταση στη Ρωσία ή την Ουκρανία. Πρότεινα ότι οι πηγές πληροφοριών τους ήταν περιορισμένες και ότι δεν τους ενδιέφεραν οι απόψεις πραγματικών ανθρώπων.

Από όλους τους ομιλητές, η Άντζελα Δημητρακάκη ήταν η μόνη που γνώριζε τη σύζυγό μου και εμένα. Λίγες μέρες πριν από την εκδήλωση αφιερωμένη στην Αλληλεγγύη με την Ουκρανία, είχε ακούσει τις ομιλίες μας και μάλιστα είπε θετικά τη σύζυγό μου στη δική της ομιλία. Παρόλα αυτά, η Άντζελα με διέκοψε και με ρώτησε: «Ποιος είσαι; Ποιος σε έφερε εδώ;». Αν και ήξερε ήδη την απάντηση στην ερώτηση.

Μετά από αυτό ο Γιάνης Βαρουφάκης με αποκάλεσε φασίστα και μου έκλεισαν το μικρόφωνο. Η σύζυγός μου (η μόνη Ουκρανή πολίτης στην αίθουσα) και εγώ απομακρυνθήκαμε με τη βία από την εκδήλωση χωρίς να μας επιτραπεί να πούμε άλλη λέξη. Στο βίντεο, φαίνεται ξεκάθαρα η προθυμία μου να ζητήσω συγγνώμη και να μειώσω τα συναισθήματά μου, αλλά μας οδήγησαν πρόχειρα έξω από το δωμάτιο και ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέχισε να φωνάζει μετά από μένα ότι είμαι φασίστας.

Δεν είναι πολύ σαφές πώς ένας πολιτικός μπορεί να κατηγορήσει έναν ξένο για φασισμό χωρίς να μπει στον κόπο να μάθει τη γνώμη του. Αλλά όπως λέει το καθεστώς Πούτιν στη Ρωσία, «το κοινοβούλιο δεν είναι χώρος συζήτησης». «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς άτομα που προσδιορίζονται ως αριστεροί πολιτικοί και διεθνιστές μπορούν να επαναλάβουν λέξη προς λέξη τη ρωσική προπαγάνδα για το ουκρανικό υποτιθέμενο εθνικιστικό καθεστώς που ανέλαβε την εξουσία το 2014. Δεν χρειάζεται καν να γνωρίζετε προσωπικά κανέναν από την Ουκρανική Αριστερά – απλώς χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο για να μάθετε ότι στις πιο πρόσφατες βουλευτικές εκλογές του 2020, ο συνασπισμός του Δεξιού Τομέα κατάφερε να εξασφαλίσει μόνο το 2,17% των ψήφων».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις