Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας Καλαμάτα: Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει «αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και αποτελεσματικό κράτος»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας Καλαμάτα: Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει «αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και αποτελεσματικό κράτος»

Τσίπρας Καλαμάτα: Θα θεσπίσουμε έκτακτο φόρο -Οι κυβερνήσεις δεν είναι υποχείριά τους

Δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, από την Καλαμάτα, αφετηρία της προεκλογικής του εκστρατείας για τις εθνικές εκλογές, ως «το πρώτο βήμα για την μεγάλη νίκη». Από την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ακόμη πως «είναι σημαδιακό», καθώς από την ίδια πόλη είχε ξεκινήσει «την πορεία για την μεγάλη νίκη του 2015», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα την κερδίσουμε αυτή τη δύσκολη μάχη» ως πιο «πιο έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, αλλά και πιο αποφασισμένοι από ποτέ γι’ αυτό».

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, «η αλλαγή είναι όλοι εκείνοι που με ευθύνη και αποφασιστικότητα θα προσέλθουν στις κάλπες στις 21 του Μάη» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, μολονότι παρατήρησε ότι «σε αυτή τη κρίσιμη, όμως, εκλογική μάχη προσερχόμαστε όλοι με το βάρος του πένθους και της οργής», με φόντο την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. «Στην όμορφη κοιλάδα των Τεμπών συναντήθηκαν όλες οι ασχήμιες του κράτους που διαφημίστηκε ως επιτελικό, με δραματικές συνέπειες», υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας πως «το χρέος του σεβασμού απέναντι σε όσους άδικα έχασαν τη ζωή τους μεταφράζεται σε χρέος για την αλήθεια», κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση πως λειτουργεί «με όρους συγκάλυψης των ευθυνών τους». «Γιατί ο κύριος Μητσοτάκης δεν είναι Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Είναι ο πρωθυπουργός της χώρας του «δεν ήξερα», όπως είπε.

«Κανένα ακαταδίωκτο»

Στην ίδια κατεύθυνση, εγκάλεσε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ήξερε επίσης να φέρει χθες να ψηφίσουν το ακαταδίωκτο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που οι ίδιοι διόρισαν». «Τι ακριβώς φοβούνται αυτοί που υποτίθεται έχουν οριστεί για να βγάλουν στο φως την αλήθεια» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, προαναγγέλλοντας πως «η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, έχει χρέος ηθικό να δώσει άπλετο χώρο στην αλήθεια. Και κανένα ακαταδίωκτο δεν πρόκειται να ισχύσει για κανέναν μετά την πολιτική αλλαγή. Ας το ξέρουν όλοι αυτό».

Σχολιάζοντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ισχυρίστηκε πως τα στελέχη της «νοιάζονται για τον εαυτό τους και τα συμφέροντα με τα οποία διαπλέκονται», φέροντας ως παράδειγμα την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια. Ακόμη, έκανε λόγο για «κακοποίηση του κράτους δικαίου» και χαρακτήρισε ως καθεστωτική υπηρεσία πληροφοριών την ΕΥΠ με φόντο την υπόθεση των υποκλοπών. «Δεν είδαμε κανέναν να κατηγορείται για το έγκλημα αυτό» ισχυρίστηκε για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, η στιγμή που «ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ψάχνει να δει πως θα εμποδίσει τις αποκαλύψεις και πως θα τρομοκρατήσει εκείνους που αποκάλυψαν το έγκλημα», όπως σημείωσε. Κατά τον κ. Τσίπρα, «αυτή είναι η Ελλάδα του κου Μητσοτάκη. Η Ελλάδα της ακρίβειας, της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, της οικογενειοκρατίας, η Ελλάδα της θεσμικής καταρράκωσης, η Ελλάδα της αδικίας». «Και αυτή η Ελλάδα δε μας αξίζει. Ότι και να είμαστε, ότι και να πιστεύουμε. Αριστεροί, κεντρώοι ή δεξιοί» υποστήριξε.

Εξαπολύοντας, ταυτόχρονα, τα βέλη της κριτικής του προς το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξήγησε από πλευράς του πως «διαφήμισαν επιτελικό κράτος και έχτισαν ένα ανίκανο, αναποτελεσματικό, οικογενειακό, κομματικό, κράτος-ΑΕ», λέγοντας ακόμη πως «λειτουργούν σαν σαν ιδιοκτήτες της χώρας». «Δε ντρέπονται να «χαρίζονται» δάνεια εκατομμυρίων στους υπουργούς, ενώ με τον νέο πτωχευτικό που ψήφισαν καταδιώκονται με πλειστηριασμούς χιλιάδες μικρομεσαίοι, για λίγες χιλιάδες ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Την ίδια ώρα, εγκάλεσε την κυβέρνηση πως οργάνωσε «τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος στη μεταπολίτευση, με την εισβολή των funds στα δάνεια των πολιτών».

«Κάναμε λάθη»

Απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες χωρίς να εξαιρεί τους «συντηρητικούς», την επόμενη ημέρα πρέπει να δούμε ποια μέρα θα μας ξημερώσει τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ισχυριζόμενος ότι «είναι ηθική υποχρέωση και καθήκον» η πολιτική αλλαγή. «Δεν είμαστε όλοι το ίδιο» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. Με αυτοκριτική διάθεση, «δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει για το καθαρό μας μέτωπο, για τα καθαρά μας χέρια. Κάναμε λάθη, αλλά αφήσαμε τη χώρα με γεμάτο το δημόσιο ταμείο» τόνισε και συμπλήρωσε πως «δεν είναι στο δικό μας DNA το κέρδος, η αισχροκέρδεια. Στο δικό μας DNA είναι η δικαιοσύνη».

«Αφήστε τους να βγάζουν αριθμούς και μπάρες»

Ακόμη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τοποθέτησε τις εκλογές ως ιστορική ευκαιρία, λέγοντας πως τα «μεγάλα διλήμματα» είναι: «Αλήθεια, ή συγκάλυψη; Εντιμότητα, ή διαφθορά; Δημοκρατία, ή οικογενειοκρατία; Δικαιοσύνη για όλους ή προνόμια για λίγους;» και εκτίμησε πως «το κλίμα έχει αλλάξει». Στον αντίποδα, «αφήστε τους να βγάζουν αριθμούς και μπάρες στα δελτία ειδήσεων. Εμεί τους ξέρουμε τους πραγματικούς συσχετισμούς. Τους βλέπουμε μέσα στα καφενεία και τους χώρους δουλειάς» δήλωσε για τις δημοσκοπήσεις ο κ. Τσίπρας.

Προαπαιτούμενο η καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στις μετεκλογικές συνεργασίας, «οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας μπορούν να αποδειχτούν ένας ιστορικός σταθμός για μια νέα πορεία» σχολίασε, προβλέποντας πως ο κ. Μητσοτάκης «μετά τις 21 του Μάη δεν θα είναι ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου». Επιπλέον, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «εκβιάζει με διχαστικό λόγο με τοξικότητα και κυρίως θέτει διλήμματα εκβιαστικά», συμπεραίνοντας, ωστόσο, πως «έχει περάσει η εποχή των αλαζονικών αυτοδυναμιών και έρχεται η εποχή της συνεργασίας». Στον αντίποδα, «χρειαζόμαστε συναινέσεις και ενότητα για να πάμε μπροστά» εκτίμησε, περιγράφοντας ως «ανάγκη για την κοινωνία και τη χώρα» την προοδευτική διακυβέρνηση. Εφικτή με έναν «όρο, προϋπόθεση, προαπαιτούμενο» όπως είπε, δηλαδή την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. «Όσο πιο καθαρά, τόσο πιο κοντά θα έρθει η προοδευτική κυβέρνηση», εκτίμησε ο κ. Τσίπρας. Ο ίδιος εξήγησε πως «πιστεύουμε ότι η σταθερότητα απαιτεί δημοκρατικές συναινέσεις, και κυβερνήσεις της πιο πλατιάς λαϊκής στήριξης. Και όχι τον αυταρχισμό, την αλαζονεία και το ανεξέλεγκτο της αυτοδυναμίας». «Άλλωστε αυτοδύναμες κυβερνήσεις μας οδήγησαν στη χρεοκοπία», κατέληξε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες του κυβερνητικού του προγράμματος. Συγκεκριμένα:
Δικαιοσύνη για την κοινωνία:

· Άμεσα και δραστικά μέτρα για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια. Για να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια.

· Κρατικοποίηση της ΔΕΗ και απαλλαγή της από τους αρίστους που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας.

· Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών.

· Επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας

· Διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.

Δικαιοσύνη για την εργασία σημαίνει:

· Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο

· Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο

· Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

· Ξεπάγωμα των τριετιών

· Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

· Επανίδρυση του ΣΕΠΕ

· Επαναφορά του 8ωρου και κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών

Δικαιοσύνη για την οικονομία:

· Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)

· Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή

· Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ

· Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

· Προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς

· 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο

· Κανόνες στη λειτουργία των funds

· Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα.

Βολές προς τις τράπεζες

Στο πλαίσιο αυτό, «να σημειώσω εδώ για να γίνει σαφές προς όλους: Οι κυβερνήσεις δεν είναι υποχείρια των τραπεζών. Αυτές νομοθετούν. Η θέση μας είναι λοιπόν καθαρή. Θα θεσπίσουμε έναν έκτακτο φόρο για τις τράπεζες και ταυτόχρονα θα νομοθετήσουμε ώστε οι τράπεζες να εφαρμόσουν ουσιαστικές ρυθμίσεις-ανάσα για τους δανειολήπτες. Δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσουν στη πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Θα τη μετατρέψουμε σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «έτσι θα αποτρέπουμε εναρμονισμένες πρακτικές των συστημικών τραπεζών, θα κατευθύνουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην πραγματική οικονομία, στη βάση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, θα εφαρμόσουμε πολιτική προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, και θα θεσπίσουμε ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών και τη λειτουργία των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers)».

«Γιατί δικαιοσύνη στην οικονομία σημαίνει να έχουν όλοι δυνατότητα σε τραπεζική χρηματοδότηση και όχι μόνο οι μεγάλοι.Δικαιοσύνη στην οικονομία σημαίνει να μπορεί ο καθένας να έχει μια δίκαιη ρύθμιση για το δάνειό του και όχι μόνο οι Παπαθανάσηδες», όπως δήλωσε.

Δικαιοσύνη για τις συντάξεις:

· Επιστροφή όλων των αναδρομικών σε 3 ετήσιες δόσεις

· Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019

· Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά

· Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης

Δικαιοσύνη για τις μητέρες:

· Αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας. Και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών.

· Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες

· Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά

Δικαιοσύνη για τα νέα ζευγάρια:

· Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb

· Διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου

Δικαιοσύνη για την Υγεία:

· Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών Και Πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας

· Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή

· Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.

· Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενουγιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νεών γιατρών στο ΕΣΥ.

Δικαιοσύνη για την Παιδεία σημαίνει:

· 20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε βάθος τετραετίας.

· Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.

· Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.

· Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών

· Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ μετά της κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης και Δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.

Δικαιοσύνη για το κράτος:

· Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους με ένα δημοκρατικό, αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος.

· Με δομές αξιοκρατίας και διαφάνειας.

· Με δραστικό περιορισμό των μετακλητών και των απευθείας αναθέσεων.

· Τέλος στους κομματικά διορισμένους ακατάλληλους σταθμάρχες.

· Τέλος στα γαλάζια γκόλντεν μπόυς στους Δημόσιους οργανισμούς με τους παχυλούς μισθούς.

· Θέλουμε κράτος δίπλα στον πολίτη, στην υπηρεσία του πολίτη.

· Που να γεννά εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

· Θέλουμε επίσης μια Ελληνική Αστυνομία που να καταπολέμα το έγκλημα. Όχι να συνεργάζεται με το έγκλημα. Για αυτό και θα προχωρήσουμε άμεσα στην Αναδιοργάνωση, τον εκδημοκρατισμό και την κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς.

· Και θέλουμε μια ΕΥΠ, διαφανή και δημοκρατική που θα ασχολείται την εθνική ασφάλεια και τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Και όχι για να ακούει το μισό πολιτικό σύστημα. Να παρακολουθεί τη Greek mafia, όχι να διοικείται από τη Greek mafia.

· Τέλος δικαιοσύνη στο κράτος σημαίνει και έλεγχος όλων των Δημόσιων δαπανών. Και των εξοπλιστικών συμπεριλαμβανομένων.

Και το λέω αυτό από εδώ από τη Καλαμάτα, όπου σε τέσσερα χρόνια ΝΔ, το κόστος του Κέντρου Αεροπορικής εκπαίδευσης Καλαμάτας, ανέβηκε τρείς φορές επάνω, από όσο εμείς το σχεδιάζαμε. Το λέω για να γίνει κατανοητό. Παιχνίδια με την άμυνα της χώρας δε θα ανεχτούμε. Θα στηρίξουμε έμπρακτα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα θα ελέγξουμε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που αποφασίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Και δικαιοσύνη στη Δικαιοσύνη:

· Ενίσχυση των λειτουργών της και της ανεξαρτησίας τους. Με ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης της με τους πολίτες.

· Σημαίνει Επιτάχυνση της απονομής της, ψηφιοποίηση και βελτίωση των υποδομών της.

· Σημαίνει Κόψιμο του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις