Η γκρίζα ζώνη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η γκρίζα ζώνη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Η δεξαμενή των αναποφάσιστων είναι η πλέον ελκυστική για όλα τα κόμματα, καθώς όποιο κόμμα καταφέρει να αντλήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εκλογικής ομάδας, θα ενισχύσει σημαντικά τα εκλογικά του ποσοστά

09.04.2023 | 09:23
Του Γιάννη Ντσούνου

Εσχάτως στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίστηκε η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» που κινήθηκε ανοδικά μετά την τραγωδία των Τεμπών και που είναι το σύνολο των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Η «γκρίζα ζώνη» κινείται σε ποσοστά που είναι σταθερά πάνω από το 10%, γεγονός που την καθιστά αυτόματα έναν από τους καταλυτικούς και ρυθμιστικούς παράγοντες για την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος της εκλογικής αναμέτρησης. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, καθώς η ίδια δεξαμενή -δηλαδή η δεξαμενή των αναποφάσιστων- είναι η πλέον ελκυστική για όλα τα κόμματα, καθώς όποιο κόμμα καταφέρει να αντλήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εκλογικής ομάδας, θα ενισχύσει σημαντικά τα εκλογικά του ποσοστά.

Και επειδή εύκολα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί ποιοι είναι τελικά αυτοί οι αναποφάσιστοι, να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι πολίτες που απαντούν ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι εκλογές ή ότι δεν θα πάνε καν να ψηφίσουν, αλλά είναι κυρίως πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες χωρίς όμως ακόμη να έχουν σχηματίσει ακριβή γνώμη για το ποιο κόμμα θα επιλέξουν. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ένα μέρος της στρατηγικής των κομμάτων απευθύνεται σε αυτήν την δεξαμενή ψηφοφόρων.

Η «επιστροφή» των ψηφοφόρων

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην ΝΔ εστιάζουν κυρίως στην «επιστροφή» των ψηφοφόρων που εντάχθηκαν στους αναποφάσιστους μετά την τραγωδία των Τεμπών. Στην ΝΔ εκτιμούν ότι η οργή που προκάλεσε το πολύνεκρο δυστύχημα αρχίζει σιγά-σιγά να υποχωρεί και όσο πλησιάζουν οι μέρες προς τις εκλογές, στο προσκήνιο θα εμφανιστούν άλλα διλήμματα, όπως η οικονομία, η ασφάλεια, η εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά, η ακρίβεια και η καθημερινότητα. Εδώ πάντως οφείλουμε να αναφέρουμε ότι αυτή η προσέγγιση ίσως να μην αφορά τους υποστηρικτές του λεγόμενου «επιτελικού κράτους», που ως ψηφοφόροι του δεν το είδαν να λειτουργεί στην περίπτωση τραγικού δυστυχήματος. Στην ΝΔ επιμένουν ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για έρευνα «μέχρι τέλους», η γρήγορη απόδοση ευθυνών αλλά και ποινών από την δικαιοσύνη, αλλά και η ασφαλής επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου, θα πείσουν τελικά αυτούς τους ψηφοφόρους να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ.

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ

Στην ίδια δεξαμενή των αναποφάσιστων «ποντάρει» και ο ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη της Κουμουνδούρου να έχουν ήδη αναπτύξει την στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Η στρατηγική αυτή επικεντρώνεται στο γεγονός ότι οι αναποφάσιστοι θα ενταχθούν τελικά σε ένα αντικυβερνητικό μέτωπο, που όπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει μέρα με την μέρα. Και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κεφαλαιοποίησε την δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση από την τραγωδία, εκτιμούν όμως ότι το αντικυβερνητικό μέτωπο μεγαλώνει λόγω της ακρίβειας, των υποκλοπών, αλλά και της αλαζονικής στάσης που εμφανίζει το κυβερνών κόμμα στα ζητήματα της καθημερινότητας.

Οι ελπίδες του ΠΑΣΟΚ

Και στο ΠΑΣΟΚ όμως θεωρούν ότι μπορούν να κερδίσουν ένα μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, παρά το γεγονός ότι η τελευταία πρόταση Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού δημιούργησε τριγμούς ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος. Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι οι αναποφάσιστοι προέρχονται κυρίως από τα δύο μεγάλα κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, επομένως δεν θα επιστρέψουν σε αυτά. Την ίδια ώρα, υπάρχει μια ρεαλιστική πρόταση από το ΠΑΣΟΚ για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας πάνω σε προγραμματική συμφωνία, που για τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη είναι απολύτως ελκυστική και ικανοποιητική για να εκφράσει τους αναποφάσιστους. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που πιστεύουν ότι η δεξαμενή των αναποφάσιστων μπορεί να είναι το «κλειδί» για το ισχυρό διψήφιο ποσοστό που ζητά από τον ελληνικό λαό ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Μήλον της Έριδος»

Με αυτά ως δεδομένα οι αναποφάσιστοι έως την τελευταία ημέρα μέχρι τις πρώτες εκλογές θα αποτελούν «μήλον της Έριδος» για όλα τα κόμματα, που θα αναμένουν με αγωνία τις επόμενες δημοσκοπήσεις για να δουν αν το ποσοστό της «γκρίζας ζώνης» μειώνεται ή παραμένει ίδιο, γιατί από αυτό θα κριθεί αν η στρατηγική τους απέναντι σε αυτούς τους ψηφοφόρους αποδίδει ή όχι.

Exit mobile version