Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ναυάγιο Ζακύνθου κατολισθήσεις: Πώς φτάσαμε στο κλείσιμο της παραλίας
ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο Ζακύνθου κατολισθήσεις: Πώς φτάσαμε στο κλείσιμο της παραλίας

Ναυάγιο Ζακύνθου: Πώς φτάσαμε στο κλείσιμο της παραλίας -Οι προειδοποιήσεις για τις κατολισθήσεις

Την απόφαση να κλείσει για όλο το καλοκαίρι η διάσημη παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο έλαβε η κυβέρνηση, με το σχετικό ΦΕΚ που εκδόθηκε χθες (8/4) να προβλέπει πως απαγορεύεται η πρόσβαση στον όρμο του Ναυαγίου Ζακύνθου, τόσο από θαλάσσης όσο και από στεριάς μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Η κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού και Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη βασίστηκε στην εισήγηση του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, που είχε προειδοποιήσει για μεγάλους κινδύνους κατολίσθησης. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε εκτεταμένος κατολισθητικός κίνδυνος λόγω διάβρωσης στα περιμετρικά πρανή, μετά από αυτοψία που είχε διενεργήσει αρμόδιο κλιμάκιο του ΟΑΣΠ στις 8 Μαρτίου, ενώ συμφωνήθηκε η κατάσταση να επανεκτιμάται δύο φορές ετησίως μετά από νέες επιτόπιες αυτοψίες.

Η απόφαση αυτή έρχεται παρά την δημόσια τοποθέτηση του ίδιου του Ευθύμη Λέκκα, που είχε πει χαρακτηριστικά πως κακώς λέγεται ότι θα κλείσει, καθώς «οι επιβάτες μπορούν να είναι στα πλοία, να κάνουν μπάνιο και να θαυμάζουν τη θέα», αναφέροντας συγκεκριμένα πως οι επισκέπτες θα μπορούν να παρατηρούν το Ναυάγιο από απόσταση και χωρίς αποβίβαση στην παραλία, όπως μετέδιδε η ΕΡΤ σε ρεπορτάζ της προ ημερών.

Οι κατολισθήσεις στο Ναυάγιο της Ζακύνθου το 2018 και το 2022

Υπενθυμίζεται πως στο «Ναυάγιο» οι κατολισθήσεις βράχων δεν είναι κάτι το πρωτοφανές, αλλά υπάρχει ιστορικό. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2018, ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί, καθώς βράχια είχαν αποκολληθεί και έπεσαν στην ακτή, με 7 ανθρώπους να τραυματίζονται, ενώ είχε προκληθεί ακόμα και δίνη, με αποτέλεσμα να τουμπάρουν βάρκες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nathelie Meng (@nathelie0521)

Και το 2022

Πιο πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο του 2022, υπήρξαν και πάλι πτώσεις βράχων, μετά από σεισμική δόνηση 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά.

Εκείνη την περίοδο, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κατολισθήσεων, σε ενδεχόμενο σεισμό, κάνοντας λόγο και για «τοπικό τσουνάμι» που είχε σημειωθεί το 2018, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις