Ήρθε το “κουμπί του πανικού” για τις γυναίκες – Ισχυρός σύμμαχος, πώς θα λειτουργεί

ΕΛΛΑΔΑ

Ήρθε το “κουμπί του πανικού” για τις γυναίκες – Ισχυρός σύμμαχος, πώς θα λειτουργεί

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Τι χρειάζεται για τη λειτουργία του 

28.03.2023 | 18:36

Από την Πέμπτη 23 Μαρτίου, οι γυναίκες που βιώνουν πραγματικό εφιάλτη μέσα στα σπίτια τους, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, έχουν έναν «ισχυρό σύμμαχο». Αυτός θα μπορεί με την άμεση επέμβασή του να αποσοβήσει τα χειρότερα, αλλά και να οδηγήσει τον δράστη στη Δικαιοσύνη για τις άνανδρες πράξεις της άσκησης βίας κατά των γυναικών.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Πρόκειται για το Panic Button (κουμπί πανικού), το οποίο μπήκε  σε λειτουργία  σε Αττική και Θεσσαλονίκη- ευχής έργο να επεκταθεί γρήγορα σε όλη τη χώρα- με σκοπό, ακριβώς,  την άμεση αντιμετώπιση των αυξημένων, δυστυχώς, στη σημερινή εποχή,  περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. «Πρόκειται», ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, «για ψηφιακή εφαρμογή, που χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες- θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες, αφού την εγκαταστήσουν σε κινητό τηλέφωνο έξυπνης τεχνολογίας (smartphone) έχουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς ειδοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας για περιστατικά που  συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή σωματικής ακεραιότητας».

Παρατεταμένο πάτημα

Πώς θα λειτουργεί η ψηφιακή αυτή εφαρμογή; Για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, η ΕΛ.ΑΣ, πληροφορεί τις γυναίκες: «Το θύμα, πατώντας παρατεταμένα την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου, ενεργοποιεί την εφαρμογή και αυτόματα αποστέλλεται γραπτό μήνυμα (sms) στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό του».

Πού απευθύνονται

Οι γυναίκες, που χρειάζονται την εφαρμογή, πρέπει να γνωρίζουν ότι χορηγείται από τα Αστυνομικά Τμήματα, τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και τα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Τι χρειάζεται για τη λειτουργία του
Προκειμένου, τώρα, να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η δικαιούχος απαιτείται να συμπληρώσει:

·       Αριθμητικό Κωδικό

·       Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)

·       Ονοματεπώνυμο

·       Αριθμό κινητού τηλεφώνου

·       Διεύθυνση κατοικίας και όροφο

·       Όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι της κατοικίας

·       Ιστορικό περιστατικών κακοποίησης

·       Ένδειξη κατοχής όπλου από τον/την θύτη

·       Ενδείξεις ύπαρξης τέκνων και εγκυμοσύνης του θύματος

·       Ενδείξεις ύπαρξης ιστορικού εξαρτήσεων από ουσίες, καθώς και ψυχολογικών διαταραχών του/ της θύτη.

Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ

Η αλήθεια είναι ότι και με βάση τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην αρχή του χρόνου από τους αρμόδιους της ΕΛ.ΑΣ, φαίνεται ότι τα περιστατικά ενδοοικογενεικαής βίας αυξάνονται την ίδια στιγμή που οι δείκτες της εγκληματικότητας σε άλλους τομείς δείχνουν να μειώνονται. Κατά το 2022, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, οι Αρχές ασχολήθηκαν με 11.476 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Δηλαδή με 31 περιστατικά κατά μέσο όρο κάθε ημέρα. Η μάστιγα της σύγχρονης εποχής, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου του υπουργείου, προκαλεί προβληματισμό, αφού τα κρούσματα διαρκώς αυξάνονται.

Exit mobile version