Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

15

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αύξηση κατώτατου μισθού 2023: Την Παρασκευή 17/3 οι ανακοινώσεις από τον Κωστή Χατζηδάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύξηση κατώτατου μισθού 2023: Την Παρασκευή 17/3 οι ανακοινώσεις από τον Κωστή Χατζηδάκη

Αύξηση κατώτατου μισθού 2023: Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας

Αύριο ανακοινώνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, μετά την συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Ειδικότερα, στις 10 το πρωί της Παρασκευής 17/3 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εργασίας για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού που θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Απριλίου. Μετά την συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης θα παραχωρήσει στις 11 συνέντευξη Τύπου όπου και θα δώσει όλες τις λεπτομέρειες για τον νέο κατώτατο μισθό.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση για την αύξηση του κατώτατου μισθού επρόκειτο να γίνει σε ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο μεσολάβησε το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών και επελέγη αυτή η διαδικασία. Ο υπουργός Εργασίας έχει διευκρινίσει ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα αγγίξει τα 800 ευρώ, ωστόσο θα είναι σημαντική. «Έχουμε λογαριάσει και τον πληθωρισμό και την αύξηση του ΑΕΠ, και άλλα μεγέθη όπως είναι η παραγωγικότητα και θα παρουσιάσουμε κάτι που θα είναι κοινωνικά δίκαιο αλλά και υπεύθυνο», είπε στην ΕΡΤ ο κ. Χατζηδάκης. Όσο για το ποια επιδόματα θα συμπαρασύρει, είπε πως «το επίδομα ανεργίας και τα οικογενειακά επιδόματα επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού».

Το επικρατέστερο σενάριο

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί ανάμεσα στα 768 ευρώ έως και 781 ευρώ (μεικτά), από 713 ευρώ που είναι σήμερα. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μέχρι στιγμής κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το ποσοστό της αύξησης. Παρά ταύτα, έχει διευκρινίσει ότι θα σταθμιστούν τρεις παράγοντες: οι εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων, οι οποίες ελήφθησαν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, οι αντοχές της οικονομίας και οι ανάγκες των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Σημειώνεται πως η απόφαση θα λάβει υπ’ όψιν το ότι ο πληθωρισμός και το 2022 κινήθηκε ανοδικά, κλείνοντας το έτος με μέσο πληθωρισμό 9,6%.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις