Δίκη Πισπιρίγκου σήμερα: «Έγινε έκρηξη στο μυαλό μου»
Με την κατάθεση του αναισθησιολόγου Ιωάννη Χασαπόπουλου, ο οποίος μαζί με άλλους ιατρούς του Καραμανδάνειου έκανε ΚΑΡΠΑ στην Τζωρτζίνα, όταν το κοριτσάκι υπέστη ανακοπή, συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Ο αναισθησιολόγος κατέθεσε πως ειδοποιήθηκε πως υπάρχει επείγον περιστατικό στην παιδιατρική κλινική. «Όρμησα στο θάλαμο και είδα σε ένα κρεβατάκι ένα παιδί που βρισκόταν σε καρδιαναπνευστική διακοπή. Ήταν νεκρό… Δεν είχε κανένα ζωτικό σημείο, ήταν ωχρό και κυανικό μαζί», περιέγραψε εμφανώς φορτισμένος στο δικαστήριο και συνέχισε να μιλά για τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ιατρών να επαναφέρουν στη ζωή την Τζωρτζίνα.
Η συγκλονιστική κατάθεση αναισθησιολόγου στη δίκη Πισπιρίγκου
«Κάναμε ΚΑΡΠΑ δίνοντας δόσεις αδρεναλίνης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν μπορώ να περιγράψω την ένταση της στιγμής, το άγχος το στρες. Μόνο αν ζήσεις τέτοιο περιστατικό μπορείς να το περιγράψεις. Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση για γιατρό να αντιμετωπίσει τέτοιο περιστατικό και μάλιστα σε παιδί. Ρώτησα συναδέλφους, τι συμβαίνει με αυτό το παιδί, μου είπαν ότι ήρθε με αναφερόμενους σπασμούς. Τους λέω τι δηλαδή, σπασμοί για πολλή ώρα. Όχι μου λένε. Αλλά ξέρετε ποιο είναι αυτό το παιδί; Είναι το παιδί της οικογένειας που έχει χάσει άλλα δύο παιδιά….»
«Έγινε έκρηξη στο μυαλό μου»
Ο κ.Χασαπόπουλος, είπε πως όταν συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για τη μεγάλη κόρη της οικογένειας Δασκαλάκη, που ήδη θρηνούσε την απώλεια άλλων δύο κοριτσιών, ένιωσε να εκρήγνυται το μυαλό του. «Έγινε έκρηξη στο μυαλό μου. Πριν από λίγες ημέρες είχαμε υποδεχτεί την μικρή Ίριδα στα εξωτερικά ιατρεία. Ήταν νεκρό όταν το φέρανε στο νοσοκομείο δεν μπορούσε να γίνει τίποτα. Έγινε η έκρηξη εκείνη τη στιγμή στο κεφάλι μου. Λέω δεν είναι δυνατόν…Τρία παιδιά… Κάναμε συνεχώς προσπάθειες, απινιδωτές, συμπιέσεις…. Παρακαλούσα το παιδί και της έλεγα μην φύγεις , δεν θα πεθάνεις κι εσύ…είχε περάσει αρκετή ώρα ανάνηψης σχεδόν τρία τέταρτα. Όλοι είχαμε κουραστεί. Κι εκεί που ήμασταν έτοιμοι να αφήσουμε, βλέπω στο μόνιτορ ελαφρά ερεθίσματα. Αναθαρρήσαμε.., λέω κάτι συμβαίνει και σε λίγα λεπτά το παιδί βλέπουμε να ξεκινά φυσιολογικός ρυθμός καρδιακός. Αποκαταστάθηκαν σφύξεις του παιδιού, απέκτησε πίεση, επανήλθε χρώμα, προσπαθούσε να κάνει προσπάθεια αναπνοής. Ήταν συγκλονιστική στιγμή. Αρχίζαμε να κλαίμε. Ακόμα κι εγώ. Πού είμαι έμπειρος 40 χρόνια αναισθησιολόγος δεν μπόρεσα να κρύψω την συγκίνησή μου που το παιδί επέστρεψε στη ζωή».
Δάκρυσε η Ρούλα Πισπιρίγκου
Η Ρούλα Πισπιρίγκου ακούγοντας τη συγκλονιστική περιγραφή του αναισθησιολόγου δάκρυσε. Ο γιατρός συνέχισε λέγοντας πως μετά το «θαύμα», ενημέρωσε τους γονείς. «Τους είπα ότι ποτέ δεν ξέρουμε ποια θα είναι η εξέλιξη μιας καρδιακής ανακοπής και τους είπα ότι το παιδί πρέπει να διακομιστεί στην μονάδα του Ρίου. Όταν ήρθε το ΕΚΑΒ, συνόδεψα εγώ με μια νοσηλεύτρια το παιδί στο νοσοκομείο. Μίλησα με τον κ.Ηλιάδη του είπα τι είχαμε κάνει. Αποχωρώντας από τη μονάδα είδα τους γονείς. Τους είπα δυο λόγια παρηγοριάς, να κάνουν κουράγιο, ότι ήταν η κατάσταση σοβαρή και ότι θα ενημερώνονταν από τους γιατρούς της μονάδας. Στη συνέχεια ο μάρτυρας ρωτήθηκε από την πρόεδρο για την ουσία κεταμίνη και εάν αυτή χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ανάνηψης. Απάντησε κατηγορηματικά «όχι».
«Το παιδί, ήταν νεκρό, δεν είχαμε λόγο να χρησιμοποιήσουμε το φάρμακο. Όταν το παιδί ξεκίνησε να έχει ζωτικές λειτουργίες , είχε αρχίσει να έχει αντανακλαστικά, τότε της έδωσα ένα κατασταλτικό και ένα αγχολυτικό για να δέχεται το παιδί τον σωλήνα και να μην αντιδρά για να μεταφερθεί ήσυχη στην μονάδα», είπε ο αναισθησιολόγος. Κατά την εξέταση του μάρτυρα από την εισαγγελέα της έδρας προκλήθηκε ένταση, καθώς ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας άρχισε να διαμαρτύρεται έντονα μιλώντας για προκατάληψη.
Εισαγγελέας: Η μητέρα περιέγραψε ότι το παιδί ξύπνησε, έκανε ήχο και να πέφτει πίσω. Αυτή η περιγραφή εμπίπτει στα πρόδρομα σημεία;
Μάρτυρας: Πραγματικά δεν μπορώ να εξηγήσω αυτά που περιγράφει η μητέρα. Δεν μου φαίνονται ιατρικά. Δεν έχω δει τέτοιου είδους θανάτους. Μου φαίνεται λίγο θεατρικό αυτό.
Εισαγγελέας: Αν το παιδί είχε δυσλειτουργία, θα είχε 100 οξυγόνο;
Μάρτυρας: Όχι.
Κούγιας: Αυτή η ερώτηση της κ. Εισαγγελέως δείχνει προκατάληψη από την αρχή. Κι εγώ θα κάνω ό,τι πρέπει. Δεν έπρεπε να κάνει ποτέ αυτή την ερώτηση
Πρόεδρος: Σας παρακαλώ πολύ, θα πείτε τι ερώτηση θα κάνει; Δεν μπορείτε να γελάτε.
Κούγιας: Μην μου χτυπάτε εμένα το χέρι. Έχω προβλήματα με την κ. Εισαγγελέα και το τονίζω. Υπάρχει ένα θέμα . Όταν με τον θεσμικό ρόλο που έχουμε δεν βοηθάμε το δικαστήριο με τις ερωτήσεις, αυτό λέγεται προκατάληψη. Και αυτό έγινε και στην ανάκριση.