Γιατί μυρίζει το αυτοκίνητο: 4 τρόποι για καθαρό αέρα

PLUS

Γιατί μυρίζει το αυτοκίνητο: 4 τρόποι για καθαρό αέρα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Με δεδομένο ότι περνάμε πολλές ώρες μέσα σε ένα αυτοκίνητο, καλό είναι να διασφαλίζουμε ότι ο αέρας που αναπνέουμε δεν απειλεί την υγεία μας.

22.03.2023 | 10:04

Ο καθαρός αέρας αποτελεί το καλύτερο «δώρο» για τον άνθρωπο, με τα οφέλη του για την υγεία να είναι αδιαπραγμάτευτα, μιας και μας χαρίζει μεταξύ άλλων ευεξία και αυξημένη σωματική αντοχή. Στον αντίποδα, ένας μολυσμένος αέρας μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ζάλη, πονοκεφάλους και κόπωση, τα οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Με την αστικοποίηση να συνεχίζει να αυξάνεται με συνεχείς ρυθμούς και τις πόλεις να αποτελούν σημεία συγκέντρωσης επιβλαβών ρύπων, ο απόλυτα καθαρός αέρας αποτελεί ουτοπία.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εκτιθέμεθα συνεχώς σε κακής ποιότητας αέρα, ειδικά όταν υπάρχουν τρόποι προκειμένου να προστατευτούμε. Ασπίδα προστασίας μπορούμε να υψώσουμε και όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι, κυκλοφορώντας στα «μολυσμένα» αστικά κέντρα.

Ακολουθούν 4 τρόποι:
1. Αντικατάσταση φίλτρου καμπίνας

Κάθε αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στον δρόμο έχει φίλτρο καμπίνας το οποίο αποτελεί και το μοναδικό μέσο καθαρισμού του αέρα που κυκλοφορεί στο σύστημα κλιματισμού και είναι υπεύθυνο για την συγκράτηση βλαβερών ρύπων, σκόνης, γύρης και πολλών ακόμη μικροσωματιδίων και μικροβίων. Σε περίπτωση που το φίλτρο έχει υπερβεί το προσδόκιμο ζωής του, τότε τα καυσαέρια κυκλοφορούν ελεύθερα προσβάλλοντας το αναπνευστικό μας σύστημα. Οι κατασκευαστές συστήσουν η αντικατάστασή του να γίνεται μία φορά τον χρόνο ή κάθε 15.000 χλμ. Όταν, όμως, κινούμαστε κυρίως σε αστικό περιβάλλον τότε καλό είναι να αντικαθίσταται δύο φορές τον χρόνο.

2. Απολύμανση συστήματος κλιματισμού

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπνέουμε καθαρό αέρα στην καμπίνα του αυτοκινήτου μας είναι να φροντίζουμε για την απολύμανση του κλιματισμού. Πολλές φορές έχουμε παρατηρήσει ότι στο εσωτερικό του οχήματός μας επικρατεί μια άσχημη μυρωδιά. Αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υγρασία που παραμένει στους αεραγωγούς του κλιματιστικού και δημιουργεί μικροοργανισμούς και βακτήρια που είναι επιβλαβή για την υγειά. Τη λύση έρχονται να δώσουν κάποια σπρέι καθαρισμού, τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξής: Αφού καλύψουμε τις τα καθίσματα με προστατευτικό κάλυμμα, και ενεργοποιήσουμε τον κινητήρα για την αποτροπή της εκφόρτισης της μπαταρίας ενεργοποιούμε τον κλιματισμό στο ελάχιστο και τον εξαερισμό στη μέγιστη ένταση.

Ενεργοποιούμε τη λειτουργία ανακύκλωσης του αέρα, κλείνουμε τα παράθυρα και τοποθετούμε το σπρέι σε όρθια θέση στο χώρο των ποδιών του οδηγού. Πιέζουμε τον ενεργοποιητή ψεκασμού, κλείνουμε τις πόρτες του ΙΧ και περιμένουμε 10-15 λεπτά. Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και επιστρέφουμε στο όχημα.

3. Καθαρισμός καμπίνας

«Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά» αναφέρει εύστοχα η γνωστή παροιμία, η οποία βρίσκει πεδίο εφαρμογής σε κάθε πτυχή της ζωής μας, με το αυτοκίνητο να μην μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Τουλάχιστον μία φορά τον μήνα πρέπει να χρησιμοποιούμε ηλεκτρονική σκούπα για την απομάκρυνση της βρωμιάς και της σκόνης, σε καθίσματα, εταζέρα, πορτ-μπαγκάζ, μοκέτα και χώρο γύρω από τον μοχλό ταχυτήτων.

Με ένα μαλακό πανί και καθαριστικό τζαμιών για αυτοκίνητο καθαρίζουμε τις γυάλινες επιφάνειες, ενώ με ένα στεγνό πανί μικροϊνών αφαιρούμε τη σκόνη που συγκεντρώνεται στον πίνακα ελέγχου και στην κεντρική οθόνη αφής. Χρήσιμο θα αποδειχθεί και ένα πινέλο (ή μια ειδική βούρτσα) που επιτρέπει να καθαρίσουμε δυσπρόσιτα μέρη όπως είναι οι αεραγωγοί.

4. Κλειστά παράθυρα

Με την ατμοσφαιρική ρύπανση να χτυπάει «κόκκινο» στα κέντρα των πόλεων, καλό είναι προτού εισέλθουμε εντός των «τειχών» τους να κλείνουμε τα παράθυρα και να ενεργοποιούμε τη λειτουργία επανακυκλοφορίας του αέρα. Με αυτόν τον τρόπο επανακυκλοφορεί ο καλύτερης ποιότητας αέρας που έχει εισέλθει στην καμπίνα του οχήματός μας όταν βρισκόμασταν σε μια απομακρυσμένη από το κέντρο της πόλης περιοχή.

www.carandmotor
Ετικέτες
Exit mobile version