Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κεράσια πότε βγαίνουν: Τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία
PLUS

Κεράσια πότε βγαίνουν: Τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία

Κεράσια πότε βγαίνουν: Τα κεράσια δεν είναι μόνο θρεπτικά αλλά ανήκουν στα φρούτα που προστατεύουν συνολικά την υγεία

Η κεαρσιά ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών και ο καρπός του ονομάζεται κέρασος ο γλυκόκαρπος – prunusavium. Ανθοφορεί γύρω στον Απρίλη και τέλη Μαΐου γεμίζουν οι λαϊκές αγορές με γλυκά, μυρωδάτα, κόκκινα κεράσια. Η εξαιρετική γεύση των κερασιών τα κάνει επιθυμητά από μικρούς και μεγάλους και αποτελούν ιδανικό μικρογεύμα για την εργασία ή το σπίτι. Μια κούπα κεράσια ζυγισμένα με τα κουκούτσια τους είναι περίπου 140 γρ. και μας δίνουν γύρω στις 90 θερμίδες, δηλαδή όσες και μια φέτα ψωμί.

Τα κεράσια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών, καθώς μια κούπα μάς δίνει το 15% των ημερήσιων αναγκών μας και για τα δύο. Με περίπου 3 γρ. ινών στη μερίδα, μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά σε μια διατροφή υψηλών φυτικών ινών, που ωφελεί στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος .Μας βοηθούν στο να αισθανόμαστε πιο χορτασμένοι και κατά συνέπεια να ελέγχουμε το βάρος μας και μας προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή καλίου, καθώς μας παρέχουν 260 mg ανά κούπα. Η υψηλή πρόσληψη καλίου στη διατροφή μάς προστατεύει από την υπέρταση και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά

Τα κεράσια είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων. Επιβραδύνουν τη γήρανση και προλαμβάνουν τις χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Προστατεύουν από τον διαβήτη

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους βοηθούν τη συνολική υγεία, ειδικά όμως λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού τους δείκτη αποτελούν ασπίδα κατά του διαβήτη, καθώς σταθεροποιούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Βοηθούν τον ύπνο

Αποτελούν μία από τις λιγοστές διατροφικές πηγές μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Μελέτη σε άνδρες και γυναίκες που έπασχαν από αϋπνία, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού κερασιών το πρωί και 1-2 ώρες πριν τον ύπνο, αύξησε τη διάρκεια του ύπνου κατά 1 ώρα και 24 λεπτά σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο.

shallow focus photography of cherry fruits
Ανακουφίζουν τους πόνους της αρθρίτιδας

Πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση κερασιών είναι ωφέλιμη για τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα. Η τακτική κατανάλωση κερασιών ή χυμού κερασιών μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των πόνων της αρθρίτιδας.

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας

Μελέτη έδειξε ότι πάσχοντες από ουρική αρθρίτιδα που κατανάλωναν κεράσια για μόλις δύο μέρες, είδαν 35% βελτίωση στα συμπτώματα συγκριτικά με όσους δεν έτρωγαν κεράσια.

kerson fruits
Μειώνουν τη χοληστερόλη

Η κατανάλωση χυμού κερασιών βοηθά στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, συμπεριλαμβανομένης της LDL «κακής» χοληστερόλης. Για κάθε μείωση της χοληστερόλης της τάξης του 1% μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων κατά 2%.

Μειώνουν τους μυϊκούς πόνους μετά την άσκηση

Τα κεράσια κάνουν λιγότερο επίπονη την υψηλής έντασης άσκηση, προστατεύουν από την κυτταρική φθορά λόγω άσκησης και βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί επαγγελματίες αθλητές και όσοι κάνουν πρωταθλητισμό πίνουν χυμό από κεράσια.

red cherries in clear glass bowl
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις