Ανεξάρτητα από το πώς συνηθίζαμε να κόβουμε το κρεμμύδι μέχρι σήμερα, ο Mάικλ Τσάο, που μετρά περισσότερους από 58.000 ακολούθους στο Instagram, μας προτείνει την δική του πανεύκολη μέθοδο. Σύμφωνα με τον διάσημο φωτογράφο και foodstylist, ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύουμε να μαγειρέψουμε το κρεμμύδι, έχει άμεση σχέση με τον τρόπο που θα το κόψουμε.
Είτε λαχταράμε τραγανές φέτες κρεμμυδιού, που θα διατηρούν το σχήμα και την υφή τους, είτε προσβλέπουμε σε ψιλοκομμένα κομματάκια κρεμμυδιού που θα γίνονται ένα με την υπόλοιπη συνταγή, αφήνοντας μόνο την πλούσια γεύση τους, όλα εξαρτώνται από την κατεύθυνση που κόβουμε το κρεμμύδι. Επειδή τα κρεμμύδια αποτελούνται κατά 90% τοις εκατό από νερό, ο τρόπος που τα κόβουμε, αφήνει ή εμποδίζει το νερό να διαφύγει από τις φέτες του κρεμμυδιού με αυτό να επηρεάζει το μαγειρικό αποτέλεσμα.
Ο σωστός τρόπος
Ο Τσάο, προκειμένου να πετύχουμε οποιαδήποτε συνταγή βάλουμε στο μυαλό μας, μοιράζεται μαζί μας τη μέθοδό του βήμα-βήμα.
Αρχικά κόβουμε το κρεμμύδι στη μέση. Tότε, θα παρατηρήσουμε ότι τα κρεμμύδια έχουν μερικές στρώσεις που σχηματίζουν καμπύλη από το κέντρο προς τα αριστερά και άλλες που η καμπύλη τους εκτείνεται από το κέντρο προς τα δεξιά.
Ξεκινώντας να κόβουμε τις φέτες μας από το σημείο που γνωρίζουμε ότι πριν το καθάρισμα υπήρχε η ρίζα (το χαρακτηριστικό καφέ εξόγκωμα) και συνεχίζοντας προς τα κάτω, τα κρεμμύδια μας δεν απελευθερώνουν πολύ νερό, γεγονός που τους προσδίδει τραγανή υφή. Αυτή η τεχνική είναι εξαιρετική για κρεμμύδια τουρσί ή onion rings.
Όταν ξεκινάμε από την ανάποδη και κατευθυνόμαστε προς τη ρίζα του κρεμμυδιού, τότε αφήνουμε περισσότερο νερό να διαφύγει από τις φέτες μας. Έτσι κατά το μαγείρεμα, οι φέτες του κρεμμυδιού μαλακώνουν και στη συνέχεια λιώνουν πολύ πιο γρήγορα, με αυτή να αποτελεί την τέλεια τεχνική για καραμελωμένα κρεμμύδια.