«Quick wins» τέλος… για την Αυτοδιοίκηση

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Quick wins» τέλος… για την Αυτοδιοίκηση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

του Άρη Πανόπουλου, υποψήφιου Δημάρχου Χαϊδαρίου

10.04.2023 | 10:52

Παρότι η φράση «quick wins» ακούστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την εποχή του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, φαίνεται πως αποτέλεσε μέχρι σήμερα κυρίαρχη στάση για πολλούς πολιτικούς, ακόμη και στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Είναι μια λογική που αντιμετωπίζει την πολιτική ως κάτι μεταξύ lifestyle και ψευδαίσθησης κυριότητας της «εξουσίας», μπορεί όμως να αποτελέσει τη δίοδο προς την πραγματική απόκτηση και άσκηση της. Γιατί αν καταφέρει να πετύχει κάποιος μια λαμπερή, γρήγορη και ακίνδυνη νίκη χωρίς να ενοχλήσει, σίγουρα θα δοξαστεί. Και αυτό μέχρι πρότινος, σε πολλές περιπτώσεις, λειτούργησε και μετατράπηκε σε «θητεία» που βασίστηκε στην «ισορροπία».

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αιρετών που επικεντρωθήκαν σε αυτή και «δοξάστηκαν» ακόμα και με την επιβεβαίωση της επανεκλογής τους, έχοντας δημιουργήσει ολόκληρο μηχανισμό -που τους εξασφάλιζε την στασιμότητα και την αναπαραγωγή του συστήματος- βασισμένο στην προαιώνια αδιάψευστη συνταγή του άρτου και των θεαμάτων. Πολλοί από αυτούς, μέσα από την αποθέωση διατήρησης της «ισορροπίας» των διοικήσεων τους, οδηγήθηκαν μέχρι σήμερα ακόμα και σε επικίνδυνες καταστάσεις, αφού όση ουσία πραγματικής πολιτικής απέμεινε από τα προεκλογικά τους πυροτεχνήματα, εξαντλήθηκε μετεκλογικά μόνο σε αυτή. Και οπού αυτή κλονίστηκε, οδήγησε όλες τις συνιστώσες του προβλήματος στο να αποποιούνται τις ευθύνες τους και να δείχνουν τον διπλανό τους.

Και έτσι οδηγηθήκαμε στην αποκάλυψη και μέσα από αυτή στην προθυμία για το επόμενο βήμα. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι οι δυνάμεις που επιχειρούν να κάνουν το ελάχιστο και προφανές δεν αυτοδιαψεύδονται σε διάστημα χρόνου, κινούμενες με πλήρη επίγνωση της αντικειμενικής αδυναμίας ελέγχου όλων των κινδύνων. Οφείλουν να μην εκπίπτουν στην λογική του πυροτεχνήματος και να μην παραδίδονται στην λογική του «πάμε και θα δούμε». Αυτή είναι και η ευθύνη όσων μπορούν και όσων πρέπει να ενεργήσουν. Συνειδητοποιώντας πως δεν χρειάζεται να ανατραπούν με μιας τα πάντα, αλλά αξίζει να ανατραπούν αυτά που δημιούργησαν το πρόβλημα. Γιατί η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο μέσα από μια πραγματική νίκη, που θα προκύψει μέσα από μικρά, σίγουρα βήματα!

Exit mobile version