Η καλύτερη ώρα για γυμναστική: Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 90.000 άνδρες και γυναίκες
Η γυμναστική χαρίζει μεταξύ άλλων ευεξία, καλή υγεία και χαρούμενη διάθεση, υπάρχει όμως κατάλληλη ώρα να γυμνάζεται κανείς; Μπορεί η ώρα που ασκείται κάποιος να του χαρίσει το «κλειδί» για τη μακροζωία; Όπως δείχνει νέα έρευνα η απάντηση στα παραπάνω, είναι «ναι». Σίγουρα όταν κάποιος ξεκινά ένα πρόγραμμα γυμναστικής στόχος είναι μεταξύ άλλων η απώλεια βάρους, περισσότερη ενέργεια και δύναμη και η μείωση του στρες, ωστόσο η γυμναστική συμβάλει και στην μακροζωία. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, η απογευματινή άσκηση μπορεί να μειώσει τους κινδύνους πρόωρου θανάτου σε μεγαλύτερα ποσοστά από ότι οι πρωινές ή βραδινές προπονήσεις.
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 90.000 άνδρες και γυναίκες. Οι συμμετέχοντες οργανώθηκαν σε ομάδες ανάλογα με το πόσο συχνά και πότε γυμνάζονταν και, μετά από επτά χρόνια, οι ερευνητές συνέκριναν τα μοτίβα κίνησης με τα αρχεία θνησιμότητας. Οι άνθρωποι που έκαναν μέτρια έως έντονη άσκηση έζησαν περισσότερο από εκείνους που σπάνια γυμνάζονταν ενώ όσοι γυμνάζονταν στη μέση της ημέρας, δηλαδή μεσημέρι με απόγευμα, ζούσαν και περισσότερο.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες (ιδιαίτερα οι άνδρες και οι ηλικιωμένοι) οι οποίοι γυμνάζονταν μεταξύ 11 π.μ. και 5 μ.μ. είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες καθώς και μειωμένο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν κάποιο μη αναστρέψιμο πρόβλημα από καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα παραπάνω ευρήματα λοιπόν οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η απογευματινή άσκηση μπορεί να έχει περισσότερα οφέλη, ειδικά όσον αφορά τη μακροζωία- ένας ισχυρισμός που, μέχρι τώρα, δεν ήταν ποτέ σαφής.