Εκλογές 2023 - Χαρδαλιάς: Ένα κράτος που δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά του, πολύ απλά δεν είναι κράτος
«Ναι σε μια δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη» τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» ανέφερε: «Αξιοπιστία, συνέπεια, σταθερότητα. Δυναμική ανάπτυξη, νέες θέσεις δουλειάς, καλύτεροι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Καλύτερες δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους. Πρόγραμμα που φέρνει αποτελέσματα τα οποία ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών. Όχι στο άγνωστο, όχι σε νέα περιπέτεια, όχι επιστροφή στο παρελθόν. Ναι σε μια δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη χώρα την τελευταία τετραετία, ο Ν. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «ενισχύουν αποφασιστικά το πρόσωπο μιας ισχυρής Ελλάδας, στην οποία νιώθουμε όλοι ασφαλείς. Εκτός από τα γνωστά εμβληματικά εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί, υπάρχουν πεπραγμένα που δεν έχουν πάρει, θεωρώ, τη δημοσιότητα που τους αξίζει, όπως η διαμόρφωση νέας Δομής Δυνάμεων, η ίδρυση Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, η αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, οι προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (θα φτάσουν τις 15.000 σε βάθος πενταετίας), η ανάταση της αμυντικής μας βιομηχανίας μετά από πολλά χρόνια απαξίωσης, αλλά και η αναβάθμιση της αμυντικής μας διπλωματίας, με πολλές και σημαντικές συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας και συνεκπαιδεύσεις με ισχυρούς και αξιόπιστους εταίρους».
Χαρδαλιάς: Ένα κράτος που δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά του, πολύ απλά δεν είναι κράτος
Για το μεταναστευτικό σημείωσε ότι «η ανεξέλεγκτη και παράνομη μετανάστευση μας απασχολούσε ήδη από την περίοδο που βρισκόμασταν στην αντιπολίτευση. Ένα κράτος που δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά του, πολύ απλά δεν είναι κράτος». Ανέφερε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση, είτε λόγω ιδεοληψίας είτε λόγω ανικανότητας, ακολουθούσε στην πράξη μια πολιτική “ανοικτών συνόρων”. Το αποτέλεσμα ήταν να συρρέουν στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι δυστυχώς ζούσαν στην πλειοψηφία τους υπό άθλιες συνθήκες, αλλά και με προφανείς αρνητικές συνέπειες για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, την εν γένει κοινωνική συνοχή αλλά και τη διεθνή εικόνα της χώρας». «Σήμερα, η Ελλάδα επιτηρεί αποτελεσματικά τα σύνορά της και εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά δίκαιη και σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο μεταναστευτική πολιτική πρόσθεσε».
Χαρδαλιάς: Ο φράχτης είναι αποδεδειγμένα το λιγότερο βίαιο μέτρο για τη φύλαξη των συνόρων
Για το φράχτη του Έβρου, επισήμανε: «Η Ελλάδα και η Ευρώπη οφείλουν να θωρακιστούν αποτελεσματικά» και συμπλήρωσε: «Ο φράχτης είναι αποδεδειγμένα το λιγότερο βίαιο αλλά εκ των πλέον αποτελεσματικών μέτρων για να εξασφαλιστούν τα χερσαία μας σύνορα, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε προχθές την επέκτασή του, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι με ή χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει». Για το νομοσχέδιο περί Εθνοφυλακής, τόνισε ότι «όσοι έχουμε πάει στα νησιά και γενικώς στις ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας, όσοι έχουμε συζητήσει με τους Εθνοφύλακές μας, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τη σημασία του έργου που επιτελούν, το υψηλό τους φρόνημα, καθώς και τη διάθεσή τους να προσφέρουν ανιδιοτελώς».
«Είμαστε», συνέχισε, «υπερήφανοι για τους Εθνοφύλακές μας, που αποτελούν τον καλύτερο σύνδεσμο μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και των τοπικών κοινωνιών και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αγωνιστούν κυριολεκτικά “υπέρ βωμών και εστιών”». Για τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι «η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της ιδιαιτερότητας και της πολυπλοκότητας των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
«Στο παρελθόν επισημαίναμε διαρκώς την ανάγκη νηφαλιότητας και αποφυγής εμπλοκής σε κάποια προσχεδιασμένη όξυνση της έντασης. Σήμερα πρέπει να αποφύγουμε το άλλο άκρο, δηλαδή την υπεραισιοδοξία ή την επανάπαυση. Σε κάθε περίπτωση, για εμάς δεν αλλάζει κάτι. Ακριβώς όπως και πριν τον σεισμό, τείνουμε χείρα φιλίας προς την Τουρκία, πάντοτε υπό την απαράβατη προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε κανονικά την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος» υπογράμμισε.
Tο βαθύ κράτος
Για το βαθύ κράτος στην Ελλάδα, ο Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία «ξέρει να οδηγεί στο αύριο την Ελλάδα του χθες. Το έχει αποδείξει πολλές φορές, με κορυφαία την ένταξη της πατρίδας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το κράτος άλλαξε σε μεγάλο βαθμό. Έκανε άλμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, απαλλάσσοντας τον πολίτη από ταλαιπωρίες του παρελθόντος». «Ωστόσο», πρόσθεσε, «παραμένουν ακόμη εστίες στις οποίες φωλιάζουν παθογένειες του παρελθόντος και για τις οποίες έχουμε όλοι ευθύνες. Όμως, μόνο η Νέα Δημοκρατία έχει τη δύναμη να συγκρουστεί με τον κρατισμό και τις συντεχνίες. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που αντιστέκεται σε κάθε αλλαγή. Που καταψήφισε 12 κρίσιμους νόμους για τον εκσυγχρονισμό του Κράτους και την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών και καθυστερήσεων. Που αντιτάσσεται στην παροχή κινήτρων και στην αξιολόγηση. Που διακηρύσσει πως τη δεύτερη φορά, που θα είναι “αλλιώς”, θα ελέγξει όλους τους “αρμούς της εξουσίας”».
Χαρδαλιάς: Ο πολίτης δεν μπορεί να εμπιστεύεται ούτε μια λέξη από όσα υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας
Για τις εκλογές, σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία «αναγνωρίζει τα όποια λάθη, αστοχίες και καθυστερήσεις και προχωρά άμεσα στις αναγκαίες διορθώσεις και στις παρεμβάσεις που απαιτούνται για να μην συμβούν ποτέ ξανά». «Ο ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε, «όχι μόνο δεν αναγνώρισε κανένα από τα λάθη του, όχι μόνο έφερε τη χώρα στην άκρη του γκρεμού, αλλά διακηρύσσει πως πάλι τα ίδια θα έκανε. Ο πολίτης σήμερα μπορεί να είναι σίγουρος πως αυτά για τα οποία δεσμεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνουν. Ό,τι είπε – παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις – το έκανε. Σε πλήρη αντίθεση, δεν μπορεί να εμπιστεύεται ούτε μια λέξη από όσα υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας. Ως πρωθυπουργός έκανε τα ακριβώς αντίθετα από όσα υποσχόταν. Είμαι βέβαιος ότι κάθε συμπολίτης μας γνωρίζει πολύ καλά: Ποιον μπορεί να πιστέψει και ποιον όχι. Με ποιον μπορεί να αισθάνεται περισσότερη σιγουριά. Ποιος εξασφαλίζει συνέχιση της ανάπτυξης, της προσέλκυσης επενδύσεων, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».