Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τέλειο τσουρέκι: Μυστικά για να το πετύχεις
PLUS

Τέλειο τσουρέκι: Μυστικά για να το πετύχεις

Τέλειο τσουρέκι: Οι προετοιμασίες των νοικοκυρών για τον εορτασμό της Ανάστασης ξεκινούν από τη Μεγάλη Πέμπτη

Έρχεται το Πάσχα και αυτό σημαίνει πως ήρθε η ώρα για συνταγές για τα παραδοσιακά γλυκίσματα, όπως το τσουρέκι. Οι προετοιμασίες των νοικοκυρών για τον εορτασμό της Ανάστασης ξεκινούν από τη Μεγάλη Πέμπτη, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, ετοιμάζουν τα τσουρέκια και βάφουν τα αυγά. Αν σκέπτεστε να τολμήσετε να φτιάξετε φέτος το τσουρέκι μόνοι σας στο σπίτι, η παρακάτω συνταγή θα σας ενθουσιάσει. Εύκολη και γρήγορη, για εγγυημένο αποτέλεσμα.

Το πασχαλινό τσουρέκι

Αν και το τσουρέκι φτιάχνεται όλον τον χρόνο, το Πάσχα έχει την τιμητική του, με το κόκκινο αυγό στη μέση. Συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού καθώς το αλεύρι «ζωντανεύει» και «μεταμορφώνεται» σε ψωμί. Το τσουρέκι είναι αρτοσκεύασμα που παρασκευάζεται σε πολλές γειτονικές χώρες με διάφορες ονομασίες. Στην Ελλάδα ονομάζεται και λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο.

Υλικά για τσουρέκι χωρίς μίξερ
Για το προζύμι

2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
1 φλιτζάνι γάλα ζεστό (όχι καυτό)
1/4 φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι (130 γραμμάρια) αλεύρι για τσουρέκι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη ζύμη

2 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
120 γραμμάρια ηλιέλαιο
200 γραμμάρια γάλα
150 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού
800 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
200 γραμμάρια ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
2 βανίλιες (κάψουλα)
ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Για επάλειψη

1 αυγό (κρόκος)
αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι (προαιρετικά)

Συνταγή για εύκολο τσουρέκι χωρίς μίξερ

Σε ένα μπολ βάζουμε το μείγμα για το προζύμι, ανακατεύουμε, καλύπτουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε για 30 με 45 λεπτά ώστε να φουσκώσει.

Έπειτα σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε- ανακατεύοντας καθ’ όλη τη διάρκεια- τα υλικά για τη ζύμη βάζοντας και το παραπάνω μείγμα που φτιάξαμε.

Ζυμώνουμε καλά μέχρι το μείγμα μας να γίνει ζύμη.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 2-3 ώρες σε ζεστό σημείο ώστε να φουσκώσει.

Στη συνέχεια δουλεύουμε τη ζύμη και την κόβουμε σε ίσα κομμάτια (αν θέλουμε 2 τσουρέκια, πλάθουμε 6 ισόπαχα κορδόνια και ανά τρία τα πλέκουμε σε πλεξούδες ενώ αν θέλουμε 12 τσουρεκάκια, χωρίζουμε 12 κομμάτια και δίνουμε το σχήμα που θέλουμε).

Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί, τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα κουζίνας και τα αφήνουμε για μισή με μία ώρα να φουσκώσουν.

Με ένα πινέλο σιλικόνης αλείφουμε τα τσουρέκια καλά και από τα πλαϊνά τους ενώ στη συνέχεια (αν θέλουμε) πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 170 βαθμούς, στη μεσαία σχάρα, για 30 με 45 λεπτά και σερβίρουμε.

Tips: Όταν βάλουμε τα τσουρέκια στον φούρνο, τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα. Επίσης, βάζουμε ένα ταψάκι με λίγο νεράκι μέσα στον φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να δημιουργείται υγρασία και να μην στεγνώσουν τα τσουρέκια μας.

Η συνταγή είναι- περίπου- για 12 μικρά τσουρεκάκια ή για 2 μεγάλα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις