Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη« την στάση της Ρωσίας μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία. Παράλληλα, η Ουκρανία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε από τους Δυτικούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρεία» που ασκεί η Ρωσία. «Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στην διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε την δική μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
ΝΑΤΟ: Η Ρωσία παραβιάζει συστηματικά τις δεσμεύσεις της για τον έλεγχο των πυρηνικών
«Η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία έχει συστηματικά παραβιάσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από την διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών, πιο πρόσφατα διακόπτοντας την συμμετοχή της στην Συνθήκη New START », είπε ο εκπρόσωπος, Στο Κίεβο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η Ουκρανία περιμένει αποτελεσματικές ενέργειες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου. Ζητούμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τον σκοπό αυτόν».
Μπορέλ: Ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία
H ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία θα σήμαινε «ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τονίζει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Συμπληρώνει ότι «η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι επιλογή της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις».
#Belarus hosting Russian nuclear weapons would mean an irresponsible escalation & threat to European security. Belarus can still stop it, it is their choice.
The EU stands ready to respond with further sanctions.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) March 26, 2023
Διαφωνούν οι ειδικοί αναφορικά με την επικινδυνότητα της κίνησης της Ρωσίας για τα πυρηνικά
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ, η άλλη πυρηνική υπερδύναμη του κόσμου, υποβάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με την ανακοίνωση του Πούτιν. Συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον δεν φάνηκε να βλέπει κάποια αλλαγή στις πιθανότητες η Μόσχα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία και διευκρίνισε, μαζί με το ΝΑΤΟ, ότι τα νέα δεν θα επηρεάσουν τη δική τους πυρηνική θέση.
Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κίνηση της Ρωσίας είναι σημαντική, καθώς μέχρι τώρα η Μόσχα «περηφανευόταν» που, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν ανέπτυξε πυρηνικά όπλα εκτός των συνόρων της. Ίσως είναι η πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 που το κάνει.
Επίσης, αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) που δρεύει στην Ουάσιγκτον δήλωσαν ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης σε πυρηνικό πόλεμο «παραμένει εξαιρετικά χαμηλός». Ωστόσο, η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Πούτιν εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση. «Στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, η πιθανότητα λανθασμένου υπολογισμού ή παρερμηνείας είναι εξαιρετικά υψηλή. Η κοινή χρήση πυρηνικών όπλων κάνει την κατάσταση πολύ χειρότερη και δημιουργεί κίνδυνο για καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», ανέφερε στο Twitter.