Έλληνες Σουδάν: Αιμορραγεί και οι γιατροί δεν μπορούν να φτάσουν στο νοσοκομείο - Είναι αδύναμος, δεν έχει φάει και δεν έχει πιει πολύ νερό
Συγκλονίζει η φωτογραφία ενός από τους δύο Έλληνες τραυματίες που χτυπήθηκαν από ρουκέτα στο Χαρτούμ του Σουδάν όταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες. Τα πόδια του είναι δεμένα με γάζες για να σταματήσει η αιμορραγία. Tη φωτογραφία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Open μέσα από νοσοκομείο του Σουδάν. Ο Έλληνας περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο δέχθηκε την επίθεση στο Σουδάν από ρουκέτα. Όπως είπε, ένας από τους τραυματίες βγήκε πολύ γρήγορα από το αυτοκίνητο και τους μετέφερε άμεσα ένα άτομο με ΙΧ στο νοσοκομείο.
Ο Έλληνας τραυματίας αναφέρει διαρκώς ότι αιμορραγεί και ζητεί γιατρούς, καθώς λόγω των οδομαχιών είναι δύσκολο αυτοί να φθάσουν στο νοσοκομείο. Είναι πολύ αδύναμος, καθώς δεν έχει φάει, δεν έχει πιει πολύ νερό και την ίδια στιγμή προσπαθούν να του σταματήσουν την αιμορραγία.
97 τουλάχιστον οι νεκροί
Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 97 άμαχοι σκοτώθηκαν και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασαν εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών, ανέφερε η ένωση Σουδανών γιατρών σε σημερινή της ανακοίνωση. Παράλληλα έκκληση για βοήθεια απευθύνουν οι Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι στη μητρόπολη στο κέντρο του Χαρτούμ εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων που μαίνονται στην πρωτεύουσα του Σουδάν. Παγιδευμένοι είναι από προχθές 15 άνθρωποι δήλωσε ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας.
«Φοβάμαι, ο πατέρας μου είναι εγκλωβισμένος» – Μαρτυρία Έλληνα για τις μάχες στο Σουδάν
«Φοβόμαστε να βγούμε από τα σπίτια μας γιατί θα μας πυροβολήσουν»… Σε αυτά τα λόγια Έλληνα συμπυκνώνεται το κλίμα του εμφυλίου πολέμου που έχει ξεσπάσει στο Σουδάν, με την πολιτική κρίση να έχει κορυφωθεί και το παιχνίδι διεκδίκησης της εξουσίας ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις να έχει περάσει σε μια ζώνη βαθιάς επικινδυνότητας. Οι εκρήξεις και οι πυροβολισμοί συνεχίζονται, ενώ από την Παρασκευή, οπότε και κλιμακώθηκε η ένταση, η πρωτεύουσα Χαρτούμ έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πεδίο μάχης, τη στιγμή που ο κόσμος δεν μπορεί να βγει από το σπίτι.
Οι άμαχοι που έχουν πέσει, δε, νεκροί πλησιάζουν τους 100, ενώ μεγάλη αγωνία επικρατεί και για το πλήθος εγκλωβισμένων Ελλήνων στην αφρικανική χώρα. Υπενθυμίζεται ότι από αυτούς παγιδευμένοι είναι από προχθές 15, ανάμεσά τους και τρία μικρά παιδιά. «Πρώτη φορά βλέπουμε αυτού του μεγέθους τις μάχες στην πρωτεύουσα» δηλώνει στο protothema.gr ο Παύλος Παγουλάτος, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Acropole στο Χαρτούμ. Η συγκεκριμένη μονάδα φιλοξενίας λειτουργεί από 1951, καθώς χτίστηκε από τον παππού του κ.Παγουλάτου.
Ο Έλληνας που έφυγε στις 4 Απριλίου από το Σουδάν, προτού συναφθεί μια συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης, που τελικά δεν έκλεισε ποτέ, βρίσκεται στην Ελλάδα, όμως ζει υπό καθεστώς τρόμου καθώς ο πατέρας του και η θεία του είναι εγκλωβισμένοι στο ξενοδοχείο τους. Εξαιτίας, δε, της υφιστάμενης δραματικής κατάστασης, η επικοινωνία συγγενών με τους αγαπημένους τους στο Σουδάν καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς όπως και στην περίπτωση του κ.Παγουλάτου με τον πατέρα του, τα δίκτυα έχουν – σε πολλές περιοχές – διακοπεί. Ο κ.Παγουλάτος, που έχει μεγαλώσει στο Σουδάν όμως μοιράζει τον χρόνο ανάμεσα στην αφρικανική χώρα και την Ελλάδα, μιλά για τον εφιάλτη στο Χαρτούμ όπου – όπως υπογραμμίζει – διαμένει μεγάλη ελληνική κοινότητα.
Εξηγεί ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες ο κόσμος δεν μπορεί να βγει έξω, λόγω της κορύφωσης των εχθροπραξιών, τη στιγμή που στα περισσότερα σπίτια δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ενώ εάν συνεχιστεί αυτή η δραματική κατάσταση, όπως λέει ο κ.Παγουλάτος, οι περισσότεροι δεν θα έχουν να φάνε καθώς θα τελειώσουν οι προμήθειες. Ο 80χρονος πατέρας του αναγκάζεται να διαμένει σε καθεστώς lockdown στο ξενοδοχείο του που είναι πλέον άδειο, χωρίς ρεύμα και θέρμανση.
«Είναι θλιβερό και σοκαριστικό αυτό που βλέπω. Μεγάλωσα εκεί» δηλώνει ο κ.Παγουλάτος που δεν παραλείπει να αναφερθεί στη διαφθορά που πλήττει το Σουδάν και σε μια κρίσιμη πολιτική κατάσταση που μαίνεται τα τελευταία έξι χρόνια. Εντύπωση προκαλεί, δε, το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις που συγκρούστηκαν αψήφησαν την περίοδο του Ραμαζανιού και επιδόθηκαν σε εκατέρωθεν χτυπήμτα. «Υπάρχει κίνδυνος οι νεκροί άμαχοι να αυξηθούν εάν συνεχιστούν οι μάχες στο Χαρτούμ» λέει, ακόμη, ο κ.Παγουλάτος που ελπίζει να ανοίξει το αεροδρόμιο του Σουδάν και όσοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι να βγουν από τον Γολγοθά.
Εκφράζει, δε, την ελπίδα να εφαρμόσουν σύντομα τα Ηνωμένα Έθνη το σχέδιο εκκένωσης, ενώ ανησυχεί για τους συγγενείς ολοένα και περισσότερο αφού μέχρι τις 17 Μαϊου προβλέπεται να παραμείνει κλειστό το αεροδρόμιο. Εν τω μεταξύ, βίντεο ντοκουμέντο μέσα από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ του Σουδάν, όπου βρίσκονται από χθες εγκλωβισμένοι 15 Έλληνες έφερε στη δημοσιότητα η τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Μέσα από το μισόκλειστο παράθυρο φαίνονται οι εχθροπραξίες ενώ ακούγονται συνεχώς πυροβολισμοί και εκρήξεις. Μέσα από την εκκλησία, η κυρία Αλεξάνδρα Καλημέρη περιέγραψε χαμηλόφωνα την δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν. «Περνάμε πολύ δύσκολα, οι πυροβολισμοί απέξω δεν σταματάνε, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί. Έχουμε μαζί μας τρία μικρά παιδάκια. Λίγα τρόφιμα, που ίσως αύριο τελειώσουν. Όλο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα» περιέγραψε η κυρίαα Καλημέρη.
Νέα κραυγή αγωνίας του Μητροπολίτης Νουβίας
Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, είπε ότι η κατάσταση των δυο Ελλήνων που έχουν τραυματιστεί είναι σταθερή. Επίσης τόνισε ότι Μητρόπολη έχει δεχτεί πυρά, αλλά είναι ένα παλιό κτίριο με χοντρούς τοίχους και αντέχει, ενώ τόνισε ότι η σημερινή (17.4.2023) νύχτα κύλησε ήρεμα στο Χαρτούμ, αλλά το πρωί ξεκίνησαν πάλι οι συγκρούσεις, ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς και ακούγονται συνέχεια πυρά.
Παράλληλα μιλώντας στην στην ΕΡΤ ότι μέσα στο κτίριο της Μητρόπολης είναι εκείνος και 15 Έλληνες, Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι. Σε ερώτηση για το πώς είναι η κατάσταση εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ του Σουδάν και τι ανάγκες υπάρχουν απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κι ότι υπάρχουν προμήθειες. «Είμαστε σε αναμονή του τι θα γίνει από εδώ και πέρα» τόνισε. Είπε ότι έχει υπάρξει επικοινωνία με το ΥΠΕΞ και συνεχής επαφή με τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, ενώ πρόσθεσε ότι «προς το παρόν είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση λόγω της κατάστασης που υπάρχει». «Δεν έχουμε βρει κάποια λύση που να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε καθώς δεν μπορούμε να βγούμε έξω στον δρόμο», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.
Για την κατάσταση των δυο Ελλήνων που τραυματίστηκαν είπε ότι είναι σταθερή. Για τους υπόλοιπους Έλληνες εκτός Μητρόπολης ανέφερε ότι είναι ασφαλείς. «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου πλέον από παντού βγαίνουν καπνοί. Από τα παράθυρα από ότι βλέπουμε για λίγο γιατί δεν μπορείς να δεις ούτε να ανοίξεις πόρτες ούτε τίποτα, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δυνητικά κινδυνεύουμε όλοι», δήλωσε ακόμη.
ΥΠΕΞ: Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων
«Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. «Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση», τονίζει.
Το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει πως «από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων, εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις». Ταυτόχρονα, όπως τονίζει, «κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ.Σάββα».
Επιπλέον «ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν». Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας στο Χαρτούμ, τονίζει ακόμη. «Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.