Eπιδοτήσεις για την ανατροφή και την εκπαίδευση των παιδιών και αύξηση μισθών στους νεότερους εργαζόμενους προσφέρει η Ιαπωνία με στόχο την αντιμετώπιση του μειωμένου ποσοστού γεννήσεων της χώρας. Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας που ξεπερνάει τα 125 εκατομμύρια μειώνεται εδώ και 15 χρόνια και προβλέπεται να φτάσει τα 86,7 εκατομμύρια μέχρι το 2060. Η συρρίκνωση και η γήρανση του πληθυσμού έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία και στην εθνική ασφάλεια, με τη χώρα του «Ανατέλλοντος Ηλίου» να ενισχύει τον στρατό της για να αντιμετωπίσει την ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα και τις εδαφικές της φιλοδοξίες.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας Mασανόμπου Ογκούρα η Ιαπωνία έχει πιθανώς «μια τελευταία ευκαιρία» να αντιστρέψει τις φθίνουσες γεννήσεις της. Εάν ο αριθμός των γεννήσεων συνεχίσει να μειώνεται όπως συμβαίνει από τις αρχές του 2000, τη δεκαετία του 2030 ο πληθυσμός θα συρρικνωθεί με διπλάσιο ρυθμό από τον σημερινό, είπε. Πολλοί νέοι Ιάπωνες διστάζουν να παντρευτούν ή να κάνουν οικογένειες, αποθαρρυνμένοι από τις ζοφερές προοπτικές εργασίας, τις εταιρικές κουλτούρες που δεν συνάδουν με το να δουλεύουν και οι δύο γονείς και εμποδίζουν τις εργαζόμενες μητέρες, αλλά και την έλλειψη δημόσιας ανοχής για τα μικρά παιδιά.
Το σχέδιο του Oγκούρα
Το σχέδιο του Oγκούρα προτείνει αυξημένη οικονομική βοήθεια, περισσότερες κρατικές επιδοτήσεις για την ανατροφή των παιδιών, πιο γενναιόδωρα φοιτητικά δάνεια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και μεγαλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες παιδικής μέριμνας. Στοχεύει επίσης να αλλάξει τη νοοτροπία με στόχο να ενισχύσει την ισότητα των φύλων τόσο στην εργασία όσο και στο σπίτι. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης αυξημένη κρατική βοήθεια στις εταιρείες για να ενθαρρύνουν περισσότερους άνδρες εργαζόμενους να λαμβάνουν άδεια πατρότητας, κάτι που αποτέλεσε σημείο διαμάχης για τους εργαζόμενους πατέρες που φοβούνται αντίποινα.
«Ενώ οι διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον γάμο, τον τοκετό και την ανατροφή παιδιών πρέπει να γίνονται σεβαστές, θέλουμε να φτιάξουμε μια κοινωνία όπου οι νέες γενιές θα μπορούν να παντρεύονται, να αποκτούν και να μεγαλώνουν παιδιά όπως θέλουν», είπε ο Ογκούρα. «Η βασική κατεύθυνση των μέτρων μας είναι να αντιστρέψουμε την τάση μείωσης των γεννήσεων με γνώμονα την ευτυχία των ατόμων».
Η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο
Είπε ότι υπέβαλε την πρόταση στον Πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα για περαιτέρω εξέταση. Θα αποτελέσει μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου πολιτικής που θα συντάξει η κυβέρνηση τον Ιούνιο. Το 2022, η Ιαπωνία είχε 799.728 νεογέννητα, ένα ιστορικό χαμηλό, πέφτοντας κάτω από τα 800.000 για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι έρευνες το 1899. Πολλά ζευγάρια διστάζουν να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους λόγω της αύξησης του κόστους διαβίωσης. Η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά το κόστος διαβίωσης είναι υψηλό, οι αυξήσεις των μισθών αργές και περίπου το 40% των Ιαπώνων είναι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης ή συμβασιούχοι. Οι επικριτές λένε ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να καταστήσει την κοινωνία πιο ίση για τα παιδιά, τις γυναίκες και τις μειονότητες.
Υπό το συντηρητικό κυβερνών κόμμα, το οποίο υποστηρίζει τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες και τους ρόλους των φύλων, οι γυναίκες που είναι ανύπαντρες ή χωρίς παιδιά τυγχάνουν μικρότερου σεβασμού, ενώ ο γάμος αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση παιδιών. Σε μια χώρα όπου η ισότητα των δύο φύλων παραμένει συχνά ζητούμενο, οι γυναίκες δυσκολεύονται να εργαστούν μετά το γάμο ή μετά την απόκτηση παιδιών. Η πλειοψηφία των Ιαπώνων μεταξύ 18 και 34 ετών δηλώνουν ότι ελπίζουν να παντρευτούν κάποια στιγμή, αλλά σχεδιάζουν να κάνουν ένα παιδί. Ένα αυξανόμενο ποσοστό λέει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παντρευτεί, σύμφωνα με νέα στοιχεία.