Μητσοτάκης - συνέντευξη στον Θεοδωράκη: «Το ζήτημα δεν είναι οι συνεργασίες αλλά ποιο σχήμα είναι πιο αποτελεσματικό για το καλό της χώρας»
Την διεξαγωγή των εκλογών τον Μάιο επισημοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την συνέντευξη του στον Alpha και το μόνο ζητούμενο πλέον αποτελεί η ακριβής ημερομηνία που θα είναι η 21η ή η 28η του μήνα. Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην δυνατότητα της ΝΔ να επιτύχει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική, έθεσε στο επίκεντρο των εκλογικών διλημμάτων την αντιμετώπιση των παθογενειών του Κράτους προτάσσοντας την έναρξη της αναθεώρησης του Συντάγματος που θα αποτελέσει το πεδίο σύγκρισης και σύγκρουσης των πολιτικών δυνάμεων για την κατεύθυνση εκσυγχρονισμού της χώρας.
Μητσοτάκης – συνέντευξη στον Θεοδωράκη: Εκλογές τον Μάιο
«Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως «κόρη οφθαλμού», είπε ο κ. Μητσοτάκης, βάζοντας τέλος στα σενάρια που διακινούσαν ορισμένοι τις τελευταίες ημέρες για εκλογές στις 2 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες την εβδομάδα μετά το Πάσχα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες. Η επικρατέστερη είναι η 21η Μαΐου και οι επαναληπτικές εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική θα διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου.
Μητσοτάκης – συνέντευξη: Εφικτός στόχος η αυτοδυναμία
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι παραμένει εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας, παρά το «ψαλίδισμα» των ποσοστών της ΝΔ που εισπράττει τον θυμό των ψηφοφόρων για το δυστύχημα στα Τέμπη, και υπερασπίστηκε την ανάγκη για δεύτερη κάλπη «γιατί είναι αυτή που μπορεί να δώσει αυτοδυναμία και αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα». Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι το κυβερνών κόμμα μπορεί να επανασυσπειρώσει την εκλογική του βάση, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις όσοι μετακινούνται από τη ΝΔ δεν πηγαίνουν σε κάποιο άλλο κόμμα, αλλά στη δεξαμενή των αναποφάσιστων.
Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα της έρευνας της GPO που δημοσιεύτηκε χθες στο STAR. Η ΝΔ συγκεντρώνει 30,2%, με κέρδη 0,7 της μονάδας σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, που δημοσιοποιήθηκε από τα «Παραπολιτικά» στις 11 Μαρτίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεται με 26,1% , με κέρδη 0,5 μονάδες και ακολουθεί σταθερό το ΠΑΣΟΚ στο 9,2%.
Μητσοτάκης συνέντευξη: Η «προοδευτική διακυβέρνηση» και το «καρφί» στον Ανδρουλάκη
Όσον αφορά το σενάριο της «προοδευτικής διακυβέρνησης» από την κάλπη της απλής αναλογικής, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αυτοί που την υπερασπίζονται θα πρέπει να «καθίσουν και να τα βρουν πριν τις εκλογές, όχι μετά». Σύμφωνα με την δική του ανάλυση «η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει «ποιος» πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί- θα μας υποδείξει και «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού», είπε ο κ. Μητσοτάκης και με ένα καρφί κατά του Νίκου Ανδρουλάκη αποτύπωσε τις δυσκολίες που κατά την άποψη του έχει το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας.
«Ζήτησα από τον κ. Ανδρουλάκη αφότου εκλέχτηκε να συναντηθούμε, να γνωριστούμε, καινούργιος αρχηγός κόμματος. Αρνήθηκε να με συναντήσει δύο φορές. Του ζήτησα να συναντηθούμε και αρνήθηκε να με δει. Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί είναι η συνεννόηση με αυτούς τους όρους».
Επανεκκίνηση της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης
Το δυστύχημα στα Τέμπη έχει φέρει στην επιφάνεια τις δυσλειτουργίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, την αδυναμία των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν στη ρίζα τους τα προβλήματα και να εξασφαλίσουν τη σωστή λειτουργία του Κράτους. Αυτό έχει μεταβάλει τα διλήμματα των εκλογών και έχει αλλάξει τον προεκλογικό σχεδιασμό των κομμάτων. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να αναδείξει ως κεντρικό διακύβευμα τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την αντιμετώπιση των παθογενειών που κρατούν τη χώρα πίσω. «Πρέπει να κινηθούμε με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς στο να «ξεριζώσουμε» όλες αυτές τις εστίες της Ελλάδος, η οποία μας πονάει», όπως το έθεσε στη συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι είναι ο πιο κατάλληλος να το επιτύχει καθώς τα άλλα κόμματα δεν έχουν αυτή την ατζέντα αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε για πρώτη φορά την πρόθεση του να εκκινήσει την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή.
Η αλλαγή του άρθρου 16 για μη κρατικά πανεπιστήμια, παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο και τη διάρθρωση της εξουσίας είναι τα θέματα που προέταξε σε πρώτη φάση και είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσουν πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα σχηματίσουν επίσης, σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις παρατάξεις ως προς το εύρος της «αλλαγής» την οποία ευαγγελίζονται, αλλά και θα δώσουν το στίγμα για την δυνατότητα δημιουργίας ευρύτερων συγκλίσεων ή μη στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας.