Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εχθρότητα» απέναντι στη Ρωσία βλέπει το Κρεμλίνο αναφορικά με το Το ένταλμα του ΔΠΔ για Πούτιν
ΚΟΣΜΟΣ

Εχθρότητα» απέναντι στη Ρωσία βλέπει το Κρεμλίνο αναφορικά με το Το ένταλμα του ΔΠΔ για Πούτιν

Κρεμλίνο: Ο Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε ως εχθρικό το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ως ένδειξη της «σαφούς εχθρότητας» η οποία υπάρχει εναντίον της Ρωσίας και εναντίον του Ρώσου προέδρου προσωπικά χαρακτήρισε το Κρεμλίνο την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.  Παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Ρωσία αντιδρά «ψύχραιμα» και συνεχίζει την εργασία της. «Γινόμαστε μάρτυρες τέτοιου αριθμού σαφών εχθρικών επιδείξεων εναντίον της χώρας μας και εναντίον του προέδρου μας», είπε ο Πεσκόφ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. «Τις σημειώνουμε, αλλά αν κάθε μία την παίρναμε στα σοβαρά, δεν θα έβγαινε τίποτα καλό από αυτό. Ως εκ τούτου το εξετάζουμε ψύχραιμα, σημειώνουμε τα πάντα προσεκτικά και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε», πρόσθεσε. Ο αντίκτυπος της κίνησης του ΔΠΔ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Πούτιν –καθώς και της επιτρόπου για τα δικαιώματα των παιδιών στη Ρωσία– για τις μαζικές απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία παραμένει ασαφής.

Η Ρωσία δεν είναι μέρος του Καταστατικού της Ρώμης που υποστηρίζει το δικαστήριο, κάτι που σημαίνει πως το ένταλμα δεν έχει νομική ισχύ στη Ρωσία. Ωστόσο, η κίνηση θα μπορούσε να εμποδίσει τον Πούτιν να ταξιδέψει σε οποιαδήποτε από τις 123 χώρες που αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ. Η Ρωσία δεν αρνήθηκε ότι έχει πάρει χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως την αποκαλεί, αλλά υποστηρίζει ότι το έκανε για να τα προστατεύσει. Αντέδρασε με οργή στην απόφαση του ΔΠΔ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Πούτιν χαρακτηρίζοντάς την «εξοργιστική και απαράδεκτη». Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα παράσχει στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ λεπτομερείς «διευκρινίσεις» σχετικά με την άποψη της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, στη διάρκεια της κρατικής επίσκεψης του Σι στη Ρωσία.

Το έγγραφο των 12 σημείων

Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που πρότεινε η Κίνα τον περασμένο μήνα. «Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τα θέματα που περιλαμβάνονται σε αυτό το σχέδιο αναπόφευκτα θα αναφερθούν κατά την ανταλλαγή απόψεων για την Ουκρανία» ανάμεσα στον Πούτιν και τον Σι, είπε ο Πεσκόφ. «Όμως εδώ, βέβαια, εξαντλητικές διευκρινίσεις θα δοθούν από τον πρόεδρο Πούτιν, έτσι ώστε ο πρόεδρος Σι να μπορέσει να έχει άποψη από πρώτο χέρι της τρέχουσας στιγμής από τη ρωσική πλευρά». Το έγγραφο 12 σημείων της Κίνας, που καλούσε σε διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, δεν περιελάμβανε οδικό χάρτη για το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος, που διανύει τώρα τον 13ο μήνα. Η Ουκρανία καλωσόρισε με επιφυλάξεις το σχέδιο όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν απαξιωτικές, δεδομένου ότι η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Κίνα θα μπορούσε να μεσολαβήσει ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, ο Πεσκόφ απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Προς το παρόν, βλέπουμε μια συνεχιζόμενη γραμμή στην αποτροπή οποιασδήποτε επιβράδυνσης στις εχθροπραξίες. Η Ουάσινγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ μιλάνε γι’αυτό ανοικτά και επίσημα», είπε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν στη θέση τους»

Η Μόσχα κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες ότι διοχετεύουν ασταμάτητα όπλα στην Ουκρανία προκειμένου να προκαλέσουν «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία. Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της λένε πως εξοπλίζουν την Ουκρανία για να τη βοηθήσουν να αμυνθεί απέναντι στην απρόκλητη ρωσική εισβολή και την αποικιοκρατικού τύπου αρπαγή εδαφών. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν στη θέση τους, η οποία αποσκοπεί να προκαλέσει περαιτέρω τη σύγκρουση, να εμποδίσει οποιαδήποτε μείωση της έντασης των εχθροπραξιών και να διοχετεύσει όπλα στην Ουκρανία», είπε ο Πεσκόφ. Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης πως η εργασία για τη δημιουργία ενός κόμβου αερίου στην Τουρκία είναι ένα πολύπλοκο σχέδιο που θα απαιτούσε χρόνο για να αποδώσει καρπούς.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν πρότεινε την ιδέα ενός τουρκικού κόμβου αερίου –οι ακριβείς λεπτομέρειες του οποίου παραμένουν ασαφείς– πέρυσι καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν στη δραστική περικοπή των εισαγωγών ρωσικού αερίου απαντώντας στις ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις