Μητσοτάκης - Έβρος: «Αντιρρήσεις έχουν ορισμένοι που δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να είσαι στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.»
Πεπεισμένος πως ο Αλέξης Τσίπρας εάν αναλάμβανε πρωθυπουργός δεν θα συνέχιζε την επέκταση του φράχτης στον Έβρο όπως έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Χρήστο Νικολαΐδη, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «δεν είναι δεδομένο μόνο για τους ακρίτες, αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας το γεγονός ότι μια χώρα πρέπει να προφυλάσσει τα σύνορα της».
Αναφερόμενος στον φράχτη του οποίου η επέκταση υπεγράφη χθες στον Έβρο, είπε,
«Ο φράχτης δεν είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε, έχουμε προσλάβει και ντόπιους συνοριοφύλακες από τον Έβρο, έχουμε ενισχύσει τα μέσα επιτήρησης και το Λιμενικό μας. Μου κάνει εντύπωση γιατί κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο να είναι πεδίο αντιπαράθεσης και ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητά επίσημα να μην χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους. Δεν έχουμε πείσει ακόμα την Κομισιόν να κάνει αυτό το βήμα και το θεωρώ αδιανόητο Έλληνας ευρωβουλευτής να ζητά να πληρωθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο.» Αναφερόμενος στο πώς οι Ευρωπαίοι βλέπουν την συγκεκριμένη υπόθεση είπε: «Αντιρρήσεις έχουν ορισμένοι που δεν αντιλαμβάνονται να είσαι στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ίσως έχουν κάποιες πιο δικαιωματικές αναφορές. Να έρθουν στον Έβρο, να δουν την πραγματική κατάσταση και ίσως τότε να αλλάξουν γνώμη».
Συνεχίζοντας είπε: «Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί μια σειρά από δράσεις για το προσφυγικό, δεν χρηματοδοτεί την κατασκευή αυτού καθ’ αυτού του φράχτη. Θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να κάνουν και αυτό το βήμα. Αλλιώς, θα κατασκευαστεί με εθνικούς πόρους. Αν δεν έχουμε φράχτη, τότε τι; Θα μπαίνει ο καθένας όπως θέλει και θα κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντικείμενο γεωπολιτικών πιέσεων με κάποιους που εργαλειοποιούν μετανάστες; Αυτό που έγινε στον Έβρο έγινε 18 μήνες μετά και στη Λιθουανία από τον δικτάτορα της Λευκορωσίας Λουκασένκο». Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε, «δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας, ακούω πολλές διαφορετικές φωνές. Είμαι όμως σίγουρος ότι δεν θα συνεχίσει τον φράχτη και δεν θα δρομολογήσει την επέκταση που έχουμε προγραμματίσει».
“Αν δεν έχουμε φράχτη, τότε τι;”
O κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι «ο φράχτης δεν είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε. Έχουμε προσλάβει και ντόπιους συνοριοφύλακες από τον Έβρο, έχουμε ενισχύσει τα μέσα επιτήρησης και το Λιμενικό μας. Μου κάνει εντύπωση γιατί κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, να είναι πεδίο αντιπαράθεσης και ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητά επίσημα να μην χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους. Δεν έχουμε πείσει ακόμα την Κομισιόν να κάνει αυτό το βήμα και το θεωρώ αδιανόητο Έλληνας ευρωβουλευτής να ζητά να πληρωθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο». Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί την κατασκευή αυτού καθ’ αυτού του φράχτη.
«Θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να κάνουν και αυτό το βήμα, αλλιώς θα κατασκευαστεί με εθνικούς πόρους. «Αν δεν έχουμε φράχτη, τότε τι; Θα μπαίνει ο καθένας όπως θέλει και θα κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντικείμενο γεωπολιτικών πιέσεων με κάποιους που εργαλειοποιούν μετανάστες; Αυτό που έγινε στον Έβρο έγινε 18 μήνες μετά και στη Λιθουανία από τον δικτάτορα της Λευκορωσίας Λουκασένκο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Στη Θεσσαλονίκη πριν το Πάσχα
Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι είναι πιθανό να επισκεφθεί την δυτική Θεσσαλονίκη πριν το Πάσχα, «με σημαντικές εξαγγελίες», όπως χαρακτηριστικά είπε. Πρόσθεσε δε ότι το έργο του Μετρό ολοκληρώνεται «κόντρα σε όσους είχαν αμφιβολίες για το κατά πόσο η Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει Μετρό και αρχαία».
«Δεν μπορούσαμε να κάνουμε εκλογές τον Ιούνιο, λόγω Πανελληνίων»
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε την θητεία της – και σημείωσε ότι οι εκλογές δεν θα μπορούσαν να γίνουν τον Ιούνιο, λόγω πανελληνίων εξετάσεων. « Δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί μια κυβέρνηση να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και να εξαντλεί τη θητεία της», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να υπενθυμίσει ότι είχε ευκαιρίες να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, καθώς σε όλη την κυβερνητική τετραετία η ΝΔ είχε σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Επανέλαβε ότι μετά την τραγωδία των Τεμπών, ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί: «Αυτή η τραγωδια με κάνει πιο αποφασισμένο να συγκρουστούμε με το βαθύ κράτος που υπάρχει ακόμα μέσα στη δημόσια διοίκηση. Πιο τολμηρά και πιο αποφασιστικά για να συγκρουστούμε με αυτές τις νοοτροπίες» είπε. Για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, ο πρωθυπουργός είπε ότι παραδέχθηκε το λάθος και έκανε αλλαγές στην ΕΥΠ, σημειώνοντας ότι η Υπηρεσία τους τελευταίους μήνες «έχει να επιδείξει κάποιες σημαντικές επιτυχίες».
«Κάθε πράγμα στον καιρό του»
«Αυτά θα τα πούμε στην ώρα τους. Κάθε πράγμα στον καιρό του» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε για το θέμα της υποψηφιότητας του Κώστα Αχ. Καραμανλή, ενώ σημείωσε ότι και πριν την τραγωδία των Τεμπών είχε μιλήσει για την ανάγκη η χώρα να έχει ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο κορμού, από Πάτρα-Αθήνα–Θεσσαλονίκη-Προμαχώνα-Ορμένιο. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στο παρελθόν, τα έργα του σιδηροδρόμου ήταν αντικείμενα κατακερματισμένων εργολαβιών που οδήγησαν σε υπερβάσεις κόστους και δεν ολοκληρώνονταν ποτέ στον χρόνο τους. «Αυτό το έχουμε αλλάξει και είναι δική μου δέσμευση ότι ως τον Σεπτέμβριο το έργο της τηλεδιοίκησης θα έχει επιτέλους ολοκληρωθεί», κατέληξε.