Τον περασμένο Ιανουάριο διέφυγε στη χώρα της η Ρωσίδα κατάσκοπος Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα η «Μαρία Τσάλλα», όπως ήταν το όνομα με το οποίο ζούσε, εργαζόταν και δραστηριοποιείτο στην Αθήνα, υπόθεση που αποκάλυψε μετά από έρευνα και συνεργασία με ξένες μυστικές υπηρεσίες η ΕΥΠ.
Του Πέτρου Καρσιώτη
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έφυγε βεβιασμένα όταν συνέβησαν γεγονότα τα οποία φοβήθηκε ότι θα την «προδώσουν» ως προς την πραγματική της ταυτότητα αφήνοντας πίσω ως και τα προσωπικά της αντικείμενα. Μετά τη φυγή της, η κατάσκοπος φέρεται να επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού στο οποίο διέμενε (του πλήρωσε τα ενοίκια) και την υπάλληλό της στο κατάστημα χειροτεχνίας και πλεκτικής που διατηρούσε στο Παγκράτι, επικαλούμενη λόγους υγείας για την ξαφνική φυγή της και την ανάγκη νοσηλείας της. Ανακοίνωσε και στους δύο ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.
Στο σπίτι της άφησε προσωπικά της αντικείμενα και ένα λάπτοπ, το οποίο πέρασε στα χέρια των Αρχών και μέσω του οποίου ερευνάται εάν και πότε και με ποιο αντικείμενο, πραγματοποίησε επικοινωνίες με «συνδέσμους» της στη Ρωσία. Η κατάσκοπος Ιρίνα, είναι παντρεμένη, όπως δείχνει η έρευνα, με επίσης Ρώσο ο οποίος δραστηριοποιείτο κι αυτός σαν κατάσκοπος στη Βραζιλία με τα στοιχεία «Daniel Campos».
Ο σύζυγος θα πήγαινε Μαλαισία
Εκείνος, αποχωρώντας από τη Βραζιλία δήλωσε σε πρόσωπα εκεί ότι έφυγε «με προορισμό τη Μαλαισία». Φέρεται να είχε συνάψει σχέση στη Βραζιλία και η σύντροφός του να τον δήλωσε αγνοούμενο, αναρτώντας σχετικές αναγγελίες στα κοινωνικά δίκτυα. Η υπάλληλος και ένα άτομο με το οποίο φέρεται να διατηρούσε στενή φιλική σχέση η κατάσκοπος στην Ελλάδα, όταν ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι είχαν πλήρη άγνοια για την πραγματική της ταυτότητα. Η Ρωσίδα κατάσκοπος εμφανιζόταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια επιχείρησης με πλεκτά στο Παγκράτι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υπόθεση κατασκοπίας άρχισε να ερευνάται από την ΕΥΠ τον Ιανουάριο- γι’ αυτό και συμπίπτει ο χρόνος εξαφάνισής της- μετά από πληροφορίες για την ύποπτη δράση της «Μαρίας Τσάλλα» στην Ελλάδα. Μέχρι και στο Ληξιαρχείο πήγαν οι ερευνητές όπου διαπιστώθηκε ανακολουθία στο αρχείο και διάσταση μεταξύ ηλεκτρονικού αρχείου και χάρτινου φακέλου. Συγκεκριμένα φέρεται να είχαν κοπεί σελίδες και στη συνέχεια να είχαν αντικατασταθεί από άλλες με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα!
Έστειλαν τη φωτογραφία της
Οι Αρχές, αφού έστειλαν τη φωτογραφία της σε συνεργαζόμενες υπηρεσίες, την ταυτοποίησαν ως την Ιrena Alexandrovna Smireva. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κατάσκοπος χρησιμοποιούσε ένα παραποιημένο διαβατήριο χώρας της Λατινικής Αμερικής, ενώ το 2018 εξέδωσε πλαστή ληξιαρχική πράξη γέννησης. Δηλώθηκε στον Δήμο Αλιβερίου, ενώ στo πιστοποιητικό γέννησής της έγραψε ως ημερομηνία τον Δεκέμβριο του1991 -φέρεται να το πήρε από μωρό που πέθανε στη γέννα!
Ειδική κατηγορία κατασκόπων
Στο απίστευτο αυτό γεγονός η ΕΥΠ στην ανακοίνωσή της είναι σαφής για τη μεθοδολογία των Illegals, της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων, δημιούργημα των Υπηρεσιών Πληροφοριών της Ρωσίας.
Οι illegals
« Οι ’illegals’», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση «στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι ’’illegals’’ ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.
Το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τ.» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των ’’illegals’’. Τη σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας δημοσιοποίησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών με ανακοίνωσή της:
Τι ανακοίνωσε η ΕΥΠ
«Ερευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στην πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».
Η 32χρονη, σύμφωνα με τα ελληνικά νόμιμα έγγραφα Μαρία Τσάλλα ή 35χρονη σύμφωνα με τα πραγματικά της στοιχεία Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα, ήρθε στην Αθήνα το 2018 ως παιδί Ελλήνων ομογενών. Ένα χρόνο αργότερα, πολιτογραφείται Ελληνίδα με νόμιμα χαρτιά, δηλώνει φωτογράφος και ανοίγει ένα κατάστημα στο Παγκράτι με είδη χειροτεχνίας και πλεκτικής ενώ παράλληλα, λαμβάνει μέρος και σε διαγωνισμούς φωτογραφίας. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας προχώρησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών».
Παρουσιαζόταν σαν Ελληνίδα
Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».
Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο ’’illegals’’. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι ’’illegals’’ ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους».