Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

10

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μεγάλη απάτη από συμμορία με τα Vouchers – Πώς δρούσαν
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη απάτη από συμμορία με τα Vouchers – Πώς δρούσαν

Οι Ρομά, είχαν στήσει την τεράστια απάτη

Μέσα από δύο εγκατεστημένα «τηλεφωνικά κέντρα», σε Ζεφύρι και Εξαμίλια Κορινθίας, καλούσαν πολίτες και επιχειρηματίες σε όλη την Ελλάδα. Παρίσταναν τους λογιστές και… προσφέρονταν να βοηθήσουν τα ανυποψίαστα και εύπιστα θύματα, να εξαργυρώσουν, μεταξύ άλλων, vouchers του market pass, του fuel pass και του power pass.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Οσα, δηλαδή, θέσπισε η κυβέρνηση για τη στήριξη των πληττόμενων πολιτών από την εισαγόμενη ακρίβεια, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ενισχύσεις για αγορές προϊόντων, καυσίμων και ενέργειας. Οι Ρομά, που είχαν στήσει την τεράστια απάτη η οποία και τους επέφερε λεία 2 εκατομμυρίων ευρώ έστελναν ένα υπερσύνδεσμο στους πολίτες, ο οποίος οδηγούσε σε διαδικτυακό περιβάλλον, πανομοιότυπο με αυτό των τραπεζών. Ζητούσαν να καταχωρίσουν τους τραπεζικούς κωδικούς τους. Με αυτόν τον τρόπο τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που εξαρθρώθηκε, αποκτούσαν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς των θυμάτων τους.

Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τραπεζικές κάρτες money mules, ευάλωτων δηλαδή πολιτών, όπως άπορων και χρηστών ναρκωτικών, μετέφεραν στις κάρτες αυτών των ατόμων, μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία τα οποία σήκωναν αμέσως από τα Α.Τ.Μ. Την εξάρθρωση της συμμορίας, έφερε η πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών της Ασφάλειας Κατερίνης. Συνολικά συνελήφθησαν 15 άτομα-οι δέκα Ρομά- και σχηματίσθηκε δικογραφία σε ακόμα 34 άτομα, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης. Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται και 233 δικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών, για το αδίκημα της απλής συνδρομής σε απάτες. Όπως ανέφερε ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Κεντρικής Μακεδονίας Αστυνόμος Α’ Πέτρος Τάννος, αναλύοντας τον τρόπο δράσης τους-ξεκίνησαν τον Ιούλιο- τηλεφωνούσαν σε εταιρίες, επιχειρήσεις, καταστήματα ή φυσικά πρόσωπα, δήθεν για εξόφληση χρέους ή καταβολή επιδόματος ή αγοράς μέσω διαδικτυακής αγγελίας.

Με υπερσύνδεσμο

Στη συνέχεια έστελναν μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ή στο email των παθόντων, με υπερσύνδεσμο (link) που οδηγούσε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε την επίσημη σελίδα της τράπεζας και τους ζητούσαν να εισάγουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό, δήθεν για να εγκρίνουν τη συναλλαγή. Έπειτα αποκτούσαν πρόσβαση στον ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό και πραγματοποιούσαν διατραπεζικές μεταφορές χρημάτων προς τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων, που είχαν «στρατολογήσει» έναντι χρηματικής αμοιβής. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 87 περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων οι 6 απόπειρες, που έλαβαν χώρα το τελευταίο 8μηνο, σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Καβάλα, Κρήτη, καθώς και σε άλλες πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν:

38 χρεωστικές κάρτες και υπολείμματα από 514 κατεστραμμένες κάρτες, 10 βιβλιάρια καταθέσεων, 75 κινητά τηλέφωνα, 20 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 6 αυτοκίνητα, 2 συσκευές καταγραφής εικόνας, διάφορα κοσμήματα, το χρηματικό ποσό των 8.310 ευρώ και πλήθος εγγράφων μεταφοράς χρημάτων. Επίσης κατασχέθηκαν 1 πιστόλι με γεμιστήρα και 3 φυσίγγια, 1 πιστόλι κρότου – αερίου και 1 κυνηγετικό όπλο.

Σε μια συμβουλή που αφορά το σύνολο των πολιτών της χώρας προχώρησε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, Ταξιάρχος Γεώργιος Τζήμας: «Υπενθυμίζεται», τόνισε «στους συμπολίτες μας, να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τις συναλλαγές τους, ιδιαίτερα όταν τους ζητείται να αποστείλουν σε τρίτους τυχόν προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ) ή κωδικούς επαλήθευσης ηλεκτρονικών καρτών, αλλά και όταν πρόκειται να καταχωρίσουν προσωπικά στοιχεία σε ιστοσελίδες μέσω υπερσυνδέσμων (links)». Τέλος, οι αστυνομικοί, που έφεραν σε πέρας την εξιχνίαση υπενθυμίζουν στους πολίτες ότι οι τράπεζες, δεν στέλνουν ποτέ sms ή email στα οποία ζητάνε τους προσωπικούς κωδικούς του e-banking.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις