Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Θερινή ώρα 2023: Πότε πηγαίνουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά
PLUS

Θερινή ώρα 2023: Πότε πηγαίνουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά

Θερινή ώρα 2023: Πώς επηρεάζει το σώμα μας

Τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου θα έχουμε αλλαγή ώρας σε θερινή, όπως κάθε χρόνο. Έτσι, στις 26 Μαρτίου, οι δείκτες των ρολογιών μας θα πάνε μία ώρα μπροστά. Συγκεκριμένα όταν το ρολόι μας δείξει 03:00, θα το γυρίσουμε μία ώρα μπροστά, ώστε να δείξει 04:00.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ..», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση με τίτλο «Λήξη χειμερινής ώρας».

man and woman about to kiss each other
Αλλαγή ώρας: Πότε ξεκίνησε

Οι ευρωπαϊκές χώρες θέσπισαν τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα τον περασμένο αιώνα για την εξοικονόμηση ενέργειας, ιδιαίτερα σε περιόδους πολέμου ή κατά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970.

Αρχής γενομένης από το 1980, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε σταδιακά νομοθεσία που έθετε τέρμα στα αποκλίνοντα χρονοδιαγράμματα των εθνικών τους αλλαγών ώρας. Το 2018 ωστόσο, ο σκοπός των αλλαγών της ώρας κατέστη πολύ λιγότερο ενδεδειγμένος, καθώς μελέτες δείχνουν ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι πλέον οριακή και ολοένα και συχνότερα οι πολίτες διαμαρτύρονται για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Βασιζόμενη στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ισχύοντος καθεστώτος, η Επιτροπή πραγματοποίησε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι του 2018 και έλαβε 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις, που είναι ο υψηλότερος αριθμός απαντήσεων που έχουν ληφθεί σε δημόσια διαβούλευση που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 84 % των απαντήσεων ήταν υπέρ της κατάργησης των εποχιακών αλλαγών της ώρας.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να συνεχίσουν οι Βρυξέλλες να ρυθμίζουν τις εποχιακές αλλαγές της ώρας και ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι ελεύθερα να αποφασίζουν κατά πόσο επιθυμούν να διαβιούν σε θερινή ή χειμερινή ώρα και να χειριστούν το θέμα σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας.

Έρχεται η θερινή ώρα: Πώς επηρεάζει το σώμα μας

Αν και είναι ωραίο να έχετε λίγο περισσότερο φως το βράδυ, η απώλεια αυτής της ώρας ύπνου είναι πάντα δύσκολη για λίγες μέρες. Η θερινή ώρα επηρεάζει τον ύπνο επειδή είναι μια μετατόπιση του κύκλου ύπνου από αυτόν που το σώμα έχει συνηθίσει εδώ και έξι μήνες, με αποτέλεσμα να νιώθετε κάπως “εκτός” έως ότου επαναρρυθμιστούν οι ορμόνες στο σώμα. Επίσης αυτή η μετάβαση είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για άτομα με καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2018 στην European Review for Medical and Pharmacological Sciences, η διαταραχή του ύπνου και των κιρκάδιων ρυθμών μπορεί να προκαλέσει έως και 29% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

man kissing woman's forehead while lying on bed
Πώς η θερινή ώρα διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό μας

Αυτή η διαταραχή των κύκλων ύπνου μπορεί να προκαλέσει πολλά στο σώμα μας. Οι δύο πρώτες ημέρες μετά τη μετάβαση στη θερινή ώρα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 στο Sleep Medicine. Επίσης σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 στο International Journal of Environmental Research and Public Health, η εβδομάδα που ακολούθησε την αλλαγή της άνοιξης συνδέθηκε με αύξηση 3% στους ημερήσιους θανάτους.

Oλοι γκρινιάζουμε λίγο όταν χάνουμε έστω και μια ώρα ύπνο. Μια μελέτη του 2015 στο Journal of Happiness Studies διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο ένιωσαν μια πτώση στην ικανοποίηση από τη ζωή τους την εβδομάδα που ακολούθησε τη μετάβαση στη θερινή ώρα, ειδικά μεταξύ των ατόμων με μικρά παιδιά. Η διατάραξη των προτύπων ύπνου – ακόμη και βραχυπρόθεσμα – μπορεί να αυξήσει την απόκρισή στο στρες, να επιδεινώσει τη συναισθηματική δυσφορία και να επηρεάσει τη γνωστική απόδοση.

water dew on clear glass sliding window during daytime
Πώς μπορείτε να κάνετε τη μετάβαση στη θερινή ώρα πιο εύκολη

Επειδή γνωρίζετε πότε αλλάζει η ώρα κάθε χρόνο, μπορείτε να λάβετε τα μέτρα σας εκ των προτέρων, έτσι ώστε να κάνετε τη μετάβαση ευκολότερη. Η λύση λίγες ημέρες πριν αλλάξει η ώρα να αλλάξετε το πότε ξυπνάτε και κοιμάστε σε 15-30 λεπτά πιο νωρίς, ώστε να μην είναι τόσο ενοχλητικό για το σώμα όταν συμβεί.

Μια άλλη καλή ιδέα είναι να ξεκινήστε τη μέρα σας στο φως του ήλιου. Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε μόλις ξυπνήσετε είναι να παραμείνετε στον ήλιο για τουλάχιστον 15 λεπτά. Τέλος μπορείτε ακόμα και να κάθεστε στο παράθυρο όσο πίνετε τον καφέ σας. Με αυτό το τρόπο, σταδιακά το σώμα σας θα ακολουθήσει την αλλαγή χωρίς να γίνει απότομα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις